Rinne siis jatkaa

Demarit valitsivat Rinteen uudelle kaudelle puolueen puheenjohtajana. Lopputulos ei sinällään ollut yllätys, mutta ainakin itselleni pieni yllätys oli se, että kuinka kivuttomasti ja selkeästi tuo tapahtui.

Itse pidin ja pidän Rinnettä edelleen puheenjohtajana välikauden puheenjohtajana. Puolue kaipaisi kipeästi uudistumista, mutta Rinteen johdolla moista ei suuremmassa mitassa tule tapahtumaan. Mutta ei puolueen johtajan tarvitse olla karismaattinen valtiomies jos hänen haastajansa ovat häntä heikompia. Haastajat, eli Harakka ja Tuppurainen eivät ainakaan tällä kertaa onnistuneet vakuuttamaan demarikenttää omista kyvyistään ja uskon, että demarit tekivät tällä kertaa kannaltaan oikean päätöksen.

Haastajista vahvempi, eli Harakka, on opportunistiksi moitittu mutta sinällään karsimaltaan ja mediataidoiltaan Rinnettä parempi. Hänen kokemattomuutensa ja tietty vapaamielisyytensä kuitenkin vaikutti varmasti valinnassa enemmän, ja vaikutus oli hänelle pääosin väärään suuntaan. Juuri nyt hän olisi ollut puoluekentän voimasuhteiden muutoksen kannalta demareille väärä valinta, sillä hän tuskin olisi onnistunut houkuttelemaan perussuomalaisissa käyneitä paluumuuttajia takaisin SDPn siipien suojiin.

Tuppuraisesta en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata. Ja tämä luultavasti onkin yksi syy miksi hän ei menestynyt. Hänen julkinen profiilinsa on loppujen lopuksi aika väritön. Vaikka hän on ollut jo vähän pidempään puolueensa kärkihahmoja niin jotain kuitenkin puuttuu. Onko se sitten karisman tai uskottavan ja riittävän selkeän linjan puuttuminen? Tähän en osaa vastata. Sukupuoli hänen heikkoa menestystä tuskin selittää, sillä demareilla on jo sen verran perinnettä vahvojen naisien nostolle aivan puolueen kärkeen saakka.

Kannaltani erityisesti kiinnostavaa on kuitenkin se, miten valinta vaikuttaa puolueiden kannatukseen sekä muihin puolueisiin. Näiden vaalien kannalta demarit todennäköisesti tekivät oikean päätöksen ja on hyvin mahdollista, että seuraavan pääministerin nimi on Rinne. Rinteen valinta nimittäin pitää demarit houkuttelevimpana vaihtoehtona perussuomalaisten politiikkaan pettyneille sekä muuten konservatiivisten ja puolikonservatiivisten ajatusten kannattajille. Rinne ei keikuta venettä tässä mielessä. Samalla voittajana on luultavimmin vihreät ja pienessä määrin kokoomus, sillä verrattuna Harakan demareihin ei Rinteen johtama puolue näytä kovin houkuttelevalta aateliberaalista näkövinkkelistä. Tavallaan Rinteen valinta vähensi sitä riskiä, että demarit ja vihreät kalastelisivat ääniä samoilta vesiltä.

Entä Suomi? Itse näen, että Suomi olisi voinut hyötyä Harakan valinnasta. Jos demarit olisivat hivenen uudistuneet ja jos ko. puolueen liberaalimpi siipi olisi vahvistunut, olisi seuraava hallitus ollut ehkä himpun verran avaramielisempi ja valmiimpi niihin suuriin muutoksiin joita yhteiskuntamme yhä tarvitsee. Ammattiyhdistysjyrän pysyminen puolueen johdossa merkinnee sitä, että sinällään tarvittavia työelämän säätöjen muutoksia tuskin saadaan tehtyä. Samalla tämä tarkoittanee sitä, ettei demarit edelleenkään uudistu ja näin ollen sen politiikka säilyy edelleen asioihin reagoivana, ei niitä ennalta ohjaavana.

Joka tapauksessa onnittelen Rinnettä valinnasta. 

markok
Vihreät Espoo

Tietotekniikka-asiantuntija. HUS valtuuston jäsen, Helsingin kesäyliopistosäätiön hallituksen jäsen, lautamies sekä kuntien takauskeskuksen valtuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu