Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Hallituksen enemmistö vaarassa

Hallitusyhteistyöhön kiireellä kasattu Uusi vaihtoehto on menettänyt ensimmäisen jäsenensä Kike Elomaan palattua takaisin perussuomalaisiin. Samalla kuin ainakin Juvonen on lähtenyt omille teilleen näyttää siltä, ettei Uusi vaihtoehto ole kovinkaan vakaalla pohjalla.

Elomaan paluuloikan ajankohta sattui sopivasti juuri samaan päivään kun uusimmat Uudelle vaihtoehdolle masentavat galluptulokset kertoivat perussuomalaisten olevan selkeästi hallituksen suojiin siirtynyttä sirpaletta suositumpi. On tuskin kovin kaukaa haettua olettaa, että paluuloikka on saanut ainakin osin innoitusta gallupeista. Toki toinenkin seikka saattaa selittää Elomaan ratkaisua, sillä Mäntylälle on osoitettu oiva hillotolppa Brysselin suunnalla ja voi hyvin olla, ettei tällaisia hillotolppia ole tarjolla kovin montaa. Havaittuaan ettei ole riittävän tärkeä pelastuslautalle pääsyä varten, on Elomaa saattanut päättää, ettei halua hukkua Uuden vaihtoehdon mukana vaan on tehnyt oman ratkaisunsa. Elomaan asemassa olevia Uuteen vaihtoehtoon siirtyneitä kansanedustajia on kuitenkin aika monta. Mitätön gallupsuosio, puuttuvat hillotolpat ja ehkä myös Halla-ahon seireeninlaulu varmasti pyörivät monen Uuden vaihtoehdon kansanedustajan mielissä häriten niin yöunia kuin mielenrauhaakin. Onkin hyvin mahdollista, että lisää katujia tulee lähipäivinä.

Niin Elomaan kuin Mäntylän tapaukset kertovat myös siitä miksi hallituksessa on edelleen alkuperäinen määrä perussuomalaisista lähteneitä ministereitä. Näiden mukaantulon kun on mitä ilmeisimmin täytynyt ostaa ja varmistaa hyvällä viralla. On luultavaa, että Sipilän esikunnassa tutkiskellaan löytyisikö uuden vaihtoehdon epävarmemmille jäsenille lisää hillotolppia ja samalla vaivihkaa kartoitetaan KD:n ottamista hallitukseen siltä varalta ettei hallituksen houkutukset voita Halla-ahon seireeninlaulua. Mutta tässä on ongelmansa ja voikin olla ettei KD ole enää kovin innokas toimimaan hallituksen vararenkaana, sillä kun heitä on jo useamman kerran onasteltu osaksi hallitukseen ja yhtä usein tuo toivo on pettänyt, ei siihen enää välttämättä uskota eikä minkään puolueen intresseissä ole näyttää pelkkänä hätävarana.  

Kävi miten kävi. Juuri nyt hallituksemme enemmistö on vaarassa. Sitä uhkaa Uuden vaihtoehdon väen panikointi. Seuraavat päivät ja ehkä viikot näyttävät sen, että saako Terho kätyreineen Sipilän ja Orpon isällisellä taustatuella rauhoiteltua väkensä vai hajoaako ryhmä erilaisten paluuloikkien takia. Epäilemättä tällä hetkellä niin Uusi vaihtoehto kuin perussuomalaiset yrittävät tahollaan vedota useampaankin Uuden vaihtoehdon jäseneen.

Niin kauan kun Uuden vaihtoehdon jäsenten lojaalius ja yhteishenki on epäilyksen alaisina on myös hallitus heikko. Itse asiassa niin heikko, että muutaman kapinallisen edustajan mahdollisuus vaikuttaa tai jopa kaataa hallituksen esityksiä on merkittävästi kohonnut. Aika näytää, yrittääkö jokin taho hyödyntää tätä mahdollisuutta. Ja mitä tekee kokoomus? Juuri nyt se on selkeästi suurin ja uudet vaalit nostaisivat sen todennäköisesti pääministeripuolueeksi. Sen ei yksinkertaisesti tarvitse tyytyä laihoihin kompromisseihin. Vaikka hallitus voi nilkuttaen pysyä kasassa loppuhallituskauden, en pidä tätä mitenkään varmana. Hallitus on sekä heikko, että sen joukoissa on liikaa erilaisia paineita ja pelkoja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kokoomuksella on hyvä kannatus ja valinnanvapaus on menossa sotessa nurin. Kokoomus ei siis saa todennäköisesti omia tavoitteitaan läpi hallituksessa. Keskustan kannatus on laskussa, mutta keskustan tavoitteet menevät läpi, jos unohdetaan ne limuviinat.

Ihmettelin, kun Soinin oveluutta niin paljon ylistettiin hänen hajoittaessa persut. Tuo suunnitelma ei vaikuta kovin hyvältä ja näyttäisi siltä, että Soinin porukalla ei ole kovin ruusuista tulevaisuutta. Uskoisin, että Soinin taktiikkana on epätoivoisesti lypsää kaikki, mitä vaan saa irti enää tässä tilanteessa. Pidän mahdollisena, että viimeistään ensi vaalien aikaan suuri osa ryhmästä valuu takaisin persuihin. Osa voi tietysti loikata muihinkin puolueisiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomuksen sitoutuminen hallitukseen onkin vähän arvoitus. Tosin myös keskustan riveistä on esitetty muutamaan otteeseen aika katkeraa kritiikkiä hallituksen suuntaan.

Veikkaan, että aika moni Uuden vaihtoehdon mukaan menneistä on epätoivottu henkilö perussuomalaisissa ja nekin jotka palaavat ovat leimautuneet aika pitkäksi aikaa, vaikkakin pari ekaa paluumuuttajaa saattaakin saada harharetkensä anteeksi - lähinnä sen takia, että perussuomalaiset voisivat näyttää, että paluumuuttajia kohdellaan hyvin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos päätös perustuu galluppeihin, niin se perustuu hataralle pohjalle, kun toista galluppia alettiin laatia pari viikkoa ennen uuden ryhmän syntyä ja toista vasta seuraavana päivänä sen syntymisen jälkeen. Perussuomalaisia kannattaneiksi ilmouttautuneiden joukossa todennäköisesti suurin osa sanoi kannatuksensa vanhasta muistista eikä heillä ollut edes oikein aavistusta uudesta ryhmästä. Kun varta vasten kysyttiin näitä kahta koskien, niin Soinin ryhmää kannatettiin enemmän.

Toisaalta tietysti kun mainitsemasi kaltainen perusteeton kannatustulkinta näiden galluppien pohjalta on vallalla, niin sellaisesta voi tulla myös osittain itseään toteuttava eetos. Vähän sama kuin pörssikaupassa, jossa viisaat myyvät osakkeensa pois tietämiensä perättömienkin huhujen takia, koska uskovat enemmistön uskovan niihin huhuihin tai sitten uskovat, että riittävän moni muukin uskoo tarpeeksi paljon väärin ymmärtäjiä olevan olemassa.

Itse kyllä kirjoitin jo siinä vaiheessa, kun hallituskuviota uuden ryhmän pohjalta "suhmuroitiin", että Sipilän olisi joka tapauksessa kannattanut harkita KD:n ja RKP:n mukaan ottamista varmuuden vuoksi. Eivät heikäläisten vaatimukset porvarihallitukselle ylitsepääsemättömän vaikeita olisi olleet.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse veikkaan, että Elomaa on ollut koko ajan kahden vaiheilla (osin kirjoittamistani syistä) ja gallupit aiheuttivat paniikkireaktion.

Sipilän ratkaisu pysyä nykyisessä hallituspohjassa taitaa liittyä haluttomuuteen avata jo eteenpäin menneitä asioita uudelleen keskusteluun. Uudella hallituspuolueella kun kuitenkin olisi palava halu vaikuttaa mm sote-kuvioihin yms. Nämä kun ovat muutenkin myöhässä, niin niiden paluu lähtöpisteeseen voisi tarkoittaa niiden totaalista epäonnistumista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tunnen Kiken vuodelta papu ja palsternakka, kun istuimme yhdessä paikallisjärjestön hallituksen kokouksissa. Hän on asiallinen, eurovastainen, EU-kriittinen ja kovin isänmaallinen. Hän on rauhallinen ja huumorintajuinen. Mukava ihminen.

En ollut uskoa silmiäni, kun näin hänen nimensä UV/ST-ryhmän listoilla. Mitä hän tuolla tekee, ajattelin.

Todettakoon, etten näitä muita "rivijäseniä" uudesta eduskuntaryhmästä tunne sillä tavoin, että osaisin sanoa suorilta olisiko palaajia lisää.

En myöskään usko, että jotkut gallup-lukemat vaikuttivat paluupäätökseen. En liioin hillotolppateoriaan. Arvelen (edelleen nojaten henkilökohtaiseen tuntemukseeni hänestä) hänen joutuneen tekemään ratkaisunsa pikavauhdilla, ja että hätiköidyn päätöksen alla sattui ihan puhdas erehdys.

Harkinta-aika tuli siis hyvään saumaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #13

Erehdyksiäkin sattuu. Tosin en nyt ihan purematta niele sitä, että joku jättäisi pelkästään hätiköinnin takia puolueen jossa on vaikuttanut pitkään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #14

Ei tietenkään sinun tarvitse. Ajattelin vain kertoa näkemykseni siltä pohjalta, mitä häntä tunnen. Eikä vastaavat perustelut sitten koske niitä minulle tuntemattomampia henkilöitä, jotka saattaavat olla paluumuuttajia.

On sinunkin silti myönnettävä se, että ajatus lähdöstä sattui (syystä tai toisesta) toteutumaan nopeammalla aikataululla kuin paluupäätös.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Uuvattien ainoa mahdollisuus saada kannatusta uudelle puolueelleen on se, että he alkavat kiristää hallitukselta myönnytyksiä hallituksen kaatamisen uhalla.

Hallitus ei tietenkään tuollaiseen taivu niin kauan kun eduskunnassa on 5 muuta puoluetta valmiina odottamassa palvelukseenastumiskutsua.

Mutta jo se, että uuvatit edes yrittäisivät, voisi tuoda pikkuisen kannatusta äänestäjäkunnan keskuudessa. Kynnysmatoksi alistuminen ei ole kovin hyvä taktiikka kannatuksen haalimiseksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Juuri nyt näyttäisi siltä, että uusi vaihtoehto yrittää lähinnä turvata kärkinimiensä asemaa. Mutta aika näyttää onko noista muuhunkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oppositiossa ne uuvatit menettäisivät viimeisenkin vipunsa halla-aholaisiin verrattuna. Nyt kyseinen ryhmä on sentään kunniallinen ja vallankahvassa kiinni oleva hallituspuolue, kaukana siitä mitä perussuomalaiset ovat, kunniattomina pidettyjä räksyttäjiä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Arvioin tilannetta seuraavien eduskuntavaalien kannalta. Jos aikaperspektiivi supistetaan lähipäiviin ja viikkoihin ja kuukausiin, niin silloin tuo esittämäsi näkemys on mielekäs.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Uuvattien näkökulmasta keskeistä ei ole saada gallup-kannatusta. Riittää, että vaaleissa kerätään ääniä uuvat-ehdokkaille. Se tapahtuu PS:n vaalilistoilla niillä vaalipiireissä missä ovat ehdokkaana.

Uuvattien painoarvo nykyisessä hallituksessa on yhtä painavaa laatua kuin olisi RKP:llä. Onko RKP:n hallituksessa olemista pidetty koskaan otto-poika-hallituksena? Ei muistaakseni.

Todettakoon, että ST:llä on nyt 19 edustajaa ryhmässään. RKP:llä ja Kristillisillä on vain 15 edustajaa. Huolet ST:n syrjäyttämisestä on kovin ennenaikainen.

Sitten on vielä kaksi vapaata edustajaa, jotka voivat äänestää vapaasti "sitoutumattomana" hallituksen esityksiä vastaan ja puolesta. On spekulointia olettaa heidän olevan "käsiohjauksessa" äänestysten osalta.

Elomaan vaihtaminen ryhmää paremminkin parantaa ST:n asemaa hallituksessa, sillä kiristysruuvi sen kuin tiukentuu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Uusi vaihtoehto on tilanteessa jossa sen on todistettava kansalle mistä siinä on kyse. Nyt viesti on osin ristiriitainen ja sekään ei todennäköisesti ole saavuttanut kuin pienen osan äänestäjiä. Se kumpaa äänestäjät kääntyvät kannattamaan Uutta vaihtoehtoa vaiko perussuomalaisia ei oikein voi vielä ennustaa, se paljastunee vasta syksymmällä.

Tällä hetkellä etulyöntiasema on kuitenkin perussuomalaisilla joilla on sekä koneisto, rahat että maine, kun taas uusi vaihtoehto on menettänyt ne kaikki.

Mitä tulee hallituksen asemaan, niin se on tukala, mutta en usko että Terhon poppoolla on kovin paljoa varaa sooloilla, sillä kokoomuksella ei ole välttämättä mitään suurempaa tarvetta turvata hallituksen pystyssäpysymistä. Liikaa painetta siihen suuntaan niin Sininen tulevaisuus on vapaassa pudotuksessa muun hallituksen kanssa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Eiköhän RKP ja KD tule kehiin, jos pahalta näyttää. Ei kun Niinistön puheille sitten vaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Seuraavina jonossa ovat sitten Vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto. Eli reservejä riittää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä kommentti ei jaksa naurattaakaan. Kaikki kolme demaripuoluetta ovat kyllä valmiit hallitukseen, vaalien jälkeen. Koko väestön kannalta olisi tietenkin parasta, että vaalit tulisivat ennen lopullisia sote- ja maakuntapäätöksiä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Nykyisellä hallitusohjelmalla ei Jannen esittämiä puolueita hallitukseen saada. Eli nämä tuskin tulevat kyseeseen, sillä Sipilän halu/kyky joustaa on havaittu aika vähäiseksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Aika outoa, jos hillotolppia ei riittäisi kaikille loikkareille. Maassa, jossa poliittiset virkanimitykset ovat maan tapa, luulisi löytyvän tarpeeksi hyviä virkoja kaikille, kun uhkana on hallituksen kaatuminen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi olla, että tulee halvemmaksi ammentaa halukkaista reserveistä toisia edustajia tilalle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Missä niitä reservejä on? Eivätkös kaikki muut kansanedustajat kuulu jo johonkin puolueeseen? Eikä jostain muusta kuin perussuomalaisista loikkaamista voi enää yhtä helposti perustella "arvoilla".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Yllättävän paljon spekuloidaan uusien vaalien mahdollisuudella. Siitä huolimatta että uusien vaalien mahdollisuus on tehty todella vaikeaksi lainsäädännössämme moneen muuhun maahan verraten.

Tämän lisäksi ei kansanedustajat halua henkilökohtaisesti lähteä uusiin vaaleihin, gallupeista huolimatta vain harvan edustajan paikka on varma ja vaalit ovat aina arvaamattomat.

Vaalit ovat myös edustajille melkoinen taloudellinen ponnistus ja vaalilainoja jotkut maksavat pitkään, vaikka tulisivatkin valituksi. Sellaistakin on sattunut, että 80k on vaaleihin laitettu rahaa ja jääty rannalle.

Ei, en usko pätkääkään että mitään sellaista tapahtuisi, että uusiin vaaleihin lähdettäisiin kesken vaalikauden. Eikä ole mitenkään kiellettyä myöskään kokeilla vähemmistöhallituksella.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Uusien vaalien mahdollisuudesta spekuloidaan hallituksen heikkouden ja tämän hetkisen politiikan sotkuisuuden takia. Jos hallitus pystyy pysymään kasassa, niin vaaleja ei tule ennenaikaisesti, mutta en itse pidä tätä mitenkään kirkossa kuulutettuna.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eduskunnan hajottamisen aloitusoikeus on pääministerillä, jonka ei ole tietenkään pakko aloitetta tehdä, vaikka saisi epäluottamuslauseenkin. Nykyisen perustuslain aikana ei ole ollut tämän kaltaista tilannetta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Uusiin vaalehin on ainakin kaksi tietä.

1. Pääministeri voi pyytää presidentiltä uusia vaaleja joka voi eduskunnan ryhmiä konsultoituaan päättää että ne tarvitaan.

2. Hallitus voi kaatua epäluottamukseen tai pääministerin pyytämään hallituksen eroon. Jolloin ensin yritetään koota uusi hallitus, mutta jos siinä ei onnistuta, niin uudet vaalit järjestetään. Tämäkin tapahtuu periaatteessa pääministerin pyynnöstä, mutta tässä tapauksessa on pääministerin velvollisuus esittää se.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kylläpä on viime viikkoina sitten tullut analyysia ihan melkein jokaiselta suomalaiselta.

Vielä kun käytäis synnytysosastolla haastattelemassa uusia kansalaisia, niin sitten taitaakin olla asiantuntijoiden ryhmä kasassa. :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja lisää on luvassa kunhan näemme seuraavan käänteen tässä näytelmässä.

Juha Willman

Mäntylän suojatyö tulee STRASBOURGin suunnalta (ei Brysselin)...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Elomaa olisi ilman kansanedustajan paikan uusimista varsin persaukinen, ei ihme että pelastuslautta kiinnostaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset