Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Stubbin koti, uskonto ja isänmaa

Pääministerimme on aloittanut pestinsä yllättävän haparoivasti.  Kokoomuksen henkilövalinnat, kokoomusministereiden irtiotot ja hallituksen muu haparointi on luonut selvän vaikutelman siitä, että niin kokoomuksessa kuin Suomen johdossakin kärsitään selvästi johtajuusvajeesta.  Stubb ei yksinkertaisesti näytä olevan tilanteen herra vaan pelkkä veden varaan joutunut narri, joka joutuu kerta toisensa jälkeen toteamaan kuinka kunnianhimoisten puoluetovereidensa toilailut sekä hallitusliittolaisensa irtiotot painavat häntä pinnan alle.  

Stubb ei kuitenkaan ole perinteinen poliittinen jääräpäämme vaan hän on valmis vaihtamaan olemustaan ja osaansa käynnissä olevassa sirkuksessa. Juuri nyt avomielisestä maailmansyleilijästä ollaan luopumassa ja tilalle tarjotaan vahvaa konservatiivista johtajaa joka kyseenalaistaa konsensuspolitiikan ja joka vannoo kodin, uskonnon ja isänmaan nimiin. Näin voimakas roolinmuutos politiikassa varsin rohkeaa, mutta ennen kaikkea se on uskomattoman röyhkeää. Mister Euroopasta tehdään setä Suomea vain koska Gallupit sanovat, ettei nykylinja pure äänestäjiin.  Sen sijaan, että pureuduttaisiin hallitustoiminnan heikkouksiin ja päätöksenteon ongelmiin, poliittisen sirkuksemme paras brändi vain uudelleen muokataan vastaamaan muuttunutta tilannetta.

Voi hyvin olla, että askel tai kaksi konservatiiviseen suuntaan parantaa Stubbin mahdollisuuksia aikaansaada kokoomukselle kelvollinen tulos eduskuntavaaleissa. Se ei kuitenkaan poista sitä, että Stubbin suusta nuo esille nostetut arvot kuulostavat aika ulkokultaisilta, sanoilta jotka on sanottu vain vaalimenestyksen takia.  Samalla kuitenkin kokoomuksen aateliberaalissa osassa varmasti huolestuminen lisääntyy, sillä Stubbin suunnanmuutos laittaa miettimään, että onko viimeinenkin suurista puolueista astumassa kohti konservatiivisempaa laitaa. Jos näin on, niin kaikki neljä suurinta puoluetta näyttäisi keskittyvän tavoittelemaan saman äänestäjäryhmän suosiota jättäen vapaamielisempien äänestäjien asioiden ajamisen lähinnä vihreiden ja RKP:n, sekä yksittäisten suurempien puolueiden kansanedustajien huoleksi.

Vielä tämän vaalikauden alussahan niin kokoomus kuin demaritkin olivat sitoutuneet monessa muodossa varsin vapaamieliseen politiikkaan. Urpilaisen vaihto ay-jyrään ja Stubbin suunnanmuutos ovat kuitenkin vahva viite siitä, että seuraavalla kaudella politiikka tulee olemaan paljon konservatiivisempaa kuin nyt päättyvällä kaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Konservatiivisuus yleiskäsitteenä voi olla liian hätäinen tulkinta. Talouden vaikeudet korostavat konservatiivista suhtautumista, jossa taloudelliset arvot nousevat muiden arvojen edelle. Sellaiselle vakavahenkiselle kukkaron nyörit tiukkana pitävälle meiningille on juuri nyt tilausta, vaikkei se taloutta virkistäkään.

Silti kansa on selvästi yhä arvoliberaalimpaa. Tämä näkyi hyvin esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyssä.

Vaaleissa menestyskonsepti voisi olla nämä yhdistävä näkökulma. Rkp:ltä pitäisi onnistua, mutta kielipoliittinen rajoite estää kannatuksen kasvun. Varsinkin kun pakkoruotsin kannatus pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Konservatiivisuus koostuu joukosta tietyntyyppisiä arvovalintoja. Stubb on nyt lisännyt omaan palettiinsa aika monta konservatiivisuuteen liitettyä näkökulmaa, joten ainakin jonkinasteinen siirtymä konservatiivisuuden suuntaan on tapahtumassa. Onko kyse pelkästään mielikuvapolitiikasta vai onko tapahtumassa aito siirtymä kohti vanhoillisempaa politiikkaa jää nähtäväksi.

Tuosta arvoliberaaliudesta olen pääosin samaa mieltä, jonka takia voikin olla, että Stubbin paniikkiliike vain syventää kokoomuksen syöksyä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Stubbihan on konservatiivi jos käyttää sellaisia kriteerejä,joita Stubb välttelee. Esim. suhtautuminen kaikille pakollisiin ruotsin opintoihin.

Eihän x-ulkomaankauppaministeri ja "suomi elää viennistä" herra ymmärrä edes kytköstä Suomen viennin ja suurten kansainvälisten kielten opiskelutarpeiden välillä.

Kas kun "arvoliberaalille" ei käy valinnan vapaus kun asia on "väärä".

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Toivoisin, että pysytään aiheessa. Se ei ollut ruotsinkielen asema Suomessa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

"Silti kansa on selvästi yhä arvoliberaalimpaa. Tämä näkyi hyvin esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyssä."

Sama tulos saatiin kun kansalta kysyttiin kieliopinnoista pakollinen ruotsi vs. valinnan vapaus. Valinnan vapaus voittaa.

Aviopuolison saa jo valita vapaasti, ja Stubb kannattaa sitä,mutta annas olla kun kysytäänkin pakkoruotsista. Silloin valinnan vapaus ei käy Stubbille.

Että siinä meillä on ihan omatekoinen liberaali. Stubbin ongelmana on aikaansa edellä oleva kansa.

Jotu Karjalainen

Tervehdys Marko, osaatko veikata mikä on Minerva Krohnin äidinkieli tänään?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Liian vaikeita kysymyksiä tällaiselle espoolaisvihreälle. Mutta pysytään kuitenkin asiassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Pysytään vaan. Minä en tähän muuta kuin, että Marko on sellainen todellinen asialinjalla pysyvä mielipidevaikuttaja. Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille!

Jaakko Häkkinen

"Jos näin on, niin kaikki neljä suurinta puoluetta näyttäisi keskittyvän tavoittelemaan saman äänestäjäryhmän suosiota jättäen vapaamielisempien äänestäjien asioiden ajamisen lähinnä vihreiden ja RKP:n, sekä yksittäisten suurempien puolueiden kansanedustajien huoleksi."
-- Silti vihreiden ja RKP:n kannatus ei nouse. Tarkoittaako se, että kansa on muuttunut konservatiivisemmaksi? Eikö demokratiassa pitäisikin käydä niin, että vallanpitäjien asenteet seuraavat kansan asenteita?

Vihreissä ja muissa tekopyhäliberaaleissa (viittaan tässä "liberaalien" kielipakottamiseen) sen sijaan yritään vääntää kansa päättäjien kannalle. Se on nurinkurista.

Muuten kyllä ansiokasta pohdintaa!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kokoomuksen suunnanmuutos on uusi eikä Sipilän leppoisten kasvojen takaa pilkottava konservatiivisuus (ja ennen kaikkea keskeisten kepulaisvaikuttajien konservatiivisuus) ole vielä päässyt vaikuttamaan puolueen kuvaan. Jatkossa näemme vaikuttaako tuo askel kohti konservatiivisuutta karkoittamaan niitä äänestäjiä vaikkapa vihreisiin.

Itse asiassa vihreissä äänestettiin pari vuotta sitten puoluekokouksessa pakkoruotsin poistamisesta ja tulos oli niukasti ko. aloitetta vastaan. Eli monille virheille asia ei ole erityisen tärkeä ja ylipäätään tuo kieliasia ei ole vihreissä se yhdistävä tekijä. Jos haluat hakea pakkoruotsipuoluetta joudut hakemaan sitä muualta.

Jotu Karjalainen

Eduskunnassa suhteessa edustajamääriin Vihreissä kannatetaan toiseksi eniten pakkoruotsia RKP.n jälkeen, joten Marko voi jättää sen valkopesun vähemmälle. Vihreät on kielipakottajapuolue.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #8

viitsisitkö kertoa mihin äänestykseen tai mihin lukuihin viittaat? Joka tapauksessa kannattaa muistaa, että puoluekokous on puolueen ylin päättävä elin.

Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #11

Viittaan siihen kyselyyn kun kansanedustajilta kysyttiin kantaa pakkoruotsiin, Vihreiden edustajat kannattivat pakkoruotsia heti RKP.n jälkeen eniten.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #12

Vihreät luulevat voivansa valita kriteerit vapaamielisyydelle ja edistyksellisyydelle,mutta kun otetaan esiin pakkoruotsi niin Vihreiden todellinen vapaamielisyys paljastuu "vapaamielisyydeksi".

Toisaalta media tuo esille tasaiseen tahtiin esimerkkejä Vihreiden opportunismista tyyliin rasti-ruutuun-ruotsinkielinen/suomenkielinen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #17

Hämmentävää kuinka tästäkin keskustelusta yritetään tehdä kielikiista-asiaa vaikka aiheeni ei siihen liity millään tavoin. Otattekohtan te tuon asian liiankin fanaattisesti?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa nähdä millaiset täyt ja syötit purevat parhaiten Suomen kriittiseen kansaan eduskuntavaleissa?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Aika näyttää, mutta tällä hetkellä näyttää, että kovin moni kamppailee saman pilkkipaikan hallinnasta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Niin se on. Pilkkejä ja vieheitä kiillotellaan kovasti. Saa nähdä, ketkä löytävät parhaalle apajapaikalle ja kenen/keiden laariin äänet tulevat. Ja ketkä jäävät lehdillä soittelemaan valtapaikkoja jaettaessa. Malliin:

- Sommoo hommo kattoo, sano viäpel Mikkelissä, ku alokkaat annoo ommoo lommoo!

Mutta Stubb on paniikissa ja kokoomus kärsii hakuammusta. Roiskii minne sattuu. Ja pahoja huteja tulee tuon tuostakin. Kohta osuu omaankin nilkkaan.

Vaalitkin vielä pelokkeena galluppien lisänä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Markolta hyvä blogi. Kerrankin pitkälle samaa mieltä. :)

Stubin viimeaikainen tyylinmuutos vaikuttaa harkitulta äänten kalastelulta Keskustalta ja persuilta. Ja muiden panemilta sanoilta Stubin suuhun (Niinistö?).

Ei kyllä ole uskottavaa Stubin suusta kuultuna, niinkuin eivät keskutalaistenkaan puheet pidä kuin vaaleihin saakka.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

M. Kivelä:
"Vielä tämän vaalikauden alussahan niin kokoomus kuin demaritkin olivat sitoutuneet monessa muodossa varsin vapaamieliseen politiikkaan."

Jos tästä lähdetään ja mietitään, mitä "vapaamielisellä politiikalla" saatiin aikaan n. 3 vuoden aikana, ei ole ihme, että suuntaa tulisi muuttaa. Itse luonnehtisin aiempaa politiikkaa ahdasmieliseksi tai hyvin konservatiiviseksi talouspolitiikan osalta. Monelta osin vain antaa mennä-politiikaksi. (Älyvapaa -sanan käyttö voisi olla loukkaavaa...)

Se, että Stubb nyt viittaa Kokoomuksen vanhoihin arvoihin sanoin, ei välttämättä merkitse mitään politiikan osalta: vain teot ratkaisevat. Voihan toki sanoilla kalastella ääniä. Uskottavuus on pölkyllä.

"Vapaamielinen vs. konservatiivinen" on hankala sanapari, sillä suuri osa ihmisistä omaa molempia piirteitä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sotket tässä yhteydessä vapaamielisen politiikan ja heikosti päätöksiin kykenevän ryhmän toisiinsa. Eivät ole sama asia. Lisäksi arvoliberaalit ja talousliberaalit lähestymistavat poikkeavat toistaan huomattavasti.

Ja viimeinen lauseesi on toki totta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Stubbilla on hätä, kun gallupit näyttävät laskua. Sen sijaan vihreät ovat pysyneet tiukasti asialinjalla hallituksesta eroamisensa jälkeen. Vihreät ovat ainoa oikea ja aina sanansa mittainen rehellinen puolue.

Tämä koskee tietenkin myös jokaista vihreää. Tosin minuakin joka päivä ihmetyttää se, että mikä onkaan Minervan äidinkieli tänään ja onko Anni Sinnemäki sopiva apulaiskaupunginjohtajaksi. Hänhän ihan itse sanoi ensin, että hän on sopiva ja sitten, että hän on pätevä, koska muutenhan eivät vihreät ja kokoomus sekä ruotsalaiset olisi häntä tehtävään valinneet. Kyllähän hum.kand. jonkun tekniikan tohtorin aina päihittää, kuten nyt teki.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulisi, että aikuiset ihmiset pystyvät keskustelemaan jostain yksittäisestä asiasta ilman jatkuvia tarpeita tämänkaltaisiin asiasta neljänteen hyppyjä, mutta ilmeisesti ei. Luultavimmin jos yrittäisin keskustella säästä, niin Salo ja kumppanit innostuisivat kääntämään asiaa vihreiden virheisiin tai kielipolitiikkaan. Vaikuttaa jo hivenen pakkomielteiseltä.

Toimituksen poiminnat