Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Sitä saa mitä tilaa

Uuden vaihtoehdon irtaantuminen on tuonnut entistä selkeämmin esille erään piirteen suomalaisesta politiikasta ja siihen liittyvistä vaikuttamistavoista. Puhun erittäin agressiivisesta haukkumisesta ja uhkailusta. Perussuomalaisista eronneita on ripitetty, haukuttu ja uhkailtu somessa ja ilmeisesti myös yksityisviesteissä massiivisessa mittakaavassa.

Riippumatta siitä mikä ja kuka kulloinkin on kritiikin kohteena ei nyt nähty someraivo suinkaan ole enää missään järjellisissä mitoissa. Mutta toki tämä oli odotettavissa. Perussuomalaiset ja niiden lähipiirit ovat vuosikausia harrastaneet vastaavaa törkeilyä. Raiskaustoiveet, tappouhkaukset ja muu agressiivinen haukkuminen ja uhkailu on ollut arkipäivää monille perussuomalaisten poliittisille vastustajille. Olisi ollut naivia odottaa, että puolueen merkittävä hajoittaminen ei olisi aiheuttanut vastaavaa vihanpurkausta.

Nyt onkin käynyt niin, että vuosia ruokittu ja suojeltu agressiivinen somehyökkäily on kääntynyt kyseistä ilmiötä osaltaan ruokkineita vastaan. Uuden vaihtoehdon väki siis saa mitä tilaa. Osaltaan he ovat olleet luomassa tilaa tälle vastemieliselle retoriikalle, ja nyt he kohtaavat sen itseensä kohdistuneena. Vaikka tunnepuolella koen, että he saavat mitä ansaitsevat, sanoo järkeni toista. Tällaisen ”vaikuttamistavan” ei saa antaa juurtua suomalaiseen politiikkaan ja poliittiseen keskusteluun yhtään enempää.

Tosiasiassa tällainen retoriikka nimittäin on puhdasta kiusaamista ja painostamista. Se ei poikkea koulu- tai työpaikkakiusaamisesta millään tavalla. Itse asiassa uskon, että monet agressiivisimmista hyökkääjistä ei oikeasti välitä politiikasta tai kritisoimistaan päätöksistä tuon taivaallista. Heille ne ovat vain tekosyy kiusaamiseen ja ihmisten satuttamiseen. Tässä suhteessa toivonkin, että jokaisessa puolueessa otettaisiin oppia siitä mitä nyt on tapahtumassa. On kohtalaisen hölmöä luoda räyhäporukkaa minkään puolueen riveihin, sillä tämä väki on valmis hyökkäämään mestareitaan vastaan jos pienikin syy siihen ilmaantuu. Olisi järkevää, että puolueet tahollaan vetäisivät selkeän rajan sille mikä on sallittua ja mikä ei. Yhdenkään puolueen ei pidä hyväksyä riveistään väkivallalla uhkailua, eikä raiskaus tai kuolematoivomuksia. Puhumattakaan siitä, että uhkaillun omaisia otetaan uhkailun tai väkivallan kohteeksi.

Tässä kuohunnassa myös huvittaa jokunen hivenen lievempi piirre. Soinia on suurin syin syytetty valehtelijaksi, mikä hän epäilemättä onkin. Kummastuttaa kuitenkin se, että samat henkilöt jotka Soinia nyt valehtelijaksi tituleeraavat ovat vuosikausia puolustaneet Soinia ja hänen välillä räikeitäkin valheita milloin mistäkin. Näyttääkin vahvasti siltä, että tälle väelle valehtelu ei sinällään ole ongelma, vaan se, että millä puolella aitaa valehtelija sattuu olemaan. Tätä vaikutelmaa vielä vahvistaa se, että Halla-aho saa täysin vapaasti suoltaa puppua puolueen yhtenäisyydestä ja siitä, ettei mitään kaappausta tapahtunut.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Puolueiden tulisi aloittaa jäsentensä keskuudessa vihapuheiden hillitsemisen koulutus.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En tiedä tarvitaanko koulutusta. Riittäisi pitkälle jo se, että räikeimmille tapauksille osoitetaan, että ovat ylittäneet rajan ja se että jos vaikka perussuomalaisten riveistä uhkaillaan loikkareita ilmoittaisivat perussuomalaiset etteivät kannata moista toimintaa ja tuomitsevat uhkailun. Oikeastaan kaikki osaavat kyllä ilmaista paheksuntansa ilman tappouhkauksia tai muita vastaavia ylilyöntejä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Syytä olisi, kun tuo sirkus pyörii veronmaksajien rahoilla.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Yritätkö leimata nyt PS:n räyhäporukaksi? Ettei Kivelä nyt vaan syyllistyisi yleistämiseen... Ja mielikuvakikkailuun. Sen Vihreät osaavat 'ilmastonmuutoksineen'.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kovin jyrkkäsanaista kommenttia näyttää sataneen Uuden vaihtoehdon väelle tuon irtautumisen jälkeen. Jos tuon uhkailun ja haukkumisen takana ei ole perussuomalaiset, niin ketkä? Toki varmasti perussuomalaisissakin on riittävään tolkullisempaa väkeä, mutta juuri heihin puolueenne osata vetosin, laittakaa ne räyhääjät kuriin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Tämä on niitä sarjassa "Setä paheksuu" - kirjoituksia.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #7

Kyllä. Ehdottomasti. Paheksun tappouhkauksia, paheksun raiskautoivomuksia, paheksun ylipäätään väkivallalla uhkailua ja tarkoituksellista pyrkimystä satuttaa toisia ihmisiä vain sen takia, että nämä sattuvat uskomaan eri tavalla kuin tekijä. Minusta kyse on yhdestä osasesta sitä kiusaamiskulttuuria josta pitäisi päästä eroon.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #8

Minäkin paheksun pedofiliaa, nekrofiliaa, eläimiin sekaantumista ym., mutta en ole ajettellut sillä leimata ketään erityisesti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Onko puolueessasi paljonkin näiden asioiden kannattajia vai miksi haluat näin julkisesti sanoutua näistä irti?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #7

Blogissa esitetyn kritiikin väheksyminen on blogissa lueteltujen asioiden lisäksi keino vihapuheen normalisoinniksi. Jota on mainittujen tahojen kohdalta sinnikkäästi yritetty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kovin jyrkkäsanaista kommenttia näyttää sataneen Uuden vaihtoehdon väelle tuon irtautumisen jälkeen."

Kiittelisikö vihreiden äänestäjät jos oma puolue hallituksessa lisähiilivoimaa vaatisi eli pettäisi äänestäjänsä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #9

Luulen, että uhkaukset ja raiskaustoivomukset puuttuisivat. Kritiikkiä varmasti tulisi, mutta se on normaalia. Kyse ei ole siitä, ettikö moiseen tilanteeseen saa reagoida vaan siitä kuinka reagoidaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Internatsien väitteisiin tappouhkauksista on vaikea luottaa, niin paljon silkkaa valehtelua on ollut kuten väitetyt natsitervehdykset joista ei ollut mitään näyttöä kun kysyttiin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #9

Voi olla että ensireaktiona keitti jollain yli, se on inhimillistä.
Omalta osalta tunnen ministeriryhmästä parhaiten Jari Lindström, uskoisin että jatkossa voidaan olla ystävällisessä puheväleissä vaikka olemme eri porukassa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Jos tuon uhkailun ja haukkumisen takana ei ole perussuomalaiset, niin ketkä? "

Jaa ketkä? Suomi on täynnä hulluja, eikä kaikki heistä todellakaan ole perussuomalaisia.

Minkä puolueen kannattajia pidät pahimpina mustamaalaajina? Vapaa-ajattelijana eli puhtaana kotoperäisenä äänestäjänä minulla on siitä aito värittymätön mielipide, mutta sen korrektisti jätän kertomatta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Eiköhän ne ole Hommafoorumilla häärivät hompanssit jotka kirkuen juoksevat minne Mestari käskee. Spam and destroy.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #39

Tuota tarkoitan. Väkisin on se malka päästävä työntämään sen vastapäisen silmään. Voisiko ajatella, että edes joskus hurskastelun tarkoituksena ei olisi syyllisten nimeäminen?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #46

Kun blogialustus analysoi roisikarkeuskulttuuria uuvareiden saamista uhkauksista ja sontavyörystä lähtien ei ole malkan työntämistä vastapäisen silmään jos ei halua ruveta ruotimaan toisten puolueiden mahdollisia piilossa olevia agressiivisia tapoja jonkin laisena ite oot-harhautuspolkuna.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #46

No mikäs sun hurskastelun tarkoitus sitten mahtaa olla?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #49

Kommentoida vihapuhetta ja huonoa poliittista keskustelukulttuuria.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Kun en ole rasisti en hauku enkä solvaa entiset puoluetoverit, en pahemmin solvaa muitakaan.
Vaikka yleinen mielipide on, jos puhuu jostain maahanmuuttoporukasta samalla tavalla kun kantaväestöstä se on rasismia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Freddy, ei tässä sinusta erityisesti puhuta. Tuo ei ole mikään argumentti. Eikä siitä tule sitä toistamalla mikään argumentti.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Minua varmasti pidettäisiin kauheana rasistina jos Belgialaistaustaisena rupeaisin haukkumaan ja solvaamaan kantaväestöön kuuluvia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Väänsit sitten tällaisen blogin hatusta. Kun jäseniä on se 10 000 ja äänestäjiä puoli miljoonaa minkä lisäksi, hatusta, epäilen, että mahdolliset vihaahat ja tappouhkauksien esittäjät ovat ihan muuta porukaa varmaan vihreitä lähellä olevia anarkisteja ja kettutyttöjä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oliko sinulla jotain varsinaista asiaa, vai halusitko vain esitellä hattusi sisältöä? Itse en täysin ymmärrä miksi on noin vaikeaa myöntää, että ylilyöntejä on tapahtunut. Se olisi paljon parempi lähestymistapa kuin koittaa sivuuttaa sitä tosiseikkaa, että osa perussuomalaisten kannattajista on toiminut törkeästi reaktiona puolueenne hajoamiseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ylilyöntejä tapahtuu aina, päivittäin, jossain, ehkä jopa jokun hommafoorumilaisen taikka rasmus-tytön toimesta, somessa. Ei mitään uutta auringon alla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #16

Ylilyöntien määrä ja se, että niitä siedetään ja jopa hyväksytään on suhteellisen uutta. Ei ole mikään luonnonlaki että törkeyksiä pitää hyväksyä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #19

Onko minun siis ymmärrettävä, että hyväksyt uhkaukset, raiskaustoivomukset ja muut törkeilyt kun noin koitat väheksyä ilmiötä? Ainakin tällaisen vaikutelman olen saanut, mutta toivon olevani väärässä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #20

Vaikutelmasi on väärässä. Varmasti on suuri yllätys etten toivo mm. Halla-ahon vaimon tulevan raiskatuksi, tiedät kuka sen sanoi, mutta anti olla. Maalilmaan mahtuu sanoja nyt ja aina, hullujen sanat ovat nykyään netissä. Koita nyt keksiä joku pointti edes tässä huuhaa - blogaisussa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #22

Olemme siis eri mieltä siitä mikä on tärkeää ja mikä ei. Hyvä se lienee tullut kaikille selväksi. Parasta siis siirtyä eteenpäin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #24

Jopa minä eli en yhtään mitään omaan somefaneja joista yksi mennee kategoriaan hullu. Ja vain siitä syystä että olen perussuomalainen. Kannattaa nyt miettiä näitä asioita.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Näitä on esim puheenvuoron palstoillakin esiintyviä vihreitä. Todella loukkaavia henkilöitä. No kukapa ei joskus. Jotkut tosin osaavat olla lähes aina ok. Toisilla se on tarkoituksellista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En muista nähneeni puheenvuoron sivuilla varsinaista törkeää materiaalia kuin muutaman kerran ja silloinkin se on korjattu nopeasti pois kuten asiaan kuuluu. Ja miltei poikkeuksetta kyse on ollut näistä kaikkien kanssa riidoissa olevista tai muista ääritoimijoista. Vihreiltä en moista muista nähneeni, joten ehkä Lehto osoittaa jonkin tapauksen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onhan niitä. Mutta mitäpä sitä vanhoja. Aktiivivihreitä. Kaikista porukoista löytyy.

Mutta hyvä blogi ja hyviä kommentteja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Etkö todellakaan ole seurannut börje uimosen ja esa mäkisen kommentointia?

No sinä kyllä olet hyvin asiallinen kommentoija ja blokaaja. Ainakin havaintojeni mukaan.

Pertti Salminen

Kannattaisi varmaan opetella yhteinen kieli. Tekopyhä kielenkäyttö, jos mikä, on omiaan herättämään vähintäänkin ärtymystä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tarkoitatko esimerkiksi sitä, miten Soinin tarinointia aiemmin ylistäneet nyt ovat kovin järkyttyneitä siitä, että hän valehtelee? Kieltämättä aika tekopyhää, sillä eiköhän kaikki tienneet, ettei hänen tarinoissaan ollut totta aiemminkaan kuin siteeksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Itse asiassa uskon, että monet agressiivisimmista hyökkääjistä ei oikeasti välitä politiikasta tai kritisoimistaan päätöksistä tuon taivaallista. Heille ne ovat vain tekosyy kiusaamiseen ja ihmisten satuttamiseen."

Tuossakin tapauksessa tulisi pyrkiä löytämään syyt ihmisten henkiseen pahoinvointiin sen sijaan että pelkästään tyydyttäisiin tukahduttamaan oireita.

Tarkoitus pyhittää keinot?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko siis koulukiusaamisen ehkäisy koulukiusaajien henkisen pahoinvoinnin piilottamista? Useimmilla ongelmilla on taustalla muita ongelmia joiden taustalla on muita ongelmia yms. Ketjuun pitää toki pyrkiä vaikuttamaan useammassa kuin yhdessä pisteessä, mutta ajatus, että jätetään yksi ongelma hoitamatta koska sen takana on muita ongelmia on kyllä kokolailla huono.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En olisi Marko sinulta odottanut olkiukkoilua. En ole ehdottanut, että jotain jätettäisiin hoitamatta vain siksi, että muitakin ongelmia on.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #31

Kerrotko siis mihin tähtäsit kommentillasi? Halusitko muistuttaa, että tappouhkauksien lähettäjilläkin voi olla vaikeaa? Vai kenties viedä keskustelua vähän sivupoluille vai mitä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #32

Älä viitsi Marko esittää tyhmää. Tiedät varsin hyvin mitä tarkoitin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos joillain on epäselvyyttä mistä oikein kirjoittelen, niin ehkä tämä artikkeli avaa vähän asiaa: https://yle.fi/uutiset/3-9669703

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olen samaa mieltä että persuilta on kokonaan puuttunut tutka tässä asiassa. Siinä mielessä hajoaminenkin todella oli ajankysymys.
Tässä pitää miettiä monia asioita. Ei kai persut niin tyhmiä ole etteivätkö ole nähneet omaan piiriin pesiytynyttä huonon käytöksen eetosta. Kyllä se ollut valinta. Muuten sille olisi tehty jotain.
Huonon käytöksen eetos kulkee käsikädessä maireuden ja falskiuden kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Palsta romahtaisi jollei täällä olisi Markon, JHAntikaisen, Jari Lindströmin ja Antti Koskelan tapaisia viilipyttyjä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Koska te pistätte oman porukkanne solvaajat kuriin?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kuten? Antaisitko esimerkkejä henkilöistä ja heidän sanomisistaan?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eihän niitä ole eikä tilaamallakaan tule. Sen sijaan monikin vihreä on tykännyt tämänkin persunaisen eräästä lakiloitteeesta. Muun muassa minä.

http://www.tiinaelovaara.fi/kiusaaminen-voi-johtaa...

Ai niin, Elovaarakin taisi loikata persuista siihen uuteen ryhmään. Se taisi johtaa joukkoukiusaamiseen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Sorry että ei pysty työaikana roikkumaan täällä ja vastata just heti kun joku jotain kysyy.
Esimerkiksi solvaajasta käy hyvin vaikkapa Esa Mäkinen jolta ei yleensä löydy aiheeseen mitään kommenttia mutta henkilöön kohdistuvia solvauksia kyllä tulee. En ole ikuna huomannut että joku olisi pyytänyt "rauhoittumaan" ja pistämään jäitä hattuun.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Nyt on ilmassa sellaista henkeä, että on lupa solvata. Saa vapaasti kutsua kansanedustajaa selkärangattomaksi ja tyhmäksi ja vielä saa suosion osoituksia siitä. En usko, että kaikki ovat edes persuja, vaan tavallisia some maailman törppöjä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tietenkin voidaan nyt ottaa kukkahatut naulasta ja sanoa että hyi, vihapuhetta, kamalaa. Mutta ottaen huomioon, minkä mittaluokan kavallusyritys ja massaselkäänpuukotus tapahtui, niin pidän uskomattoman hurskastelevana semmoista asennetta, että vika on nyt niiden jotka suuttuivat. Ja tosiaan, kuten joku jo sanoi, noita raiskaustoiveita voi nettiin tunkea myös uuvatit itse jotta voivat viedä huomion pois omasta konnantyöstään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jokainen meistä on itse vastuussa sanoistaan. Vaikka kuinka kiukuttaisi, ei tarvitse unohtaa järjen ääntä eikä hyviä tapoja. Voi vaikka nukkua yön yli ja miettiä että olikohan tuo nyt tosiaan rakentava keskustelunavaus.

Siitä olen kyllä samaa mieltä kanssasi, että tyylitön temppu tämä oli kepulta, kokoomukselta ja uuvateilta. Uudet vaalit olisi ollut reilumpi ratkaisu. Tai vaikka sitten uusi hallitus kristillisten ja Rkp:n kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Viime ajoilta ei tule mieleen mitään yhtä häikäilemätöntä poliittista juonittelua kuin Molotov-Ribbentrop sopimus vuodelta 1939.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #53

Totta. Mitä se Taviokin kitisee hallituksen laittomuudesta. Eihän tämä ole mitään verrattuna Molotov-Ribbentrop-sopimukseen, joka sentään oli noinkin hiljattain tapahtunut juttu. Olikohan Soini ja Sipilä sitäkin juonimassa?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #53

Molotov-Ribbentrop-sopimus tehtiin kahden suvereenin valtion kesken. Tämä mahdollinen järjestely on kolmen puolueen välinen, joten asetelma on erilainen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Tuula!

Ihmettelen paljon sanomisiasi. Otetaanpa lainaus:

"noita raiskaustoiveita voi nettiin tunkea myös uuvatit itse jotta voivat viedä huomion pois omasta konnantyöstään"

Uskotko tähän edes itsekään? Tämähän kuuluu siihen hyvään foliohattuluokkaan.

Muutenkin pyytäisin sinulta hieman asiallisempaa keskustelutyyliä. Toisten henkilöiden nimittäminen eri tavoin ei edistä mitenkään hyvää keskustelua. Valitettavasti olet ollut yksi tämän huonon keskustelutavan puolestapuhujista.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Uuvatit ja hattivatit, lähettäkää fatwoja toisillenne. ;)

Henry

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos keskustelu vielä jatkuu, niin toivon jokaisen minimoivan tarpeetonta nimittelyä. Keskustelu koski ylenmääräisen nettikiusaamisen välttämistä, vältetään nyt ainakin olemasta varoittava esimerkki asiassa. Kiitoksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset