Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Siivu Espoon rahastoista espoolaisten yritysten tueksi

Espoon rahastot nousevat esille säännöllisin väliajoin, sillä niihin halutaan turvautua kun halutaan edistää jotain hanketta johon ei näyttäisi olevan varaa muuten. Kuten nyt vaalien alla näihin homekoulujen korjauksiin.

Itse en ole erityisen innostunut käyttäämään ainakaan tässä taloudellisessa tilanteessa näitä rahastoja tällaisiin tarkoituksiin, sillä rahastojen tuotto on selvästi korkeampi kuin mahdollisen lainarahoituksen kustannukset. Tämä siis tarkoittaa suoraan sitä, että rahastojen purkaminen lainanoton sijasta olisi taloudellisesti huono ratkaisu. Toki lisääntyvälle lainanotolle on toinen vaihtoehto, nimittäin maltillinen veronkorotus jolla voitaisiin kerätä varoja pidempiaikaiseen koulujen kunnostusperiodiin. Toisin sanoen, rahastojen nopealle purulle ei ole mitään akuuttia tarvetta.

Mutta en pitäisi rahastoja nykyisellään, sillä näen pelkän sijoitussalkun olemassaolon kaupungin kannalta mahdollisuuksien haaskaamisena. Noita rahastoja voisi nimittäin käyttää Espoon talouselämän vahvistamiseen. Eli kohdistettaisiin ainakin osa sijoituksista niin, että ne hyödyntäisivät espoolaista talouselämää.

Rahastoista pitäisikin korvamerkitä vaikkapa 20-30% Espoossa toimivien yritysten toiminnan kehittämiseen. Etenkin kasvu- ja startup -yritysten pääomittaminen ja vaikkapa investointilainojen takaaminen toisi nostetta Espoon talouteen. Jos tämä paikallisesti sijoittaminen hoidettaisiin normaalilla huolellisuudella, pitäisi lopputuloksena olla täysin entiseen verrattavissa olevaa tulovirtaa rahastoista ja paikallisten yritysten paremmat mahdollisuudet kasvuun ja liiketoiminnan kehittämiseen. Tämä taas poikisi lisää liiketoimintaa, tulovirtoja ja työpaikkoja Espoolle.

Pohjimmiltaan rahastojen aktiivinen käyttäminen esittämälläni tavalla mahdollistaisi Espoolle paljon laajemman mahdollisuuden vaikuttaa positiivisesti alueen yritystoimintaan kuin mihin on totuttu. 100-200 miljoonan kokonaispotilla pystyttäisiin lisättäämään espoolaisten yritysten toimintamahdollisuuksia ja samalla parannettaisiin Espoon houkuttelevuutta yritysten sijaintipaikaksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset