Kepu ja totuudenpuhumisen taito

Varoitus! Alla oleva teksti sisältää huumoria ja saattaa aiheuttaa ärtymystä ja harmaita hiuksia huumorintajuttomille lukijoille 😉

Totuuden puhuminen on vaikea laji. Erityisen vaikea se näyttää olevan maaseudun väelle ja  kepun poliitikoille. Tästä löytyy monenmoisia esimerkkejä, mutta nostetaan nyt vain esimerkiksi varsinainen klassikko, entisen pääministerimme Anneli Jäätteenmäen lausunto: ”Yritän puhua niin totta kuin osaan.”

Jäätteenmäki ehkä tahtomattaankin osoitti mistä kiikastaa. Todenpuhuminen on todellakin taitolaji. Se on taito jota täytyy harjoittaa, ilman harjoitusta todenpuhumisen taito ruostuu nopeasti. Jäätteenmäen ongelma oli tavallaan ymmärrettävä, on vaikeaa harjoitella lajia josta lähipiiri ei oikein piittaa. Treeni-into myös rapistuu jos paikalliset katsovat sinua kuin kylähullua ja varmasti myös harjoitusvastustajien puute tekee harjoittelun vaikeaksi.

Toki on melko rohkeaa väittää, ettei maaseudulla oikein piitata todenpuhumisesta, mutta tätä asiaa on kyllä tutkittu melkoisen paljon. Vaaleiksi kutsutut mielipidemittaukset viittaavat vahvasti siihen, ettei keskustan edustajilta edellytetä tätä taitoa, itse asiassa näyttää, että ainakin joissain piireissä tämän taidon puute on yhä ansio.

Taitaakin olla niin, että maaseudun väki harjoittaa totuudenpuhumista vain pienessä piirissä, luotetuimpien läheistensä joukossa. Tämä siksi, ettei kulloiseenkin totuudenpuhujaan iskettäisi totuudenpuhujan tai anti-kepulaisen leimaa.

Totta puhuakseni tämä kulttuuri on kuitenkin murtumassa. Jopa maan korkeimmilla paikoilla olevat kepulaiset ovat muutamaan otteeseen osoittaneet, että he häpeävät puutteellista totuudenpuhujan taitojaan. Tämä on nähtävissä selvästi silloin kun taitoa tarvittaisiin ja sen puutetta peitellään vedoten tilapäisiin muistikatkoksiin.

Toki jotta totuus ei unohtuisi, täytyy myöntää, ettei totuudenpuhumisen taidon puute ole kepulaisten yksinoikeus. Myös muissa puolueissa on monia jotka kokevat tämän taidon olevan ylimainostettu. Esimerkiksi demareissa on tämän taidon harjoittajia katsottu perinteisesti vähän karsaasti. Mutta se on toinen tarina ja sen vuoro on joskus toiste.

markok
Vihreät Espoo

Tietotekniikka-asiantuntija. HUS valtuuston jäsen, Helsingin kesäyliopistosäätiön hallituksen jäsen, lautamies sekä kuntien takauskeskuksen valtuuston varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu