Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Lilliputtipuolueiden elintila vähissä

Tulevissa vaaleissa meillä on vaihtoehtoina sekava joukko minipuolueita, joille yksikin kansanedustajan paikka olisi menestys. On täysin mahdollista, ettei yksikään näistä yllä tähän tavoitteeseen. Koitan pikkaisen arvioida miksi näin.

Siniset

20 kansanedustajan ja useamman ministerin puoluetta harvoin mieltää puolueeksi, joka kamppailee poliittisesta olemassaolostaan, mutta tässä tapauksessa näin on. Siniset ovat koko olemassaolonsa aikana saaneet kannatuslukuja, jotka pyörivät 1-2 prosentin paikkeilla. Tämä ei riittäisi yhteenkään paikkaan, sillä Uudellamaalla, jossa on maan alhaisin äänikynnys, on ensimmäiseen paikkaan varmasti riittävä määrä 2,6% äänistä ja hommaa vaikeuttaa sekin, että mm Espoossa perussuomalaisten kannatus on pääsääntöisesti ollut puolet heidän valtakunnan kannatuksestaan.

Sinisten ongelma on se, että he ovat perussuomalaisista eroamisensa jälkeen tehnee puolueestaan lähinnä kokoomuksen kehnon kopion. He uskollisesti kehuvat kaikkea mitä hallitus tekee ja mitään omaa heillä ei oikein ole tarjota. Ja maahanmuuttoasioissakin kaikki uskottavuus (kriittisten äänestäjien näkökulmasta) jäi perussuomalaisten puolelle. Saadakseen ääniä puolueen pitää olla jossain asiassa selkeästi paras vaihtoehto ja tämä kevytkokoomus ei sitä juuri kenellekään ole. Puolueen toivo edes yksittäisistä kansanedustajanpaikoista nojaa täysin siihen, että äänestäjät äänestäisivät heidän suhteellisen tunnettuja ehdokkaitaan vanhasta muistista. Tätä varmasti jonkin verran tapahtuu, mutta yksikin kansanedustajan paikka olisi puolueelle saavutus.

Piraatit

Kovalla rytinällä ja tahdolla politiikkaan tullut piraattipuolue on osoittautunut mitättömäksi tekijäksi, vaikka sen riveissä on ihan täyspäisiä toimijoita. Piraatit kompastuvat useampaan seikkaan. Heidän politiikansa keskiössä on asioita jotka ovat jääneet täysin yleisen kiinnostuksen marginaaliin. Ketä tänä päivänä kiinnostaa piratismi kun Netflixin tapaiset palvelut ovat tarjoamassa varsin edullisesti laajaa viihdetarjontaa aivan laillisesti. Piraatit eivät myöskään ole onnistuneet vakiinnuttamaan näkyvyyttään. Heidän saamansa julkisuus on todella vähäistä. Lisäksi piraatit ovat leimaatuneet niihin potentiaalisesti positiivisesti suhtautuvien suunnalla pelkiksi marginaalissa toimiviksi saivartelijoiksi - pyrkimys rakentavaan keskusteluun saattaisi auttaa tässä suhteessa. Ei juuri mahdollisuuksia kansanedustajapaikkoihin.

Feministit

En täysin hahmota syytä tämän perustamiseen, sillä Suomessa sekä vihreät että joissain määrin vasemmistoliitto täyttävät feministisen politiikan kriteerejä. Jos taas kyse on jyrkän linjan feminismistä taitaa kyse olla aika marginaalisesta kohdeyleisöstä, joka itsessään tarkoittaisi sitä, että puolue on tuomittu pienuuteen. Lisäongelmana puolueella on yleisen näkyvyyden täydellinen puuttuminen. Jos täytyisi arvata, niin veikkaisin puolueen johdon olevan liikkeellä harrastusmielellä, tekevät tätä kun muilta kiireiltään ehtivät. Mutta puolueen nostoon tällainen ei riitä.

Liike Nyt

Harkimon ja Jungerin epäpuolue. Täytyy myöntää, että ainakin itselleni näiden uusi poliittinen toimintatapa on jäänyt vähän hämäräksi ja sen uskottavuus on vähäinen. On sinällään hyvä, että yritetään uudistaa suomalaista järjestelmää, mutta en suoraan sanottuna usko, että tämä on oikea suunta. Mahdollisuus kansanedustajapaikkoihin on vähäinen, mutta selkeästi suurempi kuin vaikkapa piraateilla tai feministeillä, sillä Harkimo on tunnettu hahmo, jolla näyttäisi olevan myös halua sijoittaa varoja projektiinsa.

Liberaalit

Näiden linjana näyttäisi olevan enemmänkin talousliberaali kuin sosiaaliliberaali lähestymistapa. Jos näin on, niin asemoivat itsensä kokoomuksesta oikealle. Ongelma vain on, että oikeiston äänistä kamppailu on kovaa, ja äärilaita on toisaalta aina aika marginaalinen. Toki rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että tämä äärioikestoleima on jossain määrin virheellinen, sillä noilta on tullut ihan mielekkäitäkin kannanottoja, jotka ovat perustuneet ihan muuhun kuin valtion minimointiin. Se ei kuitenkaan poista sitä, että ovat leimaatuneet lähinnä kokoomuksen oikean laidan kanssa kilpaileviksi. Ei mahdollisuuksia kansedustajan paikkoihin.

Seitsemän tähden liike

Väyrysen viritelmä, jonka olemassaolo on pelkästään Väyrysen ympärillä. Politiikka on herran poukkoilevaa politiikkaa. Saa nähdä kykeneekö vanha kehäkettu yllättämään, itse en usko menestykseen.

Eläinoikeuspuolue

Selvästi marginaalipuolueeksi jäänyt mikropuolue. Ei juurikaan menestymisen mahdollisuuksia. Merkitys parhaimmillaankin eläinten oikeuksien nostamisessa yleiseen keskusteluun, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole oikein onnistunut tässäkään.

Erilaiset kansallismieliset (ja maahanmuuttovastaiset) puolueet

Sekalainen joukko väkeä, joka joko pitää perussuomalaisia liian nössöinä tai ei muuten vain osaa toimia yhdessä muiden kanssa, joten puolueita perustellaan kovin ahkeraan. Kentän pirstaloituminen tässä asiassa sekä perussuomalaisten olemassaolo tehnee näiden puolueiden menestymisen mahdottomaksi. Kilpailevat perussuomalaisten kanssa äänistä, joten kehno perussuomalaisuuskopio ei vain riitä.

Erilaiset kommunistiset puolueet

Menneisyyden haamuja, jotka ovat lisäksi pirstaloituneet niin pieniksi, ettei mahdollisuuksia oikeastaan mihinkään. Vaikuttaisi tuon pirstaloitumisenkin perusteella siltä, että näihin kuuluu lähinnä erilaisia jääriä, joiden yhteistyökyvyt ovat sangen vähäisiä.

Suppea yhteenveto

Yleisellä tasolla näyttäisikin siltä, että näiden minipuolueiden mahdollisuudet eduskuntapaikkoihin ovat varsin vähäisiä, vaikkakin parilla näistä on jonkinlaisia mahdollisuuksia moiseen. Oman lisänsä tuovat mahdolliset vaaliliitot, mutta pääsääntöisesti tämäkään ei riitä nostamaan puolueita vaalikynnyksen paremmalle puolelle. Oma veikkaukseni tälle katraalle on 0-3 kansanedustajaa – yhden tai kahden ollessa jossain määrin todennäköistä. Puolueita on aika paljon, mutta näillä minipuolueilla ei todellisuudessa pääsääntöisesti ole paljoakaan annettavaa suomalaiseen politiikkaan. Osa voisi petrata jonkin verran, jos puolueessa aidosti mietittäisiin miksi juuri meidän puoluettamme pitäisi äänestää ja keskityttäisiin tämän piirteen vahvistamiseen niin politiikassa kuin viestinnässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sinisten osalta ohitat mielestäni syyttä Soinin suuren vaikutuksen. Perussuomalaisten vahva kannatus Espoossa on ollut pitkälti Soini-vetoista. Jos vanha ravihevonen vielä jaksaa syttyä viimeiseen kisaan, ennen makkaratehtaalle siirtoa, saattaa Soini vetää mukanaan jopa toisenkin edustajan uudeltamaalta. Siinä se sitten saattaa ollakin.

Liberaalien suhteen en itsekään usko että lähtevät lentoon. Kun kokoomus on vain variaatio sosialidemokratiasts tilausta lienee kyllä, mutta vakavasti otettava keulahahmo puuttuu. Jollain tavalla kun saisivat Elina Lepomäen puhuttua loikkaamaan ja puheenjohtajakseen, saattaisivat saada useammankin paikan. Nyt heillä on Catch 22 -tilanne. Käytännössä ainoa talousliberaali vaihtoehto, mutta äänestäjä ei halua heittää ääntään hukkaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Soinin ja Niinistön. En tosin tiedä ovatko ehdolla. Jos pystyisivät pitämään puolet kahteen pekkaan saamista äänistä, ei tuo riittäisi kuin yhteen paikkaan, enkä suoraan sanottuna usko, että saisivat lähellekään tuota. Mutta ehkä 20-30% viime vaalien tuloksesta olisi mahdollista, joka riittäisi muiden ehdokkaiden avustuksella varmuudella yhteen paikkaan ja ehkä toinen paikka olisi mahdollinen. Soinin äänimäärä loistonsa päivinä itsessään olisi riittänyt niukasti kahteen paikkaan. Hän ei ole aivan niin vahva ääniharava kuin yleensä kuvitellaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jaksaako kansa kuitenkaan enää edes Soinista innostua? Nämä "fillarikommunistit" ja "kasvishomofillarit" alkavat olla jo aika väsynyttä venkoilua, säälittäviä sutkauksia.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/364d1dae-c36...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Soini on aika pitkään ollut varsin väsähtänyt joten suuria häneltä on turhaa odottaa. Saattaa kuitenkin olla Sinisten ainoa toivo kansanedustajan saamisen kannalta, joten voi olla että lähtee ehdolle lojaaliudesta kanssaloikkaajiensa tueksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Niinpä, jos jaksaa syttyä... Omat ajatukset hänellä näyttäisivät olevan politiikasta vetäytymisessä, tai europarlamentissa, jos ei sopivaa eläkevirkaa siihen mennessä irtoa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #10

Soinilla olisi täysi työ päästä edes itse läpi saati hilata jotain muuta mukanaan. Tuskin niin tyhmä sentään on ettei tuota olisi tajunnut eli ei lähtene häviämään vaaleihin. Saa sitten soinistella vanhoilla päivillään että toki olisin läpi mennyt, jos olisin vain halunnut jne. soopaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Rotuopin julistajat nousivat valtaan perussuomalaisten nuorisojärjestössä – Halla-aho varoitti paimenkirjeessä fasismista ja ”kainalontuulettelusta”. Perussuomalaisten nuorisojärjestön tuore johto on omaksunut erittäin radikaalin opin suomalaisuudesta ja maahanmuutosta. Ps-nuorten jäsenten kannanotot ovat niin rajuja, että puoluejohtaja Jussi Halla-aho on joutunut puuttumaan ”fasistiseen” kielenkäyttöön.

Persut menee alaspäin joka tavalla. Jussi oli liian fasisti Soinille, pikkupersut liian fasisteja jopa Jussille.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #8

Soini viljelee plokissaan uskonnollis-filosofisia pohdintoja ja mietelmiä:
Kokeilin samoin:
- Jokaista voi koijata jonkin aikaa, mutta kaikkia ei voi kaikenaikaa.
- Joka itse itsensä ylentää-se alennetaan.
- Tuli tosi iso jytky-housuun.
- Kaik män, eikä piisantkaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Otappa huomioon Pir/Lib/Fem/EOP vaaliliitto Helsingissä. ;) Vähän riskialtista itse kullekkin, mutta mahdollisuus että joku nousee on aika hyvä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yhteenlaskettu kannatus voisi olla lähellä rajaa, mutta toisaalta tarjolla on sen verran erilaisia puolueita, että saattaa syödä kohtalaisesti äänimäärää kun vaikkapa feministit eivät halua tukea liberaaleja miehiä tms. Toki paremmat mahdollisuudet noilla noin on, mutta ei tuo pelkästään tulosta vahvistava ratkaisu ole.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siinä on kaksi vapaus- ja kaksi kontrollipuoluetta epäpyhässä allianssissa. Äänestäjälle paha paikka, vaikka tekninen liitto onkin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuossa vaaliliitossa liberaalien ja piraattien äänet jakautuvat keskenään ja jos joku sieltä nousee, se on feministien Katju Aro.

Liraateilta ja pibelaareilta tuo liitto oli täydellinen imagollinen ja taktinen moka.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Juuri tuota minäkin mietin. Pienpuolueiden vaaliliitossa on se ongelma, että oman puolueen äänet pitäisi saada keskitetyksi yhdelle ehdokkaalle. Tosin pelkään pahoin ettei tuo liitto saa yhtään paikkaa, kun vapauspuolueiden potentiaaliset äänestäjät kavahtavat esittämääsi skenariota.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Ennakoasetelmissa tuossa vaaliliitossa ainoa mahdollinen jännitysmomentti on piraattien Petrus Pennasen ja Aron kilpa listan ykkösnimestä. Siinäkin asetelmassa liberaaleille jää mopen osa jos oma kannattajakunta innostuu laskelmoimaan Pennasen puolesta. Amos vaikuttaa fiksulta ja mukavalta mieheltä mutta jää näkyvyydessä ja edellisten vaalien perusteella pois kärkikähinoista.

No, olen myöskin sitä mieltä että sieltä ei kansanedustajaa tule.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitään asiallista lisättäväähän minulla ei aloitukseen ole, muttä täytynee näin perjantain kunniaksi jotain rääpiä:

Siniset: yksi Suomen suurimmista puolueista eduskunnasta ja hallituksesta katsottuna. Kannatus on ollut vähän hiipumaan päin viime mittauksissa. Vaan koska aiempaa vaalinäyttöä ei ole, ei mielimittareissakaan ole oikeita korjauskertoimia. Jos Soini lähtee ehdokkaaksi, saavat joksikin aikaa edustajan eduskuntaan. Esimerkiksi siten, että ensin sinne menee itse Soini ja sitten tulee vaihto. Vaihdokki liittyy johonkin puolueeseen myöhemmin. Kokoomuksesta erottuminen, kuten blogisti Kiveläkin totesi, on jäänyt vajaaksi.

Piraatit: Olisikohan pitänyt julistautua ateistiseksi puolueeksi piratismin ohella? Petrus Pennanen olisi tarpeen eduskunnassa.

Feministit: puolueelle voi toivottaa menestystä, tarkemmin sanottuna vihreiden äänten viennissä (-;

Eläinoikeuspuolue: pärjäisi, jos eläimillä olisi äänioikeus.

Kansalaispuolue: Väyryspuolue ilman Väyrystä. Hyvät kansalaiset ovat haasteiden edessä hyvässä puolueessaan.

Nukkuvienpuolue: ei kuulu joukkoon, varma voittaja miltei joka vaaleissa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sinisten arvoitus keskittyy nähdäkseni siihen, että äänestävätkö äänestäjät henkilöä vaiko puoluetta. Ja tämä saattaa nostaa sinisiä ja laskea perussuomalaisia, tai toisinpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset