Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Muutamia mietteitä perussuomalaisesta farssista

Viikonloppuna alkanut tapahtumasarja on käynyt varsin hyvästä poliittisesta viihteestä, mutta on kuitenkin hyvä hahmottaa mitä oikeasti on tapahtunut ja muuttunut.

Ensimmäinen askel oli perussuomalaisten vallanvaihto. Tässä on hyvä olla tarkkana, sillä näyttää vahvasti siltä, että kyse oli perussuomalaisten opposition tekemä vallankeikaus, ei mikään ulkopuolinen kaappaus. On myös hyvä hahmottaa, että Suomen sisun, homman ja näiden jyrkempien ryhmien jäseniä on valmiiksi perussuomalaisten sisällä ajamassa haluamaansa politiikkaa. Eli kyse on sisäisen valtasuhteen muutoksesta, luultavimmin toki masinoidusta sellaisesta, mutta erilainen masinointi kuuluu selkeästi politiikkaan. Toki vallansiirrossa Halla-aholainen väki kävi liian ahneeksi, joka ainakin osin selittää myöhemmän repeämän suuruuden. Vallansiirto myös merkitsi puolueen suunnasta vastaavien henkilöiden vaihtumista ja puolueen tosiasiallisen linjan muutosta – puolueen muuttumista kuten mm pääministerimme sitä kuvasi. Tästä seurasi hallituskriisi.

Hallituskriisissä halla-aholaiset puhuvat maahanmuutosta keskeisenä tekijänä, mutta niin keskusta kuin kokoomus puhuu kokonaispaketista. Ja tässä tuppaan uskomaan enemmän Orpoa ja Sipilää.  Koska Halla-ahon ja Terhon maahanmuuttolinjaukset ovat miltei identtiset löytyy syy hallitusyhteistyön katkeamiseen muualta. Oma näkemykseni on, että syitä oli neljä. Halla-ahon maine ja persoona olisi tahrannut hallituskumppaneita, hänen halunsa johtaa etäältä, hänen halunsa delegoida valtaa selvästi vierastetuille varapuheenjohtajille sekä suurimpana liika keskittyminen maahanmuuttoasioihin suurempien kuvioiden sijaan. Maahanmuuttopolitiikka taisi lopultakin olla Sipilän ja Orvon silmissä enemmänkin sivuseikka.

Hallituksen ovien sulkeuduttua perussuomalaisilta julkaisivat soinilaiset varasuunnitelmansa ja erosivat emopuolueesta perustaen uuden eduskuntaryhmän. Tämä oli varmasti ainakin jossain määrin mietitty kuvio. Itse epäilen, että kuvion luoja on Soini, jolle halla-aholasten kukkoilu kävi luonnolle. Hän iski takaisin ja varsin kovaa iskikin. Luultavasti tästä oli etukäteen, ehkä jo ennen Halla-ahon hallitusneuvotteluja, varoitettu Sipilää ja Orpoa. Nämä osasivat antaa perussuomalaisille riittämiin aikaa kuvioihinsa ja torpata Halla-aho ilman suurempia hermoiluja.  

Ja lopullinen käänne oli hallituskriisin peruminen ja ”vanhaan” hallitukseen palaaminen. Perussuomalaisministerit saivat pitää hillotolppansa ja epäilemättä Sipilän ja Orvon ote hallituksesta samalla vahvistui, sillä uudessa tilanteessa Uuden vaihtoehdon ministerit ovat vailla vahvaa puolueen ja kentän tukea. Vaikka ministerimäärä pysyi samana, ei Uuden vaihtoehdon valta välttämättä ole kuin osa perussuomalaisten aiemmasta vallasta. Teron ministeriryhmän hyväksyminen oli lopulta muodollisuus, sillä nämä edustivat sekä jatkuvuutta, että aidosti laajempaa politiikkaa kuin halla-aholaiset.

 

Ketkä olivat voittajia ja ketkä häviäjiä?

Monet ovat unohtaneet tässä hässäkässä, että perussuomalaiset olivat menettäneet valmiiksi puolet kannatuksestaan hallituspolitiikan takia. Uudessa tilanteessa heillä on ryhmä hallituksessa ja toinen oppositiossa. Aatteellisesti samanmieliset ryhmät voivat siis noukkia rusinat molemmilta puolin. Joten ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu, että se aatesuunta josta nämä kaksi ryhmää ovat syntyneet menettäisi hajoamisesta jotain. On jopa mahdollista, että Halla-aholaisten oppositiotaival alkaa kasvattaa heikäläisten kannatusta uudelleen.

Toki henkilötasolla tämä merkinnee useammankin poliittisen uran loppua, mutta monet näistä olisi loppunut nykykannatuksella muutenkin. Itse veikkaan, että vaikka Uudella vaihtoehdolla on nimekkäämpi lista, tulee siihen kuuluvat menettämään enemmän ääniä kuin Halla-ahon linjalla olevat. Jos nyt pitäisi veikata, niin uudesta vaihtoehdosta pääsee lävitse seuraavissa eduskuntavaaleissa ehkä 5-7 henkilöä ja halla-aholaisista pitkälti oppositionosteen takia 15-20, eli jälkimmäinen ryhmä saattaa jopa kasvaa nykyisestään.

Henkilötasolla kiinnostavia ovat Halla-aho ja Huhtasaari jotka ovat aloittaneet uransa puoluejohdossa kahdella suurella epäonnistumisella. Niin hallituksesta ulos potkaisu kuin puolueen hajoaminen menee kyllä suurelta osin heidän piikkiinsä. Kaksikko luultavasti saa nämä tällä kertaa anteeksi, mutta tapahtumat ovat syöneet heidän epäonnistumiskiintiönsä miltei kokonaan. Heidän uskottavuutensa ei kestä enää montaa epäonnistumista. Uudesta vaihtoehdosta etenkin Terhon ja Soinin kohtalo voi vielä aihettaa yllätyksiä. En pitäisi mahdottomana jos toinen tai molemmat huomaisivat seuraavissa vaaleissa olevansa eduskunnan ulkopuolella.

Sekä kokoomukselle että keskustalle tämä tapahtumaketju oli vähän nolo, mutta kaikenkaikkiaan vahinkojen minimointi onnistui kohtalaisesti. Näiden puolueiden sisälle on kuitenkin saattanut syntyä kohtalaisesti tyytymättömyyttä niin yhteistyöstä Uuden vaihtoehdon kuin näiden ministerinpaikkojen määrän johdosta. Yleisesti vaikuttaakin siltä, että hallitus on näiden episodien jäljiltä heikompi ja eräällä tavalla pelokkaampi kuin ennen. Ja tämä saattaa leimata hallituksen loppukautta näkyen päätösten kutistumisena ja vähenemisenä. Ja se päähanke, eli sote saattaa vielä viivästyä tämän takia.

Kunnallisella tasolla perussuomalaisten hajoaminen saattaa olla aika pitkä prosessi ja kilpulua varmasti nähdään pidemmälle syksyyn. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Maan johtavien poliitikkojen menettelytapa tässä näytelmässä on arveluttava ja aiheuttaa kysymyksiä siitä, mihin suuntaan maa on menossa.

Uskoisin Perussuomalaisten kannatuksen pikemminkin kasvavan kuin vähenevän tapahtuneen johdosta. Persujen kannatukselle tähän asti on ollut aivan konkreettinen syy ja se syy ei ole poistunut mihinkään.

Sen sijaan puolueesta lähteneillä uuvateilla ei ole eväitä uuden menestyksekkään puolueen perustamiselle.

Uuvattien uudella puolueella ei olisi minkäänlaista uskottavuutta Persujen perinteisen kannattajakunnan silmissä. Uuvatithan lähtivät Persuista juuri puolustaakseen niitä asioita, joiden vastustaminen on aina ollut Persujen ainoa olemassaolon oikeutus. Toisaalta noita asioita puolustamassa on eduskunnassa jo 7 muuta puoluetta. Miksi äänestää uuvatteja kun voi äänestää suoraan jotain niistä 7 muusta?

Puolet eduskuntaryhmästä meni, mutta Persujen kannatusta se ei vähennä

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kannanotot mitä olen nähnyt eripuolilla nettiä viittaavat siihen, että uuvateilla on myös aitoa kannatusta ja että myös perussuomalaistaustaisissa on paljon niitä jotka vieroksuvat sekä Halla-ahoa että uutta johtotroikkaa kokonaisuudessaan.

Eli en usko, että kuvio olisi lainkaan noin yksinkertainen. Jako lienee todellinen myös äänestäjien tasolla, ei vain eduskuntaryhmässä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En ole tällä kertaa kuten koskaan ennenkään seurannut Persujen omia foorumeita, mutta toisen käden "tietona" kerrottiin eilen, että noissa foorumeissa Halla-Ahon johtamalla puolueella ("siivellä") on noin 100% kannatus, ja että uuvatteja ja Persujen eduskuntaryhmän hajoamista kannattavat ovat käytännössä poikkeuksetta Persujen ulkopuolisia tahoja. Ja mihin nämä tahot tarvitsisivat uutta puoluetta? Eduskunnassa on jo 7 hyvää vaihtoehtoa heille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #3

Totta kai sellaisissa foorumeissa joissa on junailtu vallanvaihtoa on ainakin julkisesti täysi kannatus sille kenen puolesta ollaan kampanjoitu. Se ei kuitenkaan ole koko totuus kuten hyvin tiedät.

Itselleni toki sopisi, että molemmat kuihituisivat pois, mutta en siihen usko, en ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Enkä oikein tiedä sitäkään kumpi noista olisi se pienempi paha, eli onko kumpikaan ryhmä millään tavoin symppaamisen arvoinen - epäilen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Turkkila on tarkoituksella ollut kehittämättä ps- fbsivuista tai Suomenmaasta sellaista foorumia jossa muut kuin cityrasistit olisivat voineet alkaa keskustella. Halla-aholaisilla oli hommaforum jo ennen kuin liukuivat Soinin puolueeseen. Nuivaan valtaustaktiikkaan on kuulunut että hommaforumia yhä käytetään eikä käytetä puoluetuettua mediaa muuhun kuin näennäiskeskusteluun ja liturgiseen puppuun. Halla-aholaisten take-över till oikeastasn hämmästyttävän myöhään kun asetelma on ollut tämä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Uuvatit. Onko tuo nimitys omaa keksintöäsi?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo näytti vakiintuvan somessa jo ehkä tunnin sisällä tuosta hajoamisuutisesta. Eli tuntuu olevan varsin laajalle levinnyt termi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #20

Eilen persu, tänään uuvatti. Kyllä kansa tietää!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyse oli vanhojen puolueiden Kok. ja Kepu pelin politiikasta. Siinä toteutettiin vanha hajota ja hallitse taktiikka käytännössä. Sivustatukea antoi vielä presidenttikin. Historia tulee osoittamaan miten raadollisesta manööveristä oli kysymys.

Pölyn laskeuduttua tarkistetaan vahingot - sanonta sopii tähän.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse en usko, että tapahtumien keskeisimmät liikkeellepanevat voimat olisivat olleet perussuomalaisten ulkopuolella. Mutta varmasti kun perussuomalaisten pursi oli uppoamaisillaan, löytyi hallituspuolueiden joukosta riittämiin niitä jotka katsoivat voivansa hyötyä tilanteesta tai ainakin minimoida omat tappionsa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mietin aamupäivän tätä farssia - googlasin ja kävin somessa jne. - tulin tulokseen, että paras sammuttaa tietsikka, mennä kapakkaan maksamaan sähkölasku (tapa täällä Bulgariassa) ja kirjata (med papper och penna) seuraavat jaksot.

En kyllä ole hyvä ennustaja, mutta jos jaksojen rungoksi laittaa "hillotolpat jälleen vaarassa ja hillotolpat säilyivät", ei voi mennä kauhean pieleen.
Sen jälkeen hillitön pseudokeskustelu mediassa.

Mä en kestä => Siis loota kiinni, laskuja maksamaan ja korkki irti.

Henry

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Pelottaa ajatella mitä on tulossa ... jonkinlaista EU:n federalismin lisääntymistä kuitenkin. Macronin ja Merkelin pyrkimys "yhtenäistää" rakenteita?

Tämän Sipilä ja Orpo ilmeisesti jo tietävät. Siksi se puhe "luotettavuudesta arvaamattomissa tilanteissa" ... Halla-aholla olisi ollut liikaa selkärankaa. Kun taas nämä uudet: he ovat uskollisista uskollisimpia, mitään muuta heillä ei ole kuin hallituspaikka, Sipilän armosta, heillä ei ole varaa minkäänlaiseen pullikointiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Halla-ahon selkärangasta en tiedä, tuo Brysselissä istuminen viittaisi vähän toisaalle. Mutta ehkäpä hän on omissa tavoitteissaan riittävän fanaattinen tai taipumaton (miten sitä sitten halutaankaan kutsua), jolloin hallituksen kannalta keskeinen kompromissikyky puuttuisi.

Itseäni vähän kummastuttaa tämä Halla-ahon ominaisuuksien ihailu, mies on juuri vedetty kahdesti kölin alta ja jotkut koittavat nähdä hänessä voittamatonta sankaria (viittaan pariin muuhunkin keskusteluun). Hänellä varmaankin on omat ansionsa, mutta hän näyttää olevan myös yllättävänkin kokematon poliitikko puoluejohtajaksi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No, peli ei ole pelattu. Halla-ahon tulevaisuus politiikassa on taattu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Varmasti hän jossain muodossa saa pidettyä itsensä leivässä politiikkaa tehden. Mutta saattaa olla, että hän koki juuri uransa huipennuksen joka kuihtui kokoon yllättävän nopeasti. Mutta se nähdään aikanaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Halla-ahon aikaisemman toiminnan perusteella hän on kyllä riittävän fanaattinen. En usko hänen valehdelleen kannattajilleen ainakaan täysin, kun hän kertoi neuvottelujen kariutuneen maahanmuuttokysymyksiin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #12

Ehkei tietoisesti. Luulen, että hän oli vain niin keskittynyt maahanmuuttokohtaan ettei huomannut kuinka pahasti muu paketti hiersi Sipilää ja Orpoa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Maahanmuuttopolitiikka taisi lopultakin olla Sipilän ja Orvon silmissä enemmänkin sivuseikka.

Niinhän se on ollut koko hallituskauden ajan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa viikon tai parin päästä olisi mielenkiintoista nähdä, miten tämä vaikuttaa persujen jäsenmäärään. Paljonko eroaa ja paljonko tulee uusia jäseniä.

Väki taitaa olla vielä liian tyrmistynyttä tehdäkseen päätöksiä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Muutos näkynee kunnolla vasta kun saavat perustettua tuon Uuden vaihtoehdon taustalle puolueen johon siirtyä. Mikä tietysti antaa nykyjohdolle aikaa hyvitellä ja rauhoitella kenttää. Ainoa vain, ettei puheenjohtajissa taida olla ketään siihen kykenevää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Varmaan aika hyvä arvio noista kannatusmääristä. Jos eronneet tuon verran saisivat vaaleissa kannatusta, sehän olisi melko hyvä saavutus. Tuskimpa he itsekään missään olosuhteissa odottavat, että saisivat enemään kannatusta.

Persujen kannatusmäärä on tottakai isompi, sillä Halla-Ahon retoriikkaa, maahanmuuttovastaisuus ja eu-vastaisuus kanavoituu varmasti nyt hänen kauttaan.

Aina on kuitenkin huomioitava se, että persut eivät tee sillä kannatuksella yhtään mitään, koska eduskunnasta ei löydy yhtään puoluetta, joka heidän kanssaan tekisi yhteistyösä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Pitää muistaa, että tässä on maakuntavaalit 2018 ja kunnallisvaalitkin taas käydään niin kyllä Perussuomalaisten kannatuksella on merkitystä. Nuo valtuustopaikat ratkaistaan vaalituloksen perusteella ja politiikkaa tehdään muuallakin kuin eduskunnassa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Halla-aho on viitannut siihen, että oppositiostakin voi vaikuttaa. Kuulemma esim. Tanskassa maahanmuuttovastainen puolue saa vaatimuksiaan läpi lupaamalla hallitukselle tukeaan joissain muissa asioissa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Tuohan kertookin paljen Halla-ahon järkevyydestä. Suomessa hallituksella ei ole mitään tarvetta pyytää tukea Halla-aholaisilta yhtään missään asiassa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Halla-ahon viittaamaan vaikutustapaan tarvitaan vaa'ankielen asema. Sitä heillä ei ole vaan enemmistöhallitus voi tehdä päätöksiään varsin vapaasti.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #25

Ei toistaiseksi ole vaa'ankieiasemaa, mutta ajatuksena lienee, että se voidaan vaalivoiton avulla saavuttaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #27

Suomessa ei ole ollut vuosikymmeniin vähemmistöhallitusta. Ne eivät ainakaan tällä hetkellä kuulu suomalaiseen politiikantekotapaan. Eli voisi tulla pitkä odotus Halla-aholla seuraajineen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #28

Olet oikeassa, mutta tämäntapaisesta skenaariosta olen kuullut halla-aholaisten useammassakin yhteydessä puhuvan. Ehkä he unelmoivat vaikkapa tilanteesta, jossa he saavat 50 eduskuntapaikkaa, perinteiset porvarit 80 paikkaa, vihreät 10 ja sosdem+vas 60 paikkaa. Mutta olet oikeassa: Suomessa tästäkin unelmasta seuraisi jokin monivärinen koalitio, jossa he eivät ole mukana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Se nyt ei oikein sovellu Halla-ahon tilanteeseen kun Tanskassa on vähemmistöhallitus.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Ainakin osa siitä, mitä uuden ryhmän perustaneet ovat väittäneet, on aivan totta. Kyllä se lauantaipäivä ja sen erilaiset tapahtumat ratkaisivat perus-persujen lähdön omille teilleen. Oliko se sitten loikkaus, on mielipidekysymys.

Suomen historiassa ei varmaan koskaan ole nähty sellaista puolueen perustajan ja luopuvan puheenjohtajan nöyryyttämistä kuin mitä oman puolueen uusi johto esitti Soinille Jyväskylässä.

Hurmioitunut kaappausryhmä, jota ei johtanut Halla-aho, päätti ottaa selkävoiton Perus-persuista ja innoistui voimainsa tunnossa äänestämään Hakkaraisenkin varapuheenjohtajaksi.

Halla-ahon ryhmä keskitti ääniä jo kaksissa viime vaaleissa niin hyvin, että se sai useissa vaalipiireissä oman ehdokkaansa läpi. Perus-persut saivat niissäkin reilun enemmistön, mutta äänien jakautuessa useammalle he hävisivät useita paikkoja Halla-aholaisille.

Nyt tilanne muuttuu tulevissa vaaleissa merkittävästi Halla-aholaiset eivät saakaan enää vetoapua muilta ja äänien keskittäminen ei tuo mitään etua. Samalla äänikynnys nousee useissa vaalipiireissä Halla-aholaisille liian korkeaksi.

Sinänsä näiden kahden ryhmän aatteellisessa maailmassa ei ole niin paljon eroa, että äänestäjä voisi niitä havaita. Nämä "uuvatit" ovat edelleen niitä samoja perussuomalaisesti ajattelevia kansanedustajia kuin ennen hajaannustakin.

Aika vahvasti näyttää myös siltä, että piireissä osaaminen ja johtaminen on siirtymässä "uuvattien" taakse. Silloin Halla-aholaisilla ei ole vaaliorganisaatiota eikä osaamista.

Perussuomalaisten johtokin alkaa riidellä aika nopeasti. Nythän Laura ei saanut hänelle luvattua ministerinsalkkua. Sitä ei saanut myöskään Juho. Eikä sille Sebastianillekaan tullut oikein kunnon paikkaa missään puolue-elimessä.

Jos Halla-aholaiset saavat seuraavissa eduskuntavaaleissa enemmän kuin 5 paikkaa, on kyllä tapahtunut ihme.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pätevältä vaikuttavaa teknistä analyysiä, Veli! Se mitä et yrittänytkään ottaa huomioon, on puoluekannatusten yleinen muutos. Eduskuntavaaleihin on päivälleen 22 kuukautta, ja se on varsin pitkä aika gallupkäyrälle uudelle tasolle siirtymiseksi. Ja poliittinen muisti: se ei missään tapauksessa ulotu tästä hetkestä vuoteen 2019.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Pitemmälle ennakoiminen on nyt juuri erittäin vaikeaa. Vihreiden puheenjohtajavaalilla saattaa olla yllättävän suuri merkitys kannatuksen muutokseen. Muutaman Gallupin jälkeen Antti Rinne saattaa "pyytää eroa" ja SDP:n ylimääräisessä puoluekokouksessa voi puolueen johto vaihtua niin perusteellisesti, ettei SDP:n kannatusta kannata haarukoita.

Toisaaltä tässä blogissa käsitellään Perussuomalaisia, joten keskityin heidän molempiin ryhmiin. Heissäkin etenkin Halla-aholaiset ovat erittäin vaikeasti ennakoitavissa. Voihan käydä niinkin, että Halla-aho itse kyllästyy puheenjohtajuuteen, kun mikään ei menekään niin kuin hän suunnitteli.

Jos mestari lähtee, jääkö silloin opetuslapsetkaan puolueeseen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä uskon että Uuvatit saavat 8-9 kansanedustajaa ja Persut 5-6.

Uuden Persun ongelmaksi koituu ehdokasmäärän (odotuksiin pettyneiden, liikkuvien äänestäjien lisäksi ehdokasmäärän puolittuminen vaivaa kumpaakin ryhmää) lisäksi se, että ehdokkaisiin on vaikea löytää henkilöitä, joiden rikosrekisteri olisi edes siedettävällä tasolla.

Ehdokasasettelun hajoamisen seurauksena on todennäköistä, ettei kaikissa vaalipiireissä läpi mene yhtään edustajaa kummastakaan ryhmästä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minä veikkaan, että Persut saavat noin 40 kansanedustajaa jaa uuvatit eivät ensimmäistäkään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

1946 muodostettiin Pekkalan hallitus, jossa huomattavalla osalla ministereistä oli rikostuomio. Tyypillisin rikosnimike oli valtiopetoksen valmistelu.

Eipä tuo ole ollut ongelma kyseiselle puolueelle eikä sen nykyiselle perinnejärjestölle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset