Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Onko perussuomalainen puolue kelvollinen hallitukseen?

Vaaleista asti ja vähän aiemminkin on jauhettu perussuomalaisten hallitusmahdollisuuksista, jota on useimpien puoluejohtajia myöten epäilty varsin suorasanaisesti. On toki melko varmaa, ettei perussuomalaiset sovi vihreiden tai vasemmistoliiton kanssa samaan hallitukseen, mutta rohkenen epäillä, että demareiden, kokoomuksen ja keskustan kannalta perussuomalaiset ovat yhä kuvioissa, ainakin jossain määrin.

Kyse nimittäin on siitä, että pohjimmiltaan perussuomalaisia voisi verrata RKP:hen. Molemmat ovat yhden asian liikkeitä, jotka mielellään jättävät varsinaisen hallitsemisen kumppaneilleen, kunhan saavat sopivan puruluun tai kaksi, joita ne voivat järsiä hallitushuoneen nurkassa. RKP:llä tämä on ruotsin kielen asema ja Perussuomalaisilla taas maahanmuutto ja nyttemmin myös ilmastonmuutoksen vastustamisen vastustaminen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vanhat peluripuolueet voivat nostaa perussuomalaiset hallitukseen koska se on paras tapa maksimoida muiden hallituspuolueiden valta, sillä maahanmuuttopolitiikka ei oikeasti ole eduskunnan ja hallituksen työlistalla niitä tärkeimpiä tai painavimpia asioita.

Tietysti perussuomalaisten nostolla olisi negatiivisiakin puolia muille hallituspuolueille, ehkä keskeisimpänä imagohaitta, mutta kokoomus on juuri osoittanut, että siitäkin voi selviytyä ilman suurempia ongelmia. Joten varmasti perinteisten suurten puolueiden kabineteissa mietitään perussuomalaisten mukaanottoa ja sitä ylittäisivätkö hyödyt valinnasta koituvat haitat. Eli maksaisiko valinta niin paljon ääniä, ettei sen tuoma vallanlisä olisi mielekästä.

Toki asiaan vaikuttaa myös se, että mihin puoluejohtajat ovat henkilökohtaisesti sitoutuneet mm vaalikeskusteluissa ja mikä on puoluejohtajien asema. Tällä hetkellä Rinteen asema puolueessa lienee varsin hatara, sillä mahdollisesta pääministeriydestä huolimatta hän miltei mokasi vaalit ja SDP päätyi suurimmaksi puolueeksi vain historiallisen suuren hajaannuksen takia – ei omaa vahvuuttaan. Tältä osin Rinne tuskin on halukas tai edes kykenevä ottamaan kovin suuria riskejä, joten en pitäisi todennäköisenä sitä, että SDP päätyisi nostamaan perussuomalaisia hallitukseen. Rinne pyrkinee siis muodostamaan hallituksen ilman perussuomalaisia. Jos hän epäonnistuu hallituksen muodostamisessa, nousisi Halla-aho hallitustunnustelijaksi, mutta koska tuskin yksikään puolue haluaisi sitoutua perussuomalaisten politiikkaan tilanteessa jossa perussuomalaiset määräävät tahdin, tunnustelijan asema siirtyisi kokoomukselle. Tällöin en yllättyisi, jos kokoomus löytäisi perussuomalaiset, keskustan ja apupuolueen tai pari, sillä retoriikastaan huolimatta ei kokoomukselle ollut suurikaan ongelma toimia yhdessä perussuomalaisten kanssa aiemmin.

Eli vaikka todennäköistä on, että perussuomalaiset jäävät oppositioon, ei tämä täysin varmaa ole, sillä suuren osan vallastaan muille luovuttavalla puolueella on aina ystäviä – niin oli perusuomalaisilla viime hallituskauden alussa, niin oli sinisillä ja näin voi tapahtua myös Halla-ahon johtamille perussuomalaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (94 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kokoomuksellehan persut olisi paras kumppani. Molemmat kannattavat kovaa leikkauspolitiikkaa eikä mitkään ihmisoikeuskysymykset paljoa kiinnosta. Ympäristönkin voi uhrata talouskasvun vuoksi. Kovin lähellä oltiin tilannetta, että jompi kumpi noista olisi suurin puolue ja kasaisi hallituksen. Nyt tämä kaksikko tarvitsisi jostain vain pari kylkiäistä, mutta kun kepukin on jo kuiviin imetty, niin eipä taida löytyä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En usko, että kokoomus uskaltaisi lähteä perussuomalaishallituksen kakkospuolueeksi, mutta jos he olisivat johdossa niin tilanne olisi kokolailla otollisempi yhteistyölle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aivan varmasti lähtisivät persujen kanssa vaikka kakkospuolueeksi, jos yhteiskannatus riittäisi, eli menisi reilusti yli sadan. Onneksi sellaista vaihtoehtoa ei ole tällä hetkellä näköpiirissä. Persuthan ovat omaksuneet kokoomuksen leikkauspolitiikan sellaisenaan ja ovat siitä jopa kokoomusta enemmän innoissaan.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

Se nyt ei vaan ole matemaattisesti mahdollista, että kokoomus olisi "ykköspuolue", jos Persut olisivat samassa hallituksessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #41

Itse asiassa kyse ei ole matematiikasta vaan käytännöstä. Suomen laki ei määrää, että pääministerin tulisi tulla suurimmasta puolueesta tai edes suurimmasta hallituspuolueesta. Toki näin pääsääntöisesti on, mutta esimerkiksi 1954 meillä on tapaus jossa pääministeri tuli pienimmästä hallituspuolueesta (RKP), muiden hallituspuolueiden ollessa demarit ja maalaisliitto.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #45

Tarkennus Marko;

Holkerin hallitus oli Suomen tasavallan 64. hallitus, jonka muodostivat aluksi Kansallinen Kokoomus, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Ruotsalainen kansanpuolue ja Suomen Maaseudun Puolue. SMP erosi hallituksesta syksyllä 1990. Hallitus aloitti 1987 vaalien jälkeen ja toimi 30. huhtikuuta 1987 – 26. huhtikuuta 1991, eli koko vaalikauden. Hallitus on toistaiseksi viimeinen, jota ei johtanut eduskunnan suurimman puolueen puheenjohtaja. Myöskään kokoomuksen puheenjohtaja ei tuolloin ollut Harri Holkeri vaan Ilkka Suominen. Holkerin hallitus nousi Suomen siihen saakka pitkäikäisimmäksi hallitukseksi ohitettuaan edeltäjänsä, Sorsan neljännen hallituksen, mutta menetti johtoasemansa myöhemmin Lipposen ensimmäiselle hallitukselle. (Wikipedia)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Holkerin_hallitus

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei se persujen hallitukseen meno le dilemma pelkästään muille puolueille, vaan ennen kaikkea persuille itselleen.

Ministeriksi tavoittelevat ilman muuta ovat valmiit suuriinkin kompromisseihin ja Halla-aho on tällaista jopa viestittänyt. Mutta mitenkäs kävi kentän suosion kanssa Timo Soinille, kun tämä on parisen vuotta ollut hallituksen tukena ilman persujen hyväksymää maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tämä varmasti pitäisi paikkansa. Perussuomalaisille hallitukseen osallistuminen olisi iso riski, mutta puolue osoitti Soinin johdolla arvostavansa pikavoittoja enemmän kuin pitkän ajan vahvuutta, enkä oikeasti usko, että tämä asia on muuttunut. Ministeriksi pääsy kun olisi opportunististen johtajien uran huippukohta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei se ole dilemma. Muut hyljeksivät selvästi nyt ja seuraavissa vaaleissa suurin puolue. Muiden kannatkin ovat nöyrempiä jatkossa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sellaista olen miettinyt, että olisiko edes teoriassa mahdollista, että Persut ja Vihreät mahtuisivat samaan hallitukseen. Hyvä diili olisi se, että Persut saisivat rajat kiinni ja Vihreät ympäristöpolitiikkaansa. Molemmat saisivat itselleen tärkeimmän asian. Oppositiossa saamiset jää vähemmälle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Viimeistään perussuomalaisten ilmastovouhotuspuheet taisivat sulkea edes teoreettiset mahdollisuudet tässä asiassa. Kaikissa keskeisissä asioissa kannat eroavat varsin paljon. Toki yhteistyökohtiakin varmasti löytyy, mutta ei siinä mitassa että hallitusyhteistyö olisi juurikaan mahdollista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ilmastonmuutos on se Persut ja Vihreät yhdistävä tekijä. Molemmat maksimoivat vouhotuksen ja minimoivat tekemisen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #19

Juhana, rehellisyys on positiivinen juttu. Yrittäisit sinäkin joskus ;)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #21

Kieltämättä. Olisi oikein suotavaa Vihreille katsoa peiliin ja miettiä mitä oikeasti ovat saaneet aikaan. Negatiiviset vaikutukset edelleen positiivisia suurempia. Suurinta kannatuskin oli siellä missä saastutus ja Vihreiden vaikutusvalta ovat suurinta. Suurin efortti on edelleen moraalisen ylemmyydentunteen julistamisessa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #19

"Ilmastonmuutos on se Persut ja Vihreät yhdistävä tekijä. Molemmat maksimoivat vouhotuksen ja minimoivat tekemisen.
"

Kannattamasi Rinteen demarit eivät ilmastonmuutoksesta vouhota? Ja tarjoavat hyviä tekemisen keinoja?

Sitä huumorintajuista hymiötä ei ole vielä keksittykään joka täysin ilmaisisi tunteitani kommenttiisi ;)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Touhotuksesta tuore juttu
https://www.epochtimes.de/umwelt/forscher-e-autos-...

Umwelt
Kölner Physiker und Hans-Werner Sinn: E-Autos belasten das Klima um 11 bis 28 Prozent mehr als ein Dieselauto
Epoch Times17. April 2019 Aktualisiert: 17. April 2019 15:58

Voin näin ”ammattikoulu taustalla oppimattomana peräkammari aikamiespoikana” mutta perussuomalaisten kannattajana yrittää suomentaa tuon otsikon

”Ympäristö
Kölniläiset fyysikot ja H-E S: E-auto kuormittaa ilmastoa 11 - 28 % enemmän kuin dieselauto”

Loput saatte itse lukea ja suomentaa päässänne.

Saksassakin tajutaan että huonompaan suuntaan ollaan menossa päätöksissä, mutta kun Ilmastopaniikki/agenda on iskenyt niin maalaisjärki on kadonnut ... paitsi perussuomalaisilta, heh

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kelvollinen? Eiköhän persut ole yhtä kelvollinen hallitukseen kuin sinä kirjoittamaan syväanalyysejäsi. Pikkuisen huvittaa tuollainen ylimielisyys pienpuolueen edustajalta.

Antti Häkkänen oli tänään Maikkarin aamu-tv:ssä, ja oli ilo kuulla hänen maltillisia ja asiallisia kannanottoja hallitustunnustelukuvioista. Suosittelen katsomaan jos joiltain jäi väliin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toki olen asenteellinen asiassa, sillä mielestäni perussuomalaisia ei pitäisi päästää hallitukseen, ei ainkaan jos Suomen etua ajatellaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No tuolla linjalla toki saat heidät hallitukseen myöhemmin.. reilusti suurempana. Mutta elämä on täynnä valintoja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Jos on tarkoitus ajaa Suomen etuja, niin Vihreät tulee pitää pysyvästi pois hallituksesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #12

"Jos on tarkoitus ajaa Suomen etuja, niin Vihreät tulee pitää pysyvästi pois hallituksesta.

"

On heillä joitakin hyviäkin aivoituksia (joita itsekin tuen) . En kannata lopullisia täysbanneja juuri kenellekään. Miksi kukaan kannattaisi?

Uskon myös muun muassa siihen että ihminen voi muuttua. Ehkä olen liian naiivi vieläkin... (teatraalisuutta vain). En aidosti ole todellakaan ollut naiivi enää vuosiin. Järjen käyttö on sallittua.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jokainen, joka edes väittää olevansa demokraatti, tajuaa että perussuomalaiset ovat aivan yhtä kelvollisia hallitukseen kuin mikä tahansa vaaleissa pärjännyt puolue. Ari Alsio käytti omassa blogissaan "puoluerasismi"-termiä, joka on mielestäni onnistunut, ja on toivottavaa, ettei Suomessa sitä oteta käyttöön. Melkoista ylimielisyyttä koko ajatus..

Hallitusohjelmaan tehdyistä kompromisseista se on kiinni, puolueelle kuin puolueelle: joko neuvottelukuvio onnistuu tai sitten ei.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #13

Demokratian kannalta näin varmasti on. Ensimmäinen askel edemmäs pelkästä teoreettisesta lähtökohdasta on tarkastella yhteistyömahdollisuuksia ja siihen liittyviä vaikeuksia tai esteitä. Mitä edustaa tämäkin kirjoitus. Itse tein tämän kirjoituksen koska en varsinaisesti usko puolueiden johtajien tiukkaan asenteeseen koskien perussuomalaisten asemaa hallitusneuvotteluiden suhteen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei ole, mutta seuraavat neljä vuotta sataa paskaa laariin, tulee niin surkea hallitus, kun kaikki palikat on yhtä salmiakki-mallia, että olisi paras ottaa heidätkin sinne rypeämään.

Henry

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Aika näyttää millainen hallitus syntyy. Luottamukseni Rinteeseen pääministerinä ei ole suuren suuri, eikä poliittisen kentän hajanaisuus tee hallitustyöstä helppoa, mutta odottelen kyllä mielelläni kunnes hallitus on toiminut puolen vuoden verran ennen kun käyn arvioimaan hallituksen toimintaa. Etukäteen on turha tuomita, riippumatta ketä sinne hallitukseen päätyy.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No kerro miltä näyttää "fiksu enemmistö" kun palikoina ovat nämä 200 valittua ja heidän puolueensa?

Henry

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #33

Odotan mielummin vähän aikaa ja koitan päästä perille millaisia kansanedustajia nyt on tullut valittua. Vihreät tunnen kohtalaisesti eikä sielä ole nähdäkseni huonoja valintoja, muiden puolueiden suhteen myönnän puutteelliset tietoni. Puoluejohtajista olen ennen kaikkea huolissani Rinteestä. Sipilä menee joka tapauksessa vaihtoon, myös Haavisto. Ja Halla-ahon lasken ulos potentiaaliselta listaltani.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Itse olen miettinyt ovatko vihreät kelvollisia hallitukseen. Tämä onnistuu vain jos Haavisto saa pidetty porukan kasassa, maan pinnalla, reaalipolitiikassa. Mutta kun vihreiden pj vaihtuu voi puolue vetäistä niin ulkoradalle että sen kanssa nyt vaikka jonkun valtion tulo- ja menoarvon laatiminen voi olla ylipääsemätön tehtävä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Näkemyksemme poikkeavat toisistaan, hyvin radikaalisti. Tunnen aika monta näistä vihreistä kansanedustajista ja täytyy todeta, että tuntemani ovat pääsääntöisesti varsin pätevää väkeä. Huomattavasti pätevämpiä kuin tuntemani/tietämäni siniset ja perussuomalaiset. Ok, perussuomalaisten hallintojohtaja vaikuttaa osaavalta kaverilta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Voin toki olla väärässäkin mutta tälläinen fiilis tulee kun miettii vanhoja Soininvaaran aikoja ja vertaa näitä vaikka siihen jos pj:ksi tulee Emma Kari joka sanoo, että kaikki neutraaliksi ja heti (2030) koska Norja (!) joka on asteikolla poliittinen idealismi - poliittinen realismi puhtaasti ensimmäiseksi jolla on aika vaikea nyt vaikka sitä budjettia rakentaa. Mutta aika näyttää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #30

Soininvaara ei kaikissa asioissa ollut maailman typerin henkilö.

Tuo on omasta suustani/kynästäni/kirjoituksestani ainakin lievä kehu.

Nyt höpsöfeministinen vihreät on ladattu lähes pelkästään naisedustajilla "tasa-arvon" mukaisesti 3/17 ja noissa kolmessakin on kai väistyvä puheenjohtaja sekä nunnukanunnukalailailailaa mies Petelius. Kuvitteelliset luojatkaan tiedä mitä tuosta puolueesta Suomessa tulee. Todennäköisesti romahtaa omaan mahdottomuuteensa kuten muuallakin Euroopassa, mutta lienee muitakin vaihtoehtoja. Kunhan menisivät edes pari (okei, aika monta) astetta tasa-arvoisemmaksi, niin heidät voisi ottaa osin tosissaan eivätkä olisi meemi-materiaalia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #54

Kun tunnen ison osan noista naisedustajista, niin voin kertoa että ovat pätevää väkeä. Yleisellä tasolla ajatus, että naisenemmistö olisi jotenkin vähemmän pätevä on hivenen hassu ja taitaa perustua pelkkiin ennakkoluuloihin ja aataminaikaisiin asenteisiin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #65

Kiva kun tunnet. Ei kukaan ole sanonut että naiset olisivat tyhmempiä tai naisenemmistö pahasta. Älä leiki tyhmempää kuin olet. Kaksinaismoralismia useimmat arvostelevat. Ja onhan se toisaalta hassua että feministinen "muka-tasa-arvoinen" puolue saa 17 naista valituksi, plus Haaviston, koomikko Peteliuksen ja jonkun miesoletetun, jonka nimeä en edes muista.

Teillä on mieskannatusongelma, jonka tietänet itsekin. En kyllä yhtään ihmettele...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #67

Äänestyksessä voi käydä noin. Viimeiksi suhteet olivat aika tasan ja on ollut myös tilanne jossa kaikki vihreät kansanedustajat olivat miehiä. Aikanaan näemme miten seuraavalla kerralla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #70

Suunta on varsin selvä. Ei noin käy tuon kokoisella puolueella sattumalta elleivät sattuman nopat ole pyörineet euro jackpot ykkösvoiton luokassa.

Asenteet selvästi kärjistyneet.. muun muassa tuossa suhteessa myös Vihreissä. Turha sitä selitellä parhain päin. Tosiasioiden tunnustamisesta parannus lähtee.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #67

Eihän se vihreiden vika ole vaan muiden puolueiden jotka eivät pysty puhuttelemaan naisia tai jotka kertakaikkiaan syrjivät naisia. Miksei vihreät silloin kunnostautuisi päästämällä naisia etenemään puolueessa.
Esim keskustalla on takanaan Mari Kiviniemen outo syrjäyttäminen. Demarit eivät valinneet Urpilaista sukuouolen takia jne. Jos muut puolueet karkoittavat naisia syntyy tyhjiö.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No sitä kelvollisuutta saa miettiä ihan rauhassa, mutta se on Rinteen päätettävissä toistaiseksi.

Ja näyttää siltä, että ei ole tarvetta persuille, kokoomuksen kanssa on homma varmaan melko selvä.

Niin ja vihreät sinne myös sopivat ja rkp.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos demarit ja kokoomus saavat sovun aikaan, niin eiköhän siitä muodostu hallituksen runko.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Varmaan on huomioitava myös paljonko perussuomalaiset mahdollisesti nostaisivat kannatustaan jäädessään oppositioon. Sieltä on aina helppo arvostella, ja jos hallitus vetää tuhlailu- ja velkaantumislinjaa, pitää maahantulijoille portit ja rahahanat auki ja Suomen päästövähennysten kärjessä riippumatta muiden maiden tekemisistä, niin arvosteltavaa riittää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toki noinkin. Luulen kuitenkin, että kaiken vastustamispolitiikalle on vain rajallisesti kannatusta. Missä on tämän yläraja sitä en uskalla arvailla.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Itseäni mietityttää enemmänkin se, mistä perussuomalaiset valitsisivat mahdolliset ministerit. Voiko puolueen puheenjohtajistoa ja hurjia äänimääriä vaaleissa keränneet henkilöt sivuuttaa täysin ministeripaikkoja jakaessa. Nämä taas eivät ainakaan minun mielestä ole kovin hyvää ministeriainesta. Halla-aho varmaan jollain tavalla pystyisi hommaan, mutta merkitsisi se hänellekin hyvin erilaista roolia, kuin mihin nykyisellä poliittisellaan urallaan on tottunut.

Tosin samassa tilanteessa oltiin 4 vuotta sittenkin ja Suomi selvisi hyvin siitäkin. Ainoastaan yksi puolue ei selvinnyt ja sekin pääsi yllättävän nopeasti jaloilleen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos kysyttäisiin kenestä perussuomalaisesta voitaisiin tehdä ministeri en kyllä osaisi vastata, mutta varmasti nuo saisivat paikat täyteen - jonka jälkeen voisimme jännittää, että osuivatko valinnat edes osapuilleen oikeaan.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kirjoitin jo pari päivää sitten feisbuukissa mutta voinen jakaa tämän oraakkelimaisen ennustuksen tännekin (joka jo Sipilän eron muodossa toteuttaa itseään):

Kepu jättäytyy suurella todennäköisyydellä oppositioon. Rinne maalasi jo itsensä nurkkaan ilmoittamalla 'ei' etukäteen PS:lle joten Kokoomuksella on aika loistava paikka olla kuskina hallitusneuvotteluissa. Joka taas tarkoittaa, että Rinteen koreista alkaa pääsiäismunat tippua toteutumattomien vaalilupausten koriin.

Ilman kepua, persuja tai kokoomusta SDP ei sitä enemmistöä saa ja kaksi ensiksimainittua on enemmän tai vähemmän pelattu ulos. Kolmas suuri kysymys on, että miksi Kokoomus edes haluaisi Rinteen hallitukseen. Persutkin ovat lähempänä monissa linjauksissa kuin demarit. Uusintavaalit taas menisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä SDP:llä huonommin joten paine saada hallitus on myös SDP:llä kova.

Kyllähän tässä pedataan persuille 4 vuoden päähän sitä kuuluisaa 25% kannatusta. Jos on täysvasen-hallitus niin hommat menee sen verran vituiksi, että tyytymättömiä riittää, ja jos se on SDP-Kok niin hommat menee myös tarpeeksi reisille, että tyytymättömiä riittää.

Jussin ei tarvitse kuin odotella että hetelmät on kypsiä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En usko, että ketään on pelattu ulos, mutta se mitä kullekin pitää tarjota, että ovat mukana pelissä vaihtelee. Tällä hetkellä demareiden täytynee tulla aika pitkälti vastaan tulevia hallituskumppaneitaan, eli heidän täytyy luopua osasta tavoitteitaan - mutta niin myös kaiken todennäköisyyden mukaan käy. Ja niin kokoomus kuin keskusta on kyllä valmis yhteistyöhön jos tarjous on riittävän hyvä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

En usko. Kepu tietää, että hallitukseen meno ei paranna osakkeita missään tilanteessa. Samoin Kokoomus miettii tarkasti, onko Rinteen hallituksessa mitään saavutettavaa, kannatuksen osalta. Perussuomalaisista puhumattakaan. Heidän ei tarvitse kuin olla olemassa ja tarpeeksi suurella prosentilla, niin isojen puolueiden politiikka muuttuu taas piirun heidän suuntaansa.

Jokaisen puolueen, poislukien Sininen Tulevaisuus (rip), tarkoitus on lisätä kannatustaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #35

Kepullakin on pelkonsa jota lieventämään ovat halukkaita ottamaan isojakin riskejä. Jos nyt julkisuudessa alettaisiin keskustella mittavista maataloustuen vähennyksistä, niin keskustan halu hallitukseen kasvaisi varsin nopeasti.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #48

Miksi ihmeessä, jos olisin kepulainen niin antaisin hallituksen kurittaa viljelijää oikein olan takaa. Se tekisi mannaa kannatukselle seuraavissa vaaleissa. Vaalilupauksemme: Perumme edellisen hallituksen toteuttaman viljelijöiden aktiivimallin jota vastustimme oppositiossa henkeen ja vereen.

Kannatus +++.

Ajattelet ihan liian insinöörimäisesti kun pitää pelata pidempää peliä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #35

Kepullakin on pelkonsa jota lieventämään ovat halukkaita ottamaan isojakin riskejä. Jos nyt julkisuudessa alettaisiin keskustella mittavista maataloustuen vähennyksistä, niin keskustan halu hallitukseen kasvaisi varsin nopeasti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

SDP + KOK + VIHR + VAS ja/tai RKP riitäisi enemmistöhallituksen muodostamiseen. Kokoomus haluaisi ehkä ainakin RKP:n mukaan, jotta hallituksesta ei tulisi liian vihervasemmostolainen.

SDP + PS + KOK olisi siisti vaihtoehto, jossa ei tarvittaisi edes pienpuolueita avuksi. Neuvotteluissa SDP:n kannattaisi ainakin taktisista syistä pitää esillä tätäkin vaihtoehtoa, jotta tuo ensimmäinen ei jäisi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Oletan tässä, että Keskusta haluaa oppositioon, ja että Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät halua samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Näin SDP:lle jää vain nuo kaksi (enemmistöhallitus)vaihtoehtoa.

PS + KOK + KESK on Perussuomalaisvetoisen enemmistöhallituksen ainoa vaihtoehto niin kauan, kun nuo edellä mainitut reunaehdot pitävät. Ei siis oikein toimi ainakaan ensimmäisillä neuvottelukierroksilla.

Kokoomuksen muodostamassa hallituksessa on sama ongelma. Jos Keskusta ei lähde mukaan, pienemmistäkään puolueista ei saa riittävästi edustajia kasaan. Keskustan kanssakin koalition enemmistö jäisi pieneksi, jos Vasemmistoliitto jättäisi tämän koalition väliin.

Oletin edellä, että hallituksen suurin puolue on aina päämisnisteripuolue. Ehdottamasi vaihtoehto, jossa Perussuomalaiset lähtisivät Kokoomuksen apupuolueeksi, vaikka ovat Kokoomusta suurempi puolue, on mahdollinen, jos tästä säännöstä luovutaan. Jussi Halla-Aho on sen verran käytännöllinen ja "statushimoton" kaveri, että voisi tähän suostuakin. Myös Keskusta pitäisi suostutella mukaan, joten ei helppoa.

Nopeasti ensimmäisillä neuvottelukierroksilla toteutettavia vaihtoehtoja olisi näköjään vain kaksi. Niistäkin toista (SDP + PS + KOK) epäilit. Jos tuo ykkösvaihtoehto ei toimi, SDP+PS+KOK voisi tulla kyseeseen jo seuraavana vaihtoehtona.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En usko, että Rinteen asema puolueessaan on riittävän vahva, että se kestäisi perususuomalaisten kanssa tehtävän yhteistyön. Joten Rinne tuskin uskaltaa ajaa tuota. Saattaisivat ehkä suostua tuohon muualta tulevan, "ota tai jätä" - tarjouksen pakottamana, mutta tuskin hallitusneuvottelijan asemassa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ok, jos kaikki puolueet pitävät kiinni "kieltäytymisistään", jäljellä on kai sitten vain se yksi vaihtoehto, jossa Vihreätkin pääsevät mukaan hallitukseen. :-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Niinistön pitää vaatia Halla-aholta uudelleen "tehokasta katumista." Mitään sellaista ei ole näinä kahtena vuotena näkynyt, persut ovat vain entisestäänkin radikalisoituneet. Jos persut nyt pääsevät palkinnoksi hallitukseen, koko poliittinen järjestelmämme ja maan johto joutuvat naurunalaiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-9663534

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En usko, että krokotiilinkyyneleet tai "katuminen" oikeasti vakuuttaisi ketään. Mutta ehkä se voisi olla eleenä riitävä avaamaan oven tai kaksi.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Sanoo vasemmistoradikaali Snellman.

Käyttäjän JukkaKivimki kuva
Jukka Kivimäki

KYllä se on Suomessa niin, että hallitusohjelma ratkaisee eikä mitään puoluetta ole ennakolta rajattu pois.

Yksi vaihtoehto olisi vähemmistöhallitus, joka tekee asiakysymyksissä yhteistyötä kaikkien oppositiopuolueiden kanssa. Meillä suomessa ei ole kiinteitä blokkirajoja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Teoriassa, käytännössä usein tilanne on vähän toinen. Kuten esimerkiksi Kekkosen aikana kokoomuksen tilanne...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"
Presidentti Niinistön pitää vaatia Halla-aholta uudelleen "tehokasta katumista."
"

Mitä helv###n tehokasta katumista? Löydän oman elinikäni aikakaudelta loputtomiin poliittisia päätöksiä, joista saisi katua moni. Etenkin muistan ne päätökset 90-luvun alusta, jotka tuhosivat vanhempieni elämää ja sattumoisin mm. omaanikin. Missä pirussa ovat mm. ne Tehokkaat Katumukset! Ei vieläkään ole näkynyt, ei kuulunut.

Ihan mielenkiinnolla kyselen. Varmaan joku vastaakin?

En edes tiedä miksi ihmeessä Halla-ahon pitäisi kamalasti katua. Ei ole aiheuttanut niitä hirveyksiä kuin moni muu Suomen poliitikko.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nyt on kyllä tosiasia se, että vaalien voittajien osuus on 37.4% ja paikat 76 , näin siis on tošiasia kun lasketaan sdp,vasemmisto ja vihreet--äänestyksen tulos.Paikkoja on sentään 200 eduskunnassa. Keskustâ kärši tppion, mutta kansa äänesti heille 31 edustajaa eli se oli kansantahto. Kuten kansantahto oli, että Persut sai 39 edustajaa ja Kokoomus 38 edustajaa Ja jos Keskusta ja Persut ja Kokoomus eivät lähekään hallitukseen, joutuu Rinne tekemään vähemmistöhallituksen ja se saattaa joutua välikysymysuhriksi heti jo alussa. Vaalien tulos kyllä osoittaa,että halutaan muutosta , koska pâikkoja eniten lisäsivät vihreet ja sdp ja jonkun verran Vasemmistokin.Sensijaan Kokoomus säilytti hyvin paikat ja lisäsi, vaikka oli hallitusvastuussa. Persut ja Kokoomus olivat kyllä pieniä voittajia verrattuna sdp--vihreet--vasemmisto ryhmään.

Jukka Kivimäen ajatus, hallitusohjelma ja vähemmistöhallitus oisikin hyvä ajatus nyt tässä tilanteessa, jos puolueet pystyvät keskustelemaan ja sopimaan asit yhdessä eduskunnassa vähemmistöhallituksen kanssa. Eli sitten pitäisi ajatella välikysymys eri sävyisenä. Voisiko eduskunta elää vähemmistöhallituksen kanssa, sillai, että sovitaan asiat ja oppositio alkaakin tukemaan vähemmistöhallitusta ja oppositio voisi sitten esittääkin välikysymyksen sillai, että välikyšymyksessä ei oliikaan kyse hallituksen kaatamisesta, vaan yritys päästä sovintoon asioista. Vai??

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko kyky poliittiseen yhteistyöhön sillä tasolla, että vähemmistöhallitus pysyisi pystyssä kauemmin kuin joitain viikkoja? Vähän epäilen, että parlamentaarisen yhteistyön tila on tällä hetkellä liian heikko jotta vähemmistöhallitukset olisivat toimivia vaihtoehtoja, mutta voi toki olla, että tuo olisi oiva tapa rauhoittaa ja parantaa eduskunnan ilmapiiriä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Miten sinä Jali lasket? Kok. ja PS pieniä voittajia ja vihervassarit suuria voittajia.

Persujen kannatusta käsiteltiin gallupeissa 17 edustajan puolueeena, vaaleissa saivat 39 ja sinisiivet eivät yhtään.

Kuka siis voitti eniten?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Loikkaajathan eivät saaneet kannatusta mukaansa, eli kyllä perussuomalaisten mielekkäin vertailuluku on edelliset eduskuntavaalit, ei se kuinka moni jäi hajoamisen jälkeen perussuomalaisiin. Tulkintasi voisi olla mielekästä jos hajoaminen olisi ollut totta myös kannatustasolla, nyt ei niin ollut.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

On se persut mahtava puolue, kun vihervasemmistolaiset siitä päivästä ja viikosta toiseen täällä jatkuvasti kirjoittaa.

En usko että persut hallituksessa tulevat olemaan, ei taida edes kannattaa vaan on parempi odottaa. Sitä paitsi uusi mamuvyöry Eurooppaan saattaa pian alkaa Libyasta, siellähän pääministeri sanoi että 800 000 muslimia on jo lähdössä, joukossa paljon islamisteja. Jos näin tapahtuu niin siitä riittää kyllä Suomeenkin, sitten joutuu Rinne tovereineen miettiin että mikä eteen, kun samaan aikaan persut kasvattaa suosiotaan oppositiossa.

Minusta on muuten aika säälittävää että näitä Halla-ahon ties kuinka vanhoja kirjoituksia vedetään nyt esiin, ja nimenomaan vasurien taholta. Sellaisiakin juttuja joita tää kaveri on kirjoittanut jo silloin, kun ei vielä ole edes ollut politiikko. Mutta vihervasemmistossa ollaan sekä kateellisia että katkeria Halla-ahon valtavalle suosiolle tavallisten suomalaisten keskuudessa. Halla-aho oli ykkönen jopa Kallion A:n äänestysalueella, joka on vihreiden ydinaluetta - aika hyvin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Perussuomalaiset näyttivät jo kykynsä tulijavyöryn edessä. Heikot ovat ne näytöt vaikka toki puheita piisaa.

Jotenkin toivoisin kaikenmaailman mikkoloiden muistavan, että myös enemmistö meistä jotka emme äänestäneet halla-ahoa tai perussuomalaisia olemme tavallisia suomalaisia. Itse asiassa yli 80% tavallisista suomalaisista äänesti jotain ihan muuta puoluetta kuin perussuomalaisia. Ja kun huomioidaan nukkuvat, niin päässeekö perussuomalaiset edes yli 10% kannatuksen? Eli ei perussuomalaiset edusta kuin pientä osaa tavallisista suomalaisista vaikka kuinka koitatte jotain muuta selittää. Eikä tämä "suosio" siis ole mikään kateuden aihe muualla kuin joidenkin perussuomalaisten kuvitelmissa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

No jotainhan siinä täytyy olla, koska täälläkin muutama sama viherpunainen henkilö todellakin kirjoittaa persuista - joka päivä. Miksei kiinnosta kirjoittaa omasta puolueesta? Ja ilman muutahan se herättää sekä kateutta että katkeruutta viherpunaisissa persuja kohtaan, kun tietävät että Vasemmistoliitto ja Vihreät eivät todennäköisesti tule koskaan saamaan samanlaisia kannatuslukemia vaaleissa kuin nää persut on viime vuosina ja nytkin saaneet. Ruotsissahan vihreiden kannatus on enää n.4%.

Ja jos persut saa vaaleissa nukkuvilta ääniä, niin miksei vihreät saa?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #75

Niin, olenhan minäkin kirjoittanut perussuomalaisista kai 3 kertaa viimeisen puolentoista vuoden aikana ;) Jatkuvaa PS rummutusta siis...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Ja Vihreätkö edustaa suurempaa osaa?

Olette ainakin kovempia tuomitsemaan toisia. Pölhöjä vihapuhujia!

Ainakin minun mielestäni. Oppineita????

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #79

Luetun ymmärtämiseen kannattaisi panostaa.

Jos A väittää että A=Y ja B osoittaa, että A ei ole sama kuin Y niin siitä ei suinkaan seuraa se että B=Y tai että niin väitettäisiin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Samalla kun Hesari juuri kertoo tulkinnoistaan siitä mitä Halla-aho tarkoitti potalla 2v sanoessaan "tuli kakka" ja journalistiliitto maksaa Vehkoon sakot 'kohtuuttomina' niin onnittelut muuten blogistille ja kommentaattoreille keskustelun pysyessä asiallisena mihin nyt esim. puolueeton valtamedia ei kauheasti kannusta.

*
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006075317.html
https://yle.fi/uutiset/3-10745213

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hieno veto journalistiliitolta, kannatan!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Media tekee juttua toki vielä pienemmistäkin asioista, jopa silloin kun pohjalla ei ole muuta kuin median tekemä tahallinen väärinymmärrys. Tuossa sentään on taustalla hyvin vastemielistä ajattelua, joka saattaa vastata tai saattaa olla vastaamatta suomen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajan ajattelun kanssa. Halla-aholle toki tilanne on vähän ikävä, sillä jos hän irtisanoutuisi nuoruuden kirjoituksistaan menettäisi hän jyrkemmän linjan kannatustaan ja jos hän taas myöntäisi edelleen allekirjoittavan aiemmat tekstinsä niin hän tekisi itsestään aika lailla yhteistyöhön sopimattoman.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juuri näin. Ainoa mahdollisuus on vältellä aihetta parhaansa mukaan.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Minä olen sen verran masokisti että haluaisin nähdä persut hallituksessa, ihan vain sen takia että puolueilla on tapana joko kehittyä tai kuolla hallitusvastuun johdosta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kahden kuukauden koeaika olisi ehkä ok, mutta neljä vuotta meihin kaikkiin vaikuttavia päätöksiä olisi kyllä aivan liikaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nyt on kyllä luonnossa niin paljon jo roskaa, että oisi jo aika alkaa pohtimaan, miten teemme työt ja elämisemme, teollisuutemme, metsät, ruuantuotanto. liikenteemme,maankäytömme, maataloudemme, rakentamisemme, energian uudella tavalla. Näitä oisi kyllä alettava pohtimaan eduskunnan yhdessä vaikka vähemmistöhallituksen kanssa eikä pohtia sitä, että miten saadaan välikysymyksillä hallitus nurin ja kuka menee hallitukseen ja kuka jää oppositioon. Oisi aika jo tehä Pietarin parannus.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aina kun vihreä syyttää jotain toista siitä että tämä on yhden asian liike, jossain kuolee bambi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Odotan Jannelta enemmän, mutta aina joudun pettymään. Yritä edes, ei asiallisuus nyt niin vaikeaa voi olla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yritetään.

Minusta on mielenkiintoista että juuri vihreä mies syyttää muita "ilmastovouhotuksesta" kun puolueesi on energia- ja ilmastopolitiikassa osaamattomin ja tuhoisin kaikista eduskuntapuolueista ja kovaäänisin ilmastovouhottaja. Ymmärrän että sillä peitellään ilmeistä osaamattomuutta omissa riveissä.

Ellei persuilla olisi muita händikäppejä, olisivat ilman muuta saaneet ääneni fiksumman ilmasto- ja energiapolitiikan puolesta.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka Vastaus kommenttiin #73

Korkeasti oppineille lyhyt juttu ilmastovouhotuksesta Saksasta, vaikka tämähän on ollut jo tiedossa Suomessakin (mutta toimittaja Pertti Rönkön Face sivulta bongasin uutisen), ehkä Saksassa jonkinlainen ’shokki’
https://www.epochtimes.de/umwelt/forscher-e-autos-...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #73

Älä nyt, kyllähän vihreiden osaamisesta kertoo paljon se, kun he taannoin kiipeilivät Eduskuntatalon pylväisiin. Ei siihen kaikki pysty.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #73

Janne, valitettavasti et taaskaan osu maaliin. En ota kantaa perussuomalaisten energia- ja ilmastopolitiikkaan kun en pitkään aikaan ole siitä mitään lueskellut, mutta vihreiden politiikan tunnen varsin hyvin. Kritiikkisi siitä on samankaltainen huti kuin useimmat tuulivoimatekstisi, jossa heität satunnaisia usein pahasti vääristäviä tai virheellisiä lukuja milloin tuotantoon liittyen ja milloin tukiin liittyen. Vaikka olen kertonut sinulle monasti et ole onnistunut edelleenkään omaksumaan edes sitä seikkaa, ettei fingridin lukemat kerro kuin osasta tuulivoman tuotantoa.

Vihreiden enegiapolitiikka on varsin onnistunutta vaikka joistain yksityiskohdista ja priorisoinneista olen hivenen eri mieltä. Ja miksi ei olisi, sillä sitä luomassa on ollut energia-alan ammattilaisia pääsääntöisesti energia-alan diplomi-insinööritaustalla. Se että asioita hämärästi osaava maallikko kuvittelee tietävänsä paremmin ei toki ole uutta, sillä niinhän ilmaston muutoksenkin suhteen hengenheimolaisesi toimivat.

Tässä lisäisin vielä ehkä kymmenennen kerran, että itsellänikin on sähköalan tutkinto ja tunnen alaa sen verran, että pystyn hyvin arvoimaan sitä, onko ohjelmassa mieltä vaiko ei.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #83

Ehkä on paikallaan kertoa ainakin vihreiden (ja luultavasti muidenkin puolueiden) ohjelmatyöstä. Kun tehdään jonkin eritysalan (kuten enegia-alan) ohjelma sen rungon tekee ko. asiaan paneutunut työryhmä joka yleensä on koottu alan ammattilaisista. Tämän jälkeen ohjelma tulee yleiseen kommentointiin jossa tehdään muutosehdotuksia. Jonka jälkeen joko valtuuskunta tai puoluekokous äänestää muutoksista. Kun kyse on energiaohjelman kaltaisesta kokonaisuudesta hyväksyjänä toimii valtuuskunta. Muutokset eivät yleensä koske itse teknisiin väitteisiin vaan enemmänkin niihin liittyvään politiikkaan (esim tukipolitiikka, rahoitus, kaavoitus yms), sekä painotuseroihin ja mm aikataulukysymyksiin. Tosin sanoen, vaikka ohjelma käy poliittisessa debatissa on se pohjimmiltaan asiantuntijatyötä. Uskoakseni tämä pätee useimpien puolueiden papereihin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #83

Viittaatko nyt siihen tekstiin jossa itse arvioit tuulivoimatariffin suuruutta vuoden 2011 tuulivoimaloiden määrän mukaan?

"Vihreiden energiapolitiikka" on ollut vastustaa ydinvoimaa viimeiset noin koko olemassaolonsa ajan. Mitään muuta sisältöä siinä ei ole ollut.

"Sähköalan tutkinto" ei taas tee kenestäkään energia-asiantuntijaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #92

Moinen kuitenkin auttaa ymmärtämään mistä oikeasti puhutaan. Mutta ei viittaan siihen tekstiin jossa kerroit tuulivoiman tukien olevan miltei tuplasti toteutuneisiin nähden ja jossa kerroit tukimäärän sopivasti epämääräisellä tavalla että yksinkertaisempi lukijasi kuvittelisi, että puhuit vuotuisista tuista, ei pitkän ajan teoreettisesta maksimista.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Voinko kysyä blogisti Kivelältä hänen henkilökohtaista arviotaan mahdollisesta Vihreiden ja Keskustan hallitusyhteistyön sujuvuudesta? Nähdäkseni äänestäjienne intressit ovat lähes päinvastaiset ja Keskustalle pitäisi luvata paljon, varmaan se 18 maakunnan alueuudistus, että lähtevät seuraavaan hallitukseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Nuo erot ovat viimevuosina ehkä turhankin paljon korostuneet. Yhteistyö keskustan suuntaan on mahdollista, mutta ei se helppoa olisi. Mutta tuossa saattaisi helpottaa hieman Sipilän ja myös mm Pekkarisen poisjäänti. Mitä maakuntien määrään tulee, niin vihreille se ei ole kynnyskysymys. Tuntumani tästä on, että joillekin tuo suuri maakuntien määrä sopisi parhaiten, useimmille ehkä 5 tai 6 maakuntaa ja joillekin muut yhteistyömuodot olisivat parhaita vaihtoehtoja. Yhteinen kanta lähinnä on, ettei nykyisistä kunnista iso osa kykene huolehtimaan velvoitteistaan joten jotenkin asia täytyy ratkaista laajempien toimijoiden kautta.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Käsittääkseni Keskustaa ei voida ottaa hallitukseen, vaalitulos ei anna lupaa. Sensijaan Keskusta voiši oppositiossa olla tukemassa hallitusta asioissa joita esitetään ja oppositio voisi tukea vähemmistöhallitusta eikä yrittää kaataa hallitusta. Asioista pitäisi sopia juttelussa eduskunnassa. Koko oppositioajattelu oisi muutettava . Vaalienvoittajat perustaisivat aina vaalien jälkeen hallituksen ja oppositio tukisi hallitusta ilman hallituksen nurin saamista---ajattelua. Välikysymys koskisi vain asioiden parempaan suuntaan saamista eikä hallituksen nurin saamista. Vai?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaalituloksia voi tarkastella useammalla tavalla. Muutoksen mittaaminen ei ole ainoa mielekäs. Eli keskusta on edelleen merkittävä tekijä eduskunnassa ja jos heidän oma pokkansa sen sallii, niin mikään ei sinällään estä heitä osallistumasta hallitukseen. Meillä on ollut hallituksia joissa keskeiset puolueet ovat olleet vaalien häviäjiä.

Mitä tuohon mahdolliseen hallituksen tukemiseen oppositiosta käsin tulee, niin toivoisin, että sellainen toiminta olisi jossain määrin rutiinia, mutta valitettavasti hallitus/oppositio-asetelmat ovat nykyään sen verran kärjistyneitä, että tuo ei oikein toimisi. Mutta toivotaan, että tuohon suuntaan mennään.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Vaalien nyt suurimmat voittajat sdp,vihreet ja vasemmisto ja pieniä voittajia ovat Persut ja Kokoomus. Näistä pitäiši vaalituloksen perusteella nyt muodostaa hallitus.Ja oppositioon jääneiden pitäisi tukea hallitusta eikä ajatella sillai, miten välikysymyksellä saataisiin hallitus nurin

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mielenkiintoista että PS teki myös ilmastopolitiikasta identiteettipolitiikkaa. Maahanmuuttovastaisuus oli toinen tukijalka jo Soinin aikana, EU-vastaisuus toinen. Nyt toinen tukijalka on tolkuton ilmastoskeptisyys.

"Identiteettipeli siitä, kuinka oikeistoradikaali Perussuomalaiset lopulta on, on toistaiseksi auki. Aikovatko he pysyä aloillaan, peesata ruotsalaisia vai Salvinia ja Le Peniä? (...) Kansallisesta retoriikastaan huolimatta laitaoikeistolla on paljon yhteistä ja kansainvälitä. Nähtäväksi jää, ovatko kansallismielisyys tai jopa äärioikeistolaisuus yhteistyön este vai hidaste", Turun yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Heino Nyyssönen kirjoitti puheenvuorossaan "Eurovaaleissa oikea laita on lavea" (TS 24.4.2019).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä tuossa tarkoitetaan ruotsalaisten peesaamisella?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ruotsidemokraatteja. Se tosiaan jäi vähän hämäräksi ilman kontekstia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset