Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Keskusta kriisissä – luvassa rökäletappio

Keskustan kannatus on jäänyt pysyvämmin roikkumaan reiluun viidentoista prosentin tuntumaan, joka on perinteiselle mahtipuolueelle perin heikko tulos. Kannatuksen laskua on perusteltu pitkälti hallitusvastuulla, mutta vaikka sillä varmasti on vaikutusta, on hyvä muistaa, ettei päähallituskumppani kokoomus ole moista kannatuksenmenetystä kokenut. Syy kannatuksen laskuun lieneekin pääosin muualla.

Tilannetta tarkemmin katsoen näyttääkin siltä, että pääosin syy keskustan heikkoon gallupeissa menestymiseen löytyykin puolueen johdota. Sipilän aikana on tapahtunut kaksi merkittävää muutosta keskustan toimintatavoissa. Merkittävin lienee se, että keskusta on siirtynyt reilusti oikealle hänen johdollaan ja hänen johtamansa hallitus onkin Suomen oikeistolaisin miesmuistiin. Talouspoliittisessa keskustassa yleensä majailevalle puolueelle tämä on suuri muutos, joka ei voi olla näkymättä siinä, että osa puolueen kannattajista putoaa kärryjen vasemmalta laidalta pois. Toisin sanoen keskustan nykyinen linja on monelle keskustalaiselle liian vieras, liian oikeistolainen. Ja kun puolueen linja ei enää tunnu oikealta, on mielekästä vaihtaa puoluetta.

Toinen seikka lienee se, että Sipilän johdolla on käytännössä sivuutettu keskustan pitkäaikaiset vaikuttajat ja hallitus on koottu ns Sipilän miehistä. Tämä näkyy niin keskustan toimintatavoissa, siinä että osaamisen taso tekemisessä on laskenut ja siinä että merkittävä osa näistä pitkäaikaisista politiikan tekijöistä on nyt jättämässä politiikan ja keskusta kipuilee sen kanssa, että sen ääniharavat ovat ilmoitelleet yksi toisensa jälkeen etteivät enää aio ehdolle. Mikä on toki ymmärrettävää, sillä Sipilä on toiminnallaan ajanut heidät sivuraiteelle ja kokeneille vallankäyttäjille tämä tuskin on tyydyttävä tilanne, vielä vähemmän, jos nämä ihmiset kokevat, että harjoitettu politiikka on heille vierasta.

Tällä hetkellä juuri keskusta on Suomen politiikan merkittävin kriisipuolue ja se on sitä pitkälti harjoittamansa politiikan sekä uusia sisäpiirejä muodostavien käytäntöjensä takia. Ja nämä kaikki ovat nimenomaan Sipilän aikaansaannoksia. Tätä tilannetta tuskin helpottaa Sipilän kömpelö johtamistapa ja halukkuus uhrata omien kansaedustajiensa uskottavuutta Soinia hyvitellessään. Onkin hyvin mahdollista, että jos Sipilä saa huseerata puolueensa johdossa vielä jokusen vuoden, on puolueesta vain rauniot jäljellä ja entisestä pääministeripuolueesta on muodostunut ruotsalaisen sisarpuolueensa kaltainen keskisuuri tekijä jolle suurimman puolueen paikka on vain kaukainen haave ja haalistuva muisto.

 

Pari asiaan littyvää uutista

Keskustan ehdokastilanteen tarkastelua. Näyttää vahvasti siltä, että merkittävä joukko kokeneita keskustavaikuttajia jättää eduskunnan ilman että heillä olisi riittävän vahvoja seuraajia tiedossa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/733796dd-704d-4c91-bbbd-f0859e414c3b_pi.shtml

Keskustan tilanteen tarkastelua. Jokisipilä tuo osin esille keskustan tilannetta, mutta nähdäkseni hän on sekä turhan optimistinen puolueen suhteen sekä erityisesti aivan liian varovainen Sipilän suhteen. On mielenkiintoista, että kannatustaan runsaasti menettäneen puolueen arvioinnissa ei mainita puheenjohtajan nimeä tai lainkaan arvioida puheenjohtajan vaikutusta puolueen heikentyneeseen asemaan.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/361ff70d-67e3-4c6e-b478-a5113cfd1a53_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Vai tulisiko se rökäletappio vihreille, on todennäköisempää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

No vihreät ovat edelleen yli neljä prosenttiyksikköä plussalla kaikkien aikojen parhaasta eduskuntavaalituloksesta, keskusta suurin piirtein saman verran miinukselta edellisistä eduskuntavaaleista saamasta tuloksesta. Eli todella paljon pitää tilanteen muuttua jotta veikkauksesi osuisi edes etäisesti kohdalleen. Oma arviointini siis perustuu nykytilanteeseen ja juuri nyt näyttää siltä, että vihreistä tulee suurin tai toiseksi suurin voittaja, ja keskustasta toiseksi suurin häviäjä. Toki perussuomalaiset pitävät perää puolueen kannatuksen puoliinnuttua. (Sinisistä tässä yhteydessä lienee edes turha puhua).

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Voitto ei toki tunnu niin suurelta kun galluplukemat on ollut aika paljon korkeammalla äskettäin.

Henkilökohtaisesti suren sitä että Vihreät ovat gallupeissa tippuneet huipulta näin paljon. Varmasti tekee nimittäin parempaa politiikkaa kuin kolme suurinta. Toki vielä on paljon parannettavaa, olisinhan muuten Vihreä itsekin.

Mutta ainakin gallupit vihjaavat että Vihreillä on potentiaalia olla yksi suurista.

Mutta ette te voi olla vain hiljaa näistä kohuista. Teidän pitää yrittää olla parempia kuin muut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #25

Toki vuoden takaiset galluplukemat olivat vihreiden kaikkien aikojen korkeimmat. Ennätystä on vaikeaa parataa yhä uudelleen ja uudelleen. Noissa luvuissa on kiinnostavaa se, että tämän oppositiokauden ajan näyttää vihreillä ja SDP:llä olevan jonkinasteinen kohtalonyhteys, eli kun toisella nousee kannatus, toisella laskee melkein saman verran. Toisin sanoen iso joukko ihmisiä etsii parasta oppositiopuoluetta ja tällä hetkellä demarit ovat onnistuneet paremmin näiden ihmisten silmissä. Vihreillä on toki nousuun potentiaalia, mutta kuten sanoit, sen saavuttamiseen meidän pitää vielä petrata, olla parempia kuin muut, sillä syystä tai toisesta meiltä edellytetään sitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mielenkiintoista että Jokisipilä hövelisti ei mainitse Sipilän roolia puolueen kriisissä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hän saattaa olla asemassa jossa istuvan pääministerin kritisointi on jonkinasteinen riski.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Keskusta ja Persut jäävät "oppositioon" ja Siniset putoavat pois eduskunnasta. Sixpack 2.0 muodostetaan ja politiikka jatkuu samalla linjalla kuin tähänkin asti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tulos lienee tosiaan tuo, mutta politiikka tuskin jatkuu samalla linjalla, mutta se nähdään aikanaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Älä Janne pelottele. Nyt menee yöunet. Sixpack on ollut kautta aikojen surkein hallitus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä koulutusleikkaus- sekä aktiivimalli- että
pörriäistenetujärjestöhallitus kyllä on ykkössijalla kun kilpaillaan kaikkien aikojen huonoimmasta hallituksesta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uusi sixpack olisi aika helppo "myydä" kansalle sillä argumentilla, että kun nyt on 4 vuotta kärvistelty kansaa jakavan politiikan kourissa, on aika yhdistymiselle ja yhteen hiileen puhaltamiselle ja sen takia on muodostettava mahdollisimman laaja-alainen hallitus. Lisäksi tietysti vakiofraasit, että tulevalla hallituskaudella on pakko saada valmiiksi joitain suuria tärkeitä uudistuksia ja siksikin hallitukseen tarvitaan mahdollisimman monta puoluetta.

Keskusta jää oppositioon keräämään kannatusta seuraaviin vaaleihin ja Persuja ei kelpuuteta salonkikelpoisten puolueiden joukkoon (tämän takiahan piti perustaa Siniset viime vuoden kesällä hallituksen pystyssäpitämiseksi).

Ja mitä politiikan sisältöön tulee... Vuodesta 2011 lähtien jokainen eduskuntapuolue on ollut hallituksessa ja onko politiikassa nähty sinä aikana merkittäviä linjamuutoksia? Käsittääkseni vain hienoisia aste-eroja.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #12

Laaja-alaisella hallituksella näyttää olevan puolustajansa, itse olen ehkä enemmän pikkaisen suppeamman kokoonpanon kannalla, tosin nykyhallitus on osoittanut, ettei suppea kokoonpano ole mikään tae hyvälle päätöksenteolle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Sixpack syntyi aikoinaan sen takia kun persut eivät halunneet hallitukseen jytkyn jälkeen. Jatkojytkyn jälkeen hallitusvastuu heille kelpasi, ja pari vuotta ne jaksoivatkin roikkua vallankahvassa ennen kuin ratkesivat kahtia.

Jotain Soini sai sentään aikaan: se pudotti ikuisesti hallituksessa roikkuneen RKP:n ulos ja tuhosi Alexander Stubbin poliittisen uran. Stubb olisi ollut loistava ulkoministeri, mutta kun Soini ei halunnut ottaa valtiovarainministerin raskasta salkkua kantaakseen, niin kävi niin kuin kävi.

Onhan Soinilla pari muutakin meriittiä: perusuomalaisten nousu ja tuho on kokonaan hänen työtään. Hiukan surullista on ajatella niitä jotka oikeasti luottivat Soiniin niin kuin Vennamoon aikanaan luotettiin: että se antaa äänen syrjäytyneille. Ei sille merkinnyt köyhien asema eikä oma puoluekaan mitään enää sitten kun ulkoministerin pesti oli uhattuna. Persut oli Soinin kantoraketti, ja kun se oli tehtävänsä tehnyt, se sai mennä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Rökäletappio tulee keskustalle ja vihreille,tässä näkyy puoluejohtajan tärkeys.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Keskustan osalta näin lienee, vihreiden osalta odotan itse voittoa vaikkakin on mahdollista, ettei voitto ole ihan nykykannatuksen luokkaa. Tosin itse oletan, että varsinaiset vaalit tulevat pikemminkin nostamaan kuin heikentämään vihreiden kannatusta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen puheenjohtaja on vuosikausia ollut Godot jota aina odotetaan ja jopa uutisoidaan kotimaahan pian palaavaksi. Tosiasiassa hänen valtava suosionsa omien parissa on tyhjenevä ilmapallo.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Halla-aho on silmissäni kaikkein epäkarsimaattisin puheenjohtajista ja hän tietänee heikkoutensa, joten voi jopa olla, että hän jättää suosiolla ison osan puolueen vaalikampanjaa Huhtasaaren harteille. Niin kuin on jättänyt suuren osan puheenjohtajan tehtäviä tähän saakka.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #43

Se on kyllä paras koomikko mitä maahanmuuttokysymyksiin tulee. Kun luki sen ja Terhon kommentteja maahanmuutosta, tuli mieleen takavuosien sketsisarja Ihmisten puolue. Jussi Halla-aho ja Sampo Terho olisivat hyvin voineet esiintyä omana itsenään tässä sketsissä:
"Työperäinen ja humanitaarinen maahanmuutto pitää erottaa toisistaan."
"Kyllä! Vastustamme molempia!"

Huhtasaarihan on hiukan Halla-ahoa arvostetumpi poliitikko. Se ei toki ole paljon se.

Seppo Huhta

On totta,että Keskustan kannatuksen putoamiseen on vaikuttanut se,että on on unohdettu se mitä alkoi sanoi : "Älkää unohtako köyhän asiaa". Ja se juuri on unohdettu. Mutta toinen seikka eteläisissä maakunnissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla on se,että keskustassa pk-seudulla valtaa pitävät ns. citykepulaiset. Ja tätä joukkoa on vaikea ellei mahdotonta erottaa vihreistä ja näin keskusta vuotaa myös tästä syystä.Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava,että myös pk-seudulla on ainakin vielä jäljellä suoraselkäisiä isänmaallisia alkiolais-kalliolaisia ihmisiä jotka eivät ole suostuneet vihreiden vedätykseen.Ennustaminen on tietysti vaikeaa mutta veikkaisin,että ensi kevään vaalien lopputulos on se,että Keskustan kannatus on n. 15 %:a ja Vihreiden n. 10 %:a.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On totta, että suurten kaupunkien keskusta näyttää olevan aikalalla erilainen kuin muualla suomessa. Sitä en osaa sanoa, että onko se keskustalle etu vaiko haitta, mutta veikkaan, että se on ainoa tapa pitää keskustaa ylipäätään läsnä suurissa kaupungeissa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

On selvää, että Juhalla on kovat paineet kannatuksen nostamisessa, että sen pitämisessä siellä 15-17 prosentin paikkeilla, missä se nyt heiluu. Puoluekokous on puheenjohtajansa vaaleissa valinnut ja Juha on saanut jatkokauden. Sillä nyt mennään kävi, miten tahansa.

Miten käy vihreille, vaihtuuko Aalto vielä ennen vaaleja, kun on nyt sairaana ja poissa kuvioista? Aaltohan sai vihreitten kannatuksen Finnairin pakkopalautusepisodilla ja Tukholman homoklubiperformanssilla mukavan tuntuiseen laskuun, onko sieltä enää paluuta ylöspäin, jos ei puheenjohtaja vaihdu?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei vaihdu. Se kuinka nopeasti hän palaa jää nähtäväksi. Mitä hänen mahdollisuuksiinsa tulee, niin kun päästään itse asiaan (vaalilähetyksiin yms) niin Touko osoittautunee varsin päteväksi puheenjohtajaksi - kunhan muistaa pysyä asiassa. Jos taas Toukon toipuminen kestää pidempään, hoitaa Maria varmasti pestin kunnolla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja jos ajatellaan Halla-ahoa ja Aaltoa taisteluperina niin se että Aalto oikeasti ja avoimesti käy läpi burnoutprosessin toisen taas vetäytessä Brysselin kapseliin paineita pakoon on vain eduksi Aallolle.
Persuillahan ei ole ketään Ohisaloa tilalla vaikka Halla-aho vuosikausia pakoilee mitä pakoileekin Brysselissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En olisi uskonut, että juuri vihreiden taholta tulee ilkkumista galluptuloksista ja toisen puolueen odotettavissa olevasta kannatuksen laskusta. ;) (Puhumattakaan sitten puheenjohtajan imagon osuudesta moiseen ...)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ehkäpä tämä blogi onkin tehty myötäelämisen hengessä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Johdonmukaisuus on vaikeaa. Varsinkin omassa asiassa. Yritän muistaa…

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vakavasti puhuen esimerkiksi asianajajille suositellaan, että jos he ovat itse osapuolena oikeusjutussa, käyttäisivät toista asianajajaa eivätkä ajaisi itse asiaansa. Juuri siksi, että omassa asiassa on vaikea nähdä asioita objektiivisesti; omat argumentit vaikuttavat paremmilta kuin mitä oikeasti ovat ja vastapuolen argumentit heikommilta kuin mitä oikeasti ovat.

(Voitin 5 vuotta sitten itse ajamalla oikeusjutun asianajajaa vastaan, joka myös ajoi juttunsa itse. Hän oli firmani konkurssipesän hoitaja, joka yritti pesänhoitopalkkionsa saamiseksi ulosmitata konkurssipesän saatavia minulta pari vuotta sen jälkeen kun oli itse rauettanut konkurssin. Käräjäoikeus tuomitsi hänen hyväkseen; tuomioon oli kopioitu hänen tekstinsä ihan sanasta sanaan ja fonttimuotoiluja myöten.

Tuomiossa sanottiin muun muassa, että tuo asianajaja saa hallita minun henkilökohtaista omaisuuttani rajoituksetta ja oman mielivaltansa mukaan kenenkään tai minkään sitä estämättä.

Tuomiota lukiessani mieleeni tuli, että taidan siirtyä järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle. Mutta pari päivää asiaa mietittyäni päätin, että annetaan nyt yhteiskunnalle vielä yksi mahdollisuus ansaita jäsenyyteni ennen kuin ryhdyn hankalaksi. Ja aloin valmistella valitusta hovioikeuteen.

Hovioikeus tuomitsi minun hyväkseni ja Korkeimpaan oikeuteen ei myönnetty valituslupaa.

Olin erittäin tyytyväinen Hovioikeudelle kirjoittamaani kirjelmään. Tuntui, että ensimmäistä kertaa elämässäni osasin laskeutua kohdeyleisön tasolle (Käräjäoikeuden tuomio vakuutti minut siitä, että tuomioistuimen älyllistä tasoa ei minun kyvyilläni pystytä aliarvioimaan). En esimerkiksi tyytynyt mainitsemaan jutun keskeisintä seikkaa vain kerran, vaan toistin sen noin 5 kertaa joka sivulla, ja kun sivuja oli yli 30, niin se tuli toistetuksi noin 150 kertaa. Ja ilmeisestikin meni perille, kun voitin.

Mikä tuo keskeinen seikka muuten konkreettisesti oli? Se oli se, että pesänhoitajan palkkiosta vastaa konkurssipesä eikä konkurssivelallinen.

Mutta miksi ajoin juttuni itse? Tuon konkurssin tiimoilta oli jo aiemmin käyty pari oikeusjuttua, joissa käytin asianajajaa ja hävisin molemmat jutut. Meni luottamus ja heräsi epäilys, että ei asianajaja toisen asianajajan silmää noki.

Ennen kuin päätin lopullisesti ajaa juttuni itse, olin yhteydessä aiemmin käyttämääni asianajajaan, joka vakuutteli, että ei minulla ole mitään voittamisen mahdollisuuksia tuossa asiassa, koska asia nyt vain on kertakaikkiaan niinkuin vastapuoli esittää, se on lain ja vakiintuneen käytännön mukaista jne...)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Mutta:

"2.2 Konkurssin lakkaaminen

KonkL 8 luvun 8 §:n mukaan, jos konkurssi peruuntuu tai menettely muuten lakkaa ennen kuin velkojat ovat päättäneet pesänhoitajan palkkiosta, tuomioistuin päättää pesänhoitajan palkkion suuruudesta ja siitä, kuka on velvollinen maksamaan palkkion."

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #27

Konkurssin lakkaaminen ja konkurssin raukeaminen ovat kaksi eri asiaa.

Tuohon viittaamaasi pykälään yritti vastapuolikin virheellisesti vedota ja käräjäoikeus meni lankaan. Se pykälä, joka soveltuu puheena olevaan asiaan on muistaakseni 4.10. Tarkistetaanpa...

Eikun se olikin 10.4:

"Pesänhoitajan palkkio konkurssin rauetessa
Pesänhoitajalla on konkurssin rauetessa oikeus saada kohtuullinen palkkio ja korvaus hänelle aiheutuneista tehtävän kannalta tarpeellisista kustannuksista. Palkkio ja korvaus otetaan konkurssipesän varoista. Pesänhoitajalla on oikeus pidättää konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta palkkion ja korvauksen maksamista varten sekä myydä omaisuus ja ottaa saatavansa myyntihinnasta.

Tuomioistuin päättää palkkion ja korvauksen suuruudesta sekä siitä, miltä osin korvaus maksetaan valtion varoista. Pesänhoitajan on esitettävä tuomioistuimelle toimenpiteistään eritelty lasku ja, jos korvausta vaaditaan valtion varoista, selvitys korvauksen maksamiseen käytettävissä olevista velallisen varoista. Tuomioistuimen on varattava velalliselle sekä harkintansa mukaan velkojille ja konkurssiasiamiehelle tilaisuus tulla asiassa kuulluksi. Konkurssiasiamiehellä on oikeus myös omasta aloitteestaan lausua pesänhoitajan palkkiovaatimuksesta ja hakea päätökseen muutosta."

En ryhdy tässä prosessoimaan tuota asiaa uudestaan. Tuolloin 5 vuotta sitten luin kahdessa ja puolessa viikossa neljä asiaa käsittelevää kirjaa ja selasin neljää muuta sekä kirjoitin noin 80 sivua tekstiä, jonka sitten lopulta supistin hiukan yli 30 sivuun.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #26

Vaikka kertomuksesi oli kiinnostava, niin pyritään pysymään asiassa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #34

Tehdään näin. Kirjoitin tuon tarinani omaksi blogitekstikseen http://jannekejo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261597-k...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Niin vihreiden galluptulos on +4% eduskuntavaaleista, keskustan -4%. Siinäpä miettimistä. Toukon ongelmat ovat pintakuohuntaa, Sipilän aika syvällä olevia rakenteellsia ongelmia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo "pintakuohunta" on kuitenkin huipentunut sairaslomaksi.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #42

Toki ja toivotaan, että Touko toipuu työkuntoon pikaisesti. Itse uskon, että aiheellisesta kritiikistä syntyvää painetta on itse asiassa helpompi kestää kuin mitättömistä pikkujutuista syntyvää vastaavaa. Se että hän taatusti tietää syöttäneensä kiekon pari kertaa vastapuolen lapaan sinällään vaarattoman oloisessa tilanteessa ei varmastikaan helpota oloa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44

Minua on aina huvittanut se että yhtäkkiä Halla-aho ja hänen kannattajansa ovat ruvenneet moralisoimaan muita. Halla-aho paasaa Pennasen protestin laittomuudesta vaikka hänellä on siihen vähemmän varaa kuin kellään elävällä ihmisellä, ja persujen myötäilijät ovat muka kauhuissaan siitä että yksi puoluejohtaja oli baarissa ilman paitaa kun oma puoluejohtaja oli vieraissa ilman housuja. Eläköön suhteellisuudentaju.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Seuraavien vaalien tulos on vielä puolueilta ja koko kansalta tekemättä. Paljon riippuu siitä, miten puolueet saavat äänestäjänsä liikkeelle. Siinä sitä onkin paljon tekemistä koko poliittiselle järjestelmälle.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Totta, itse en ole niinkään huolissani vihreiden tuloksesta, mutta äänestysprosentista ja sitä kautta vaalien edustavuudesta olen. Pelkään, että äänestysprosentti laskee merkittävästi ja se olisi tappio demokratiallemme.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Demarit vie ja kokoomus on toinen, keskustan kannatus voi vielä tippua alle 15%, se olisi hienoa.

Vihreät änestävät aina kiivaasti, ja kohut on ohi siihen mennessä, ja kannatus tulee olemaan 11-13 prosenttia, joka huikea vaalivoitto.

Vasemmistoliitto voi hyvin nousta 10% puolueeksi, persut pysyvät siellä 6-8% tietämillä.

Siniset saavat 2-3 läpi, ja siinä se sitten on.

Toivotaan demareille, vihreille ja vasemmistoliitolle vielä lisää kannatusta, niin näyttäisi vielä paremmalta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo veikkaus on aika realistinen, tosin vasemmistoliitolta ja sinisiltä tuo vaatisi venymistä. Mutta vasemmistoliitolla on aika hyvä puheenjohtaja joten ehkä se on mahdollista.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"Toivotaan demareille, vihreille ja vasemmistolle vielä lisää kannatusta, niin näyttisi vielä paremmalta".

Ritala, sittenkö se taivas repeää ja kaikki valtakunnassa hyvin. Uskoo ken haluaa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Miten ylipäätään pääministerin tehtävään on voitu valita laestadiolainen insinööri ja yritysjohtaja...jäljet toiminnasta kun oli selvästi nähtävissä jo ennakkoon.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#23

Joo, aika pahalta kuulosti jo alussa. Eikä se tuntemus pettänyt. Insinöörin pedanttisuudella läpimädästi hurskasteltiin maahan turhia elätettäviä kaverien yritystoimintaa tukemaan...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olin vaalien jälkeen jossain määrin optimistinen Sipilän suhteen, mutta aloin ennustella pahaa kun hän valitsi perussuomalaiset hallitukseen. Ja sen jälkeen hallituksen toimet ovat olleen pahempia/surkeampia kuin osasin odottaakaan. Erehdyin siis Sipilän suhteen aika pahasti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #40

Sipilä heitteli täkyjä joka suuntaan ennen vaaleja. Sen takia hän saikin monet uskomaan, että hänellä olisi jotain hyvää yhteistä vähän joka puolueen kanssa. Loistavaa taktikointia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #69
Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #74

Ei helposti samalla henkilöllä. Pääministerillä on kuitenkin vastuunsa ja osa tulee pettymään. Oppositiojohtajalla tuo toimii monta kertaa, riittää kun katsoo Soinin menestystä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Politrukit tääl paljasti korttinsa . Nyt sittten typeränä luullaan kun jankuttamal räksytetään 6kk muita täälkin palstoil niin omapuolue voittaa ...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Väistämättä jotkut ovat oikeassa ja toiset taas väärässä. Vaalien jälkeen nähdään ketkä osuivat oikeaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt muuten Marko osuit oikeaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #46

Väistämättä. Kyllä se sokeakin kana jyvän löytää jos vain jyviä on riittävästi ;)

Pekka Iiskonmaki

Olen kotoisin itähämeestä ja jutellut paikallisten kanssa.

Kepun sekoilu kaljaprosenteista ajoi nuoremmat isännät lähtemään isiensä lypsäjästä.

Kepu ei ole tehnyt mitään sellaista, mikä oikeasti auttaisi maalla eläjiä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Hämmästyttävintä keskustan kohdalla on Sipilän suunnaton suosio puolueen sisällä. Hänethän suorastaan huudettiin puheenjohtajaksi jatkokaudelle kenenkään edes oikeasti yrittämättä häntä haastaa.

Yhtä kummallista on Sipilän kansansuosio. Olemmeko me suomalaiset todella niin alamaista kansaa että haluamme yläpuolellemme diktaattorin, henkilön joka pilkkaa "dosentteja", ei kunnioita perustulakia eikä juuri eduskuntaakaan?

Onko Sipilä suomalaisille jonkinlainen Jorma Ollila - tosin ilman Ollilan taitoja ja kykyjä?

Olen aika varma siitä että Sipilä tulee jäämään historiaan Suomen kehnoimpana pääministerinä, ja myös puoluejohtajana joka kutisti oman puoleensa asemoimalla sen ihan omin päin täysin uuteen kohtaan poliittisessa kentässä.

Kepu voi hävitä vaaleissa, ja varmasti häviääkin oikein kunolla, mutta kepun sisällä Sipilä on kuningas ja kuninkaana pysyy.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sipilä tuntuu nykyään eräänlaiselta kevytversiolta Puolan, Unkarin ja Turkin johtajia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos epäilet Siikala, niin kyllä minä ainakin ne puheenjohtajavaalit tosissaan otin ja tein sen, mitä niissä olosuhteissa oli mahdollista. Ei vain keppi lentänyt pidemmälle. Puoluekokous on puhunut ja sillä mennään kävi, miten tahansa.

Pekka Iiskonmaki

''Onko Sipilä suomalaisille jonkinlainen Jorma Ollila - tosin ilman Ollilan taitoja ja kykyjä?''

Ollilan kyvyt osoittautuivat kovin rajallisiksi.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Joo julistetaan umpimielinen vastapuolueen räksytys alkaneeksi yhtä soittoa 6 kk . Joka päivä vähä-älyistä saivartelevaa jankuttavaa piikkiä ja nälvintää vastapuolen kommentteihin :)

Pekka Iiskonmaki

#53
Perhesyistä ei halua Kepua haukkua. Sen kannattajat ovat sukua toisilleen.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kunnon ruikkua vaan vastustajan niskaan :)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Ritalakin käy reilusti paskantamasa jokaisen muiden kuin vasemmisto/sossujen juttujen päälle :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pientä rauhoittumista toivoisin. Ollaan kohteliaita toisiamme kohtaan, ainakin niin kohteliaita kuin itse kukin kykenee.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kato tämä on se uusi normaali. Nurkkaan ahdistettu koira on kova haukkumaan.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Jos vihreät saavat yli 10% seuraavissa vaaleissa, niin sehän on tuntuva voitto. Kannatus oli 2015 noin 8,5% ja paikkoja tuli 15. Jos vihreät saisivat vaikkapa 10,5% äänistä ensi keväänä, niin tulos ei suinkaan ole huono.

Kieltämättä keskustalle kevään vaalit tulevat todennäköisesti olemaan paha paikka. Nykyisen hallituksen politiikka on rokottanut rajusti perinteisiä keskustan tukialueita ja olen yllättynyt jos metsien miehet äänestävät tuon jälkeen keskustaa. Toisaalta niitä metsien miehiä on koko ajan entistä vähemmän, joten jos keskusta onnistuu pääsemään kaupunkeihin, niin perinteisen kannattajakunnan voi huoletta hylätä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulen, että keskustalle eteneminen kaupungeissa on yhä tuskaisaa, enkä oikein usko, että sitä tapahtuu missään suuremmissa määrin. Saattaa jopa olla niin, että myös useimmissa suuremmissa kaupungeissa keskusta lähestyy maagista 5% rajaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Toisaalta Sipilällä on kyllä pelisilmää. Se ei tarttunut Ylen syöttiin ja ruvennut änkyttämään ymäpäripyöreitä vastauksia siinä pelossa että ärsyttäisi "maahanmuuttokriitikoita". Kokoomus näkyy kävelevän samaan miinaan kuin ruotsalainen sisarpuolueensa, joka menetti roimasti kannatustaan flirttailemalla ruotsidemokraattien kanssa.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi meillä on nyt EU:n aikana 200 ns. kansanedustajaa ?

Olkoon edustajien maksimimäärä edelleen tuo 200, mutta paikat täytetään vain äänestysprosentin suhteessa. Jos siis vain puolet äänioikeutetuista käy äänestämässä, valitaan eduskuntaan vain 100 pyrkijää.

Säästöjen lisäksi 100 edustajan seuraaminen olisi paljon helpompaa kuin 200. Puolueiden ryhmäkuri ja kellokkaathan kuitenkin määräävät mitä kukin sanoo ja tekee. Miksi maksamme kumileimasimille maltaita ?

Edustajien moraalikin saattaisi parantua väen vähetessä ja putoamisvaaran kasvaessa.

Luulisi tuon pätevän kaikissa puolueissa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mennään asiassa jo sen verran harhapoluille, että jätetään tämä harha-askel yhteen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vaalien voittaja on Kokoomus, Keskusta toinen ja kolmas SDP. Kokoomus saa äänestäjiä Vihreistä. Vihreät eivät tule olemaan hallituksessa.

Myö haistelen näin, kyä jämpti o nii.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jokainen tulkoot uskossaan autuaaksi. Itse kyllä aina kaipaan jotain edes jossain määrin tutkittua tietoa tuekseni ennen kun teen mitään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Tuollainen, "minä toivon, että näin tapahtuu joten näin tapahtuu" -asenne ei oikein tunnu minusta oikealta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En minäkään Riston ennustetta usko. Keskusta saa tuntuvan tappion seuraavissa vaaleissa ja jättäytyy oppositioon lihomaan. Demareille ja kokoomukselle ei tuota vaikeuksia muodostaa hallitusta yhdessä kolmannen voittajan eli vihreitten kanssa. Eikä RKP:nkään kanssa ole vaikea tehdä yhteistyötä sitten kun persut eivät ole enää jaloissa pyörimässä. Vsemmistoliitto jää luultavasti kuitenkin oppositioon, eikä se oikein kristillisten, kepun ja persujen kanssa mitään järjellistä oppositopolitiikkaa pysty tekemään, mutta tunteita ja tuoksuja varmaan tulee salin täydeltä. Yksi heiluttaa sateenkaarilippua, yksi meuhkaa maahanmuutosta ja toistelee ainoaa tuntemaansa sanaa "kansallismielinen" ja yksi jeesustelee sikiöiden oikeuksista. Keskusta katselee sivusta ja miettii mitä Alkio sanoisi.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kokoomuksella on seuraaviin vaaleihin nähden hyvin Vihreä ohjelma ja peilaten sitä, voisin veikata että Vihreät menettävät ääniään.

Keskusta ja Kokoomus taas grillaavat SDP:n yhdessä pois pelistä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #76

Vihreillä on myös vihreä ohjelma. Se pätee myös käytännössä. Kokoomuksen vihreydet ovat vain sananhelinää. Sehän nähtiin jo soidensuojeluohjelman tuhoamisessa. Vihreä kokoomus on vielä isompi vitsi kuin työväenpuolue kokoomus.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Myö haistelen...jokainen tulkoot. Luovan kongruenssin juhlaa!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset