Syytetyt ehdokkaat

Hesarin uutinen suurempien kaupunkien ehdokkaiden rikoksista oli varsin kiinnostava. Ja samalla melko yllättävä. Olisin itse odottanut lukujen olevan jossain määrin alhaisempia – vaikka ehdokkaiden syytemäärä olikin hivenen pienempi kuin suomalaisilla keskimäärin. Mutta ennen kaikkea tietyissä vakavissa rikoksissa mukana olleiden ehdokkaiden määrä yllätti. Yleisellä tasolla en oikein ymmärrä, että väkivaltarikolliset tai petoksiin yms sotkeutuneet ylipäätään pääsevät listalle – ainakaan jos syyte on ehdokasvalintaa tehneiden tiedossa. 

Uutinen oli kiinnostavuutensa lisäksi myös hivenen harhauttava. Siinä nimittäin esitettiin puolueiden ehdokkaiden saamat syytteet kappalemääränä, ei syytettä per/100 ehdokasta tms. Suhteellinen määrä kuitenkin antaa paremman kuvan kunkin puolueen ”rikollisista taipumuksista” kuin valittu esitystapa. Joten liitän tähän kaavion jossa käy ilmi syytteiden määrä jokaista sataa ehdokasta kohden (ryhmän muut vertailulukua en laskenut koska alkuperäisessä uutisessa ei kerrottu siihen kuuluvien ehdokkaiden lukumäärää – epäilen sillä kuitenkin olevan pienpuolueiden tavoin jonkin verran kohonnut syyteluku ehdokasta kohden, mutta tämä on vain valistunut arvaus).

  
Myös tässä esityksessä käy selville, että Perussuomalaisten suhtautuminen lain noudattamiseen on kohtalaisen heikko. Itse asiassa perussuomalaisten alttius mm väkivaltarikoksiin näyttäisi muistuttavan heidän kritisoimiensa maahanmuuttajaryhmien yliedustusta samoissa rikoksissa. Onkin kiinnostavaa, miten huonosti perussuomalaiset noudattavat itse yhtä puolueensa keskeistä sanomaa. Juuri väkivaltarikollisuus erottaa puolueen selkeimmin muista puolueista, vaikkakin selkeää yliedustusta heillä on mm uhkauksissa ja ampuma-aserikoksissa. 

Perussuomalaisten lisäksi syytteiden saaneiden joukosta erottuvat pienpuolueet liberaalit, piraatit ja Skp, sekä vasemmistoliitto jo näitä selkeästi ”kunnollisempana”. Tosin pienpuolueiden ehdokasmäärä on sen verran pieni, että itse en vetäisi niiden luvuista mitään suurempia johtopäätöksiä. 

Kaksi puoluetta erottuu lainkuuliaisuudellaan selkeästi muista, eli Rkp on selvästi tässä paras ja vihreät yhtä selkeästi kakkosena. 

Yleisellä tasolla esimerkiksi kokoomus näyttää pysyvän erossa huumeista mutta heillä on kohonnut riski tötöillä auton kanssa ja petosrikoksissakin heillä on lievää yliedustusta vaikkakin tässäkin kategoriassa perussuomalaisilla on hallitseva asema. 

Jännänä yksityiskohtana on nuo huumausainerikokset joissa huumausaineiden käyttäjiksi usein syytetyt vihreät jäivät kirkkaasti niin usein syyttäjän penkillä istuneiden perussuomalaisten, mutta myös vasemmistoliittolaisten ja demareiden taakse. Näyttääkin näiden ehdokkaiden syytteiden perusteella siltä, että jos jossain puolueissa käytetään huumausaineita, löytyvät nämä käyttäjät selkeästi muita todennäköisemmin vasemmistoliiton ja perussuomalaisten riveistä. Eli tältäkin osalta yksi vihreisiin liitetty leima osoittautui taas kerran virheelliseksi. 

Se että ylipäätään syytettyinä olevia on myös listoilla on jossain määrin ymmärrettävää. Esimerkiksi vihreillä ei ole resursseja tutkia mahdollisten ehdokkaiden taustoja pinnallista tarkastelua enempää ja tämä varmasti pätee useimpiin puolueisiin. Voisi toki kysyä, että pitäisikö tutkia enemmänkin? Toki kysyimme ehdokashankinnan yhteydessä myös tämänkaltaisia asioita. 

Lisäksi täytyy muistaa, että tuomionsa kärsinyt henkilö on ainkin periaatteellisella tasolla hyvittänyt tekonsa, ja että osa näistä syytteen poikineista teoista on varmasti suhteellisen vähäisiä. Joka tapauksessa vaatisi laajemman periaatteellisen keskustelun jos haluaisimme yhteiskuntana sulkea politiikan ulkopuolelle kaikki jonkinasteisia rikoksia tehneet. Itse en pidä moista tarpeellisena. Tämä ei kuitenkaan poista puolueilta tarvetta ja oikeastaan velvollisuuttakin valita ehdokkaiksi henkilöitä, joihin voi päättäjinä luottaa. 

Hesarin uutisen löydätte täältä

Lisäys 2.4. klo 7:36

Kannattaa huomata, että hesarin luvut kertovat syytteiden määrästä, eli joissain tapauksissa yksittäinen ihminen voi olla vastuussa kohtalaisen suuresta määrästä syytteisiin johtaneita tekoja. Pienpuolueilla tämä saattaa aiheuttaa merkittävääkin tilastoharhaa. Sen sijaan esimerkiksi perussuomalaisilla kuntakohtaiset määrät kertovat että syytteisiin johtaneita tekoja tehdään miltei kaikissa kunnissa suhteellisen tasaisesti ja määrällisesti varsin paljon verrattuna muihin puolueisiin. 

markok
Vihreät Espoo

Tietotekniikka-asiantuntija. HUS valtuuston jäsen, Helsingin kesäyliopistosäätiön hallituksen jäsen, lautamies sekä kuntien takauskeskuksen valtuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu