Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Feminismi herätti runsaasti tunteita vihreiden puoluekokouksessa

Viikonloppuna oli vihreiden puoluekokous jossa yksi eniten keskustelua herättäneistä kohdista oli feminismin ottaminen mukaan puolueen määrittelyyn. Tämä on ollut pitkään keskustelun alla ja edellisissä vaiheissa feminismi on lopulta jäänyt kirjaamatta, mutta tällä kertaa se pääsi puolueohjelmaamme. Itse pidin ja pidän edelleen paljon enemmän termistä tasa-arvo.

Feminismin ongelmana on se, että se on sekä vahvan negatiivisen sivumerkityksen omaava sana suuren yleisön suunnassa, että sen alle näyttää mahtuvan kovin monenlaista toimintaa, joista osa on suoraan tasa-arvon vastaista.  Olisikin tärkeää, että jos vihreät jatkossakin määrittelevät puolueen feministiseksi, samalla määritellään se mitä feminismillä tarkoitetaan vihreiden yhteydessä. Nyt äänestyksessä oli toki tarjolla myös tällainen vaihtoehto, tosin varsin hiomattomalla määrittelyllä.

Moni puhuja korosti feminismin tasa-arvopuolta ja pyrkimystä irtaantua koko sukupuolijaosta, mutta samaan aikaan meillä on tilanne jossa yksi tärkeimmistä puolueen sisäisistä klikeistä on sulkenut miehet joukostaan ulos ja samaan aikaan meillä on tahoja jotka kampanjoivat äänestämään nimenomaan naista. Eli osalle vihreistä feministeiksi julistautuneista juuri mahdollisimman voimakkaan sukupuolijaon luominen näyttää olevan hyvin korkealla agendalla. Samaan viittaa myös kahden puheenjohtajan mallin (ei toteuteta) puitteissa esille tuodut ideat, että kahta miestä ei pidä sallia puheenjohtajaksi mutta kaksi naista olisi ok.

Olisikin tärkeää, että niin vihreissä kuin yhteiskunnassamme yleisemminkin tehtäisiin selkeä ero aitoa tasa-arvoa tavoittelevien ja naisten etuja ajavien ryhmien välillä, sillä nämä ryhmät eivät todellisuudessa aja samaa asiaa. Sen takia myös vihreissä tarvitaan feminismisanalle määrittely jos vihreissä feminimi-sanaa jatkossakin käytetään.

Vaikka vihreiden uudessa ohjelmassa onkin joitakin kohtia jotka perustuivat nimenomaan naisten aseman parantamiseen, tuli ohjelmaan useampia ilahduttava kohta jotka kertovat aitojen tasa-arvopyrkimysten olevan vahvasti mukana vihreiden agendassa. Tällaisia oli mm. selkeä kanta poikien ympärileikkausta vastaan sekä pyrkimys siirtyä vapaaehtoiseen ja sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen. Itse näen myös vanhempienvapaiden 6+6+6 mallin lisäävän yleistä tasa-arvoa.  Myös väkivallan vastaista kantaa muokattiin selvästi parempaan suuntaan.

Vihreiden poliittinen ohjelma onkin positiivinen askel eteenpäin nimenomaan aidon tasa-arvon suhteen. Jos tämä suunta säilyy ja vahvistuu, voivat vihreät puolestani julistaa feminismiä aivan vapaasti, sillä ne teot ja tavoitteet ovat lopultakin se mikä merkitsevät. Toki jos vihreät kiivaimpia feministejä myöten haluavat vakuuttaa vilpittömyyttään tasa-arvon suhteen vielä lisää, lakkaavat he vaatimassa naisille etuoikeutettua asemaa. Myös vihreiden naisten ja vihreän miesliikkeen yhdistäminen tai näiden lakkauttaminen kokonaan olisi symboliselta merkitykseltään varsin merkittävä askel matkalla aidosti sukupuolineutraaliin yhteiskuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Joskus 80-luvulla minäkin äänestin Vihreitä. - Maailma on kyllä hauska paikka :o)

Veikko Penttinen

Heikki, niin minäkin tein, mutta vähän vanhempana ymmärsin jo silloin sanoa, että lopetan heti Vihreiden äänestämisen, kun ne saa tukevan kannatuksen ja byrokratisoituvat.
Idealismin ikuinen kohtalo on, että liike kuin liike pitää organisoida pärjätäkseen ja organisointi vaatii aina jonkunmoisen byrokratian ja byrokratia tappaa ensi töikseen idealismin.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Voi teitä vihreitä "miehiä", nykyään ootte sitten femmarimiehiä :D

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse tyydyn tuohon tasa-arvoon, feminismin saralla minulla ei ole sellaisia urotöitä, että ne oikeuttaisivat minua moisen termin käyttöön itsestäni puhuessani.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Eikös feminismin ottaminen puolueohjelmaan tee kaikista Vihreiden kannattajista femmareita, vai ajattelitko että olisit vain osittain Vihreä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #7

Vaikeaa sanoa. Edustavatko puolueisiin liittyneet automaattisesti kaikkea sitä mitä puolue julistaa? Itse en tuohon varsinaisesti usko, mutta varmasti toisenlaisiakin näkemyksiä on.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #7

Vihreissä on vapaus olla eri mieltä enemmistön kanssa. Ehkä jossain toisissa puolueissa on sellaisia käytäntöjä, että kaikkien on oltava samaa mieltä puheenjohtajan tai puolueohjelman kanssa?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Tein lisäysesityksen, jolle tehtiin myös muutoslisäysesitys ja tämä kaatui muistaakseni äänin 129 - 157.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Niin teit. Kannatin sitä koska se olisi ollut parannus läpimenneeseen, mutta oikeasti vihreä feminismi tarvitsisi kokolailla kattavamman ja tarkemman määrittelyn.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tämähän on vain tosiasian kirjaamista näkyville. Muitakin tosiasiallisia jakolinjoja on. Julkisensektorin suojatyöläiset ovat puoleaktiivien eliittiä joidenkin yhdityshörhöjen rinnalla.

Meille taviksille siellä ei ole mitään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Erilaisia jakolinjoja on monia, sen takia haluaisinkin, että pelkän sukupuolen sijaan tartuttaisiin pontevammin myös mm. syntyperästä tms syntyviin tasa-arvo-ongelmiin. Tuo on yksi syy, miksi feminismi ei kaikissa suhteissa ole optimaallinen termi.

Jouni Nordman

Tästä varmaan ei tule Iltapäivalehdet kitjoittamman "Vihreät ovat mies vihamielinen puolue" :)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Toivottavasti ei, sillä se sisältää kirjoitusvirheen.

Jouni Nordman

No, vaikka mitä perusteluja vihreät laittavat, millä selittävät puolueen feministi näkö kannan, niin ihmiset sen lukevat vain miesvihamielisenä. Tietenkin tällä voi olla jonkinlainen vaikutus siihen ketkä äänestää puoluetta, uutena ryhmänä veikkaan naiset yli 40v, joka on eronnut ja mies on lähtenyt nuoremman naisen matkaan. Sillä näistä löytyy sellasta uutta viha energia puolueeseen joka terävöittä sen linjoja. Tällöin myös vihreet saavat uuden ajettavan asian, nimittäin lesken eläkkeen jakamisen miehen kaikille elämänsä aikana olleille puolisoille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15

Tuossa on juuri taustalla feminismi-sanan leimaantuneisuus. Se ei vastaa nykytodellisuutta vaikka luultavaa onkin, että pieni joukko feminismin kannattajia on tuon julkisen irvikuvan mukaisia. Sanan merkitys on kuitenkin riippuvainen teoista, eli viisailla ratkaisuilla tuon termin negatiiviset mielleyhteydet voidaan poistaa, mutta se vaatii aikaa ja niitä oikeita tekojakin.

Jukka Mäkinen

"Toivottavasti ei, sillä se sisältää kirjoitusvirheen."

Jouni on aikaisemmin täällä kertonut dyslexiastaan ja pahoitellut virheitään, joten voisit vaikka pyytää anteeksi.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #42

Ja vähän vilikkaasti sitten kans!

Marko itse blogissaan käytti sanontaa virheät feministit. Mikset korjannut?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Feminismin ongelmana on se, että se on sekä vahvan negatiivisen sivumerkityksen omaava sana suuren yleisön suunnassa, että sen alle näyttää mahtuvan kovin monenlaista toimintaa, joista osa on suoraan tasa-arvon vastaista"

Humanitaarinen maahanmuutto on vastaava termi, joka saa jopa vastaavista syistä negatiivisen konnotaation ns. suuren yleisön (äänekkään vähemmistön) taholta. Itse en ole havainnut feminismissä tasa-arvon vastaisuutta...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ikävä kyllä, mutta minunkin täytyy todeta, että minä olen. Toin yllä esille joitain sellaisia pienessä mitassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Teidän puolueen sisäinen asiahan tuo on, miten järjestätte naisten aseman parantamisen suhteessa yleiseen tasa-arvokehitykseen. Vasemmistoliitossa feminismi on sinänsä perustellusti valtavirtaa ja nykyisin yhä voimakkaammin intersektionaalisista lähtökohdista päätöksenteon sukupuolivaikutukset huomioivaa. Kyllösen ja Andersonin laaja suosio eurovaaleissa on tästä hyvä indikaattori.

Klikkiytyminen kuppikuntiin toki tuhoaa nopeasti edellytykset rakentavalle politiikalle - yhteisen sävelen löytämiseksi valmius kompromisseihin on "poikaa"....

Jukka Mäkinen

"Itse en ole havainnut feminismissä tasa-arvon vastaisuutta..."

Nyt kyllä piäisi nähdä Antikainen naamatusten ja katsoa pitääkö pokka vai ei.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hakemalla haettuna voit jonkun feministiksi julistautuneen sanomisista löytää tasa-arvon käsitteelle ristiriitaista sisältöä - naisasialiikkeen tavotteista ja viime vuosien saavutuksista kertovia kirjoituksia on tälläkin alustalla ollut runsaasti kuten poliittisesta elämästä kertovassa uutisoinnissa, joten sen ideologian tasa-arvomyönteisyys on ilmeistä.

Kukkahattutätejäkin on montaa eri sorttia, jos taas halutaan feminismin moninaisuudelle jokin sen positiivisuutta vastaava rinnastus hakea....

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa Vastaus kommenttiin #56

Minkä feministijärjestön ohjelmasta vois löytää jonkun miesten tasa-arvo-ongelmaan pureutuvan pointin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #76

Naisasialiitto Unionin tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa - sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus -projekti huomioi poikien sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittymisen lapsikeskeisesti ja siten sen voi ymmärtää parantavan jatkossa poikien koulumenestystä ja laajemmin antavan eväitä oman sukupuolen lavemmalle ilmaisulle. Miesten ja poikien ongelmista osa johtuu ahtaasta sukupuoliroolista.

Vihreät naiset tuli mainittua ja Vasemmistonaisilla on ohjelmassaan useita välittömästi miehiä kollektiivisesti hyödyttäviä tavotteita - perhevapaauudistus vanhemmuuden kustannuksia ja vanhemmuutta tasaavasti on eräs sellainen, joka on (aikoinaan kirjoittamaani muotoa stilisoiden) myös Miesten tasa-arvo ry:n miespoliittisessa ohjelmassa.

Yleensäkin naisjärjestöjen ohjelmat ovat kokonaisuuksia ja "suurten linjojen" tavotteet ovat yhteneviä miesjärjestöjen tavotteiden kanssa - painotuserot ja tulokulmat vain ovat eriävät. Miesjärjestöt kuten MTA tai Miessakit eivät nekään suoraan aja naisasiaa (esimerkiksi korosta ohjelmiinsa haavoittuvissa asemissa olevien maahanmuuttajanaisten erityistarpeita), mutta niidenkin poliittisena pohjavireenä on tasa-arvon edistäminen yleisesti.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mielenkiintoista on se että kun olen koittanut puhua muutaman feministin kanssa miksi he eivät halua korvata sanaa feminismi tasa-arvolla, niin heidän mielestään vaatimus siitä että pitäisi ajaa tasa-arvoista yhteiskuntaa on hyökkäys naisia vastaan ja olisi naisia alistavaa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Feminismi on tasa-arvon tavoittelua historian ja nykyisyyden realiteetit tunnustaen ja siksi voisin olettaa, että "vaatimus ajaa tasa-arvoista yhteiskuntaa" sisältää oletuksen historian ja nykyisyyden realiteettien unohtamisesta vaatijan taholta. En pysty täysin arvioimaan mistä kuitenkaan lopulta on kyse, koska käytössäni ei ole suoria referaatteja keskusteluistanne :)

Tasa-arvon tavoittelu ei voine tapahtua ilman sosiaalista ryhmääntymistä ja identifikaatiota (tietoa ja kokemuksia) - täytyy siis olla jokin ryhmä, jonka jollain elämänalueella on selkeitä altavastaajan piirteitä verrattuna yleisesti tai ainakin noilla elämänalueilla dominoivaan ryhmään ja jota asetelmaa lähdetään sitten aktiivisesti muuttamaan. Itse tasa-arvo käsitteenä on sitten tietenkin jatkuvaa neuvottelua vaativa prosessi, kuten myös sen tavotteluun käytettävät keinotkin...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Vaikka vihreiden uudessa ohjelmassa onkin joitakin kohtia jotka perustuivat nimenomaan naisten aseman parantamiseen, tuli ohjelmaan useampia ilahduttava kohta jotka kertovat aitojen tasa-arvopyrkimysten olevan vahvasti mukana vihreiden agendassa. Tällaisia oli mm. selkeä kanta poikien ympärileikkausta vastaan sekä pyrkimys siirtyä vapaaehtoiseen ja sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen. Itse näen myös vanhempienvapaiden 6+6+6 mallin lisäävän yleistä tasa-arvoa. Myös väkivallan vastaista kantaa muokattiin selvästi parempaan suuntaan."

Noita kaikkia pyrkimyksiä voi perustella naisten aseman parantamisella sekä yleisellä hyvinvoinnin lisääntymisellä - esimerkiksi perhevapaiden tasapuolisemmat jakomahdollisuudet vanhempien kesken parantavat etenkin naisten asemaa työmarkkinoilla ja tutkitusti korjaavat palkkaepätasa-arvo-ongelmaa.

Matias Härkönen

Liekö Ruotsin Feministipuolueella ollut osuutta asiaan? Siellähän Feministisk Initiativ sai jopa yhden eurovaaliehdokkaan läpi.

Itselleni tuo kyllä kajahtaa korvaan negatiivisena mielikuvana. Vaikka feminismissä on paljon hyvääkin, niin en katso että se voisi ajaa kunnollista tasa-arvoa vaan kyllä siellä aina pohjalla on naisten oikeudet ensin.

Ehkä tällä haluttiin tuoda yksi äänestäjäryhmä lisää puolueen kannattajaksi. Kun Vihreät kuitenkin ovat suht suvaitsevaista ja puolueuskollista porukkaa, niin ei sieltä kukaan varmaan tuon takia eroakaan. Aika näyttänee.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ruotsin? Tuskin, ellei sitten tuo ole innostanut feminisimin kannattajia sen verran vahvempaan kampanjointiin sanan puolesta.

Vaalitaktisesti tuo oli mielestäni sen verran huono veto, etten usko sillä olleen tuonkaltaisia tavoitteita.

Pentti Järvi

# 19 Matias Hoo.

Suomen Vihreillä De Gröna ei ole Gudrun Schymanin tapaista sananjulistajaa ja paljon kuka vihreä kimisijä avaa ensimmäisenä suunsa ja pitää suun auki. Suomen vihreitten kannalta on harmi, ettei löydy yhtään Maria Wetterstrandin kaltaista sympaattista naispoliitikkoa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Feminismi tarkoittaa naisvaltaa, sovinismi miesvaltaa...mikä nismi on tasa-arvoa?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Sovinismi tarkoittaa kansalliskiihkoa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Matriarkaali tarkoittaa naisvaltaa, partiarkaali miesvaltaa. Feminismi sen sijaan tarkoittaa vähän sitä sun tätä, riippuen siitä kuka puhuu.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sovinismi ei nykymerkityksessä kyllä tarkoita enää kansalliskiihkoa. Sana on muistaakseni peräisin ranskasta ja sillä on tarkoitettu jotakin sellaista kuin että meidän maa on yksiselitteisesti muita parempi ja edistyneempi.

Nykyään sovinismin mielletään tarkoittavan lähinnä miesten paremmuutta naisiin verrattuna.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #36

Sovinismi eli chauvinismi tulee Napoleonin armeijassa sotineesta kansalliskiihkoisesta Chauvin-nimisestä henkilöstä, joka saattoi olla oikeastikin olemassa mutta joka tuli ainakin tunnetuksi näytelmähenkilönä.

Lähinnä kai Amerikassa alettiin joskus soveltaa käsitettä laajemmin erilaisiin oman ryhmän ylivaltapyrkimyksiin, esim. "male chauvinism", "female chauvinism", suomeksi tietysti mies- ja naissovinismi. Mutta jos etuliitteen jättää pois, on kielenkäyttö minusta laiskaa ja epätäsmällistä. Sukupuolisovinismia voi sanoa vaikka seksismiksi, jos halutaan lyhyt sana.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #53

Kiitos selvennyksestä. Sanojen merkitys toisaalta muuttuu ajan myötä ja mielestäni sovinismia eli chauvinismia ei ole kovin mielekästä käyttää kansalliskiihkosta nykyaikana. Seksismillä ja sovinismilla ei välttämättä tosiaan juuri ole eroa.

En usko että kukaan kovin helposti ajattelisi sanaa sovinismi alkuperäisen merkityksen perusteella, ainakaan Suomessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #63

Ainoastaan silloin kun sanan nytkyinen merkitys halutaan hämärtää syystä tai toisesta ;)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #64

"Nytkyinen merkitys" kiihottaa mielikuvitustani...

Mitä sanojen merkitysten muuttumiseen tai pikemminkin sekoamiseen tulee, minä haluan toimia aktiivisena vastavoimana jo siitä syystä, että sellainen vaikeuttaa vähänkin vanhempien lähteiden ymmärtämistä. Muistan jonkun vähän nuoremman ihmisen luulleen, että Lenin "isovenäläisistä sovinisteista" puhuessaan viittasi sukupuolten valtasuhteisiin. Samoin nuoremmat saattavat luulla, että "neekerissä" olisi sinänsä jotain halventavaa, vaikka esim. Martin Luther King ja James Baldwin olivat ylpeästi neekereitä.

No joo, meni vähän sivuraiteille, joten lopetan tähän.

Jukka Mäkinen

"...mikä nismi on tasa-arvoa?"

Ekvalismi. Egalitarismi. Tasismi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuskin kukaan edellyttää, että puoluejäsenyys merkitsisi kaikkien puolueen ponsien, äänestystulosten tai jonkin siiven ideoiden hyväksymistä. Moniäänisyys kuuluu demokratiaan.

Kun ryhdytään määrittelemään käsitteitä uudelleen ja omiin tarkoituksiin sopiviksi, joudutaan usein tilanteeseen, jossa erimielisyys sanojen merkityksestä saattaa pilata hyvänkin keskustelun alun.

Suunnilleen saman suuntaisesta pulmasta on kyse, kun esim. avioliittoa yritetään määritellä uudelleen ja sekoitetaan sen uusi ns. omatekoinen määritelmä keskusteluun, joka käsittelee sanoja, vaikkapa "sukupuolineutraali" (blogin mukaan Vihreiden feministisiipi ei ilmeisesti tätä hyväksy, vaan korostaa sukupuolten eri roolia) tai "tasa-arvo", joka sekin näyttää po. feministisiiven mukaan tarkoittavan naisten suosimista.

Ismeistä lähteminen ei aina helpota edes saman puolueen jäsenten kanssakäymistä ja keskinäistä ymmärtämistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yllättävän usein se hyvä keskustelu kaatuu riitaan jonka taustalla on erimielisyys termin sisällöstä vaikka keskustelijat kuvittelevat kiistelevänsä itse asiasta.

Käyttäjän VesaAla-Hakula kuva
Vesa Ala-Hakula

Miksi täällä puhutaan feminismistä ja sovinismista yhteismitallisena. Minä olen elänyt siinä käsityksessä että feminismiä vastaava miesten oikeuksien ajaminen on maskulismia.

Yleistä tasa-arvon ajamista on kutsuttu taas egalitarismiksi.

Tämä nyt on tietysti termeille kikkailua mutta on se tietyllä tavalla erikoista että miksi yleistä tasa-arvoa väitetään ajettavan termilla, jonka alkuosa fem viittaa naiseen.

Kaikki muu nykytermistöhän on pyritty muuttamaan mahdollisimman paljon siihen suuntaan, ettei termi itse olisi sukupuolittunut.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Osut asian ytimeen. Ajetaan "tasa-arvoa", mutta liitetään siihen fem- liite jolloin ei ajetakkaan tasa-arvoa. Voihan sitä painotettujen noppien käyttöä kutsua "reiluksi" peliksi.

Egalitarismilta tuntuu puuttuvan se arvostus mikä sille kuuluisi. Sen alla voitaisiin ajaa sukupuolineutraalisti tasa-arvoa niinkuin feministit väittävät.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

"Eli osalle virheistä feministeiksi julistautuneista juuri mahdollisimman voimakkaan sukupuolijaon luominen näyttää olevan hyvin korkealla agendalla."

Taisi tulla ns. freudilainen lapsus? Minäkin tosin pidän puoluettasi enemmän virheenä kuin vihreenä.

"Myös vihreiden naisten ja vihreän miesliikkeen yhdistäminen tai näiden lakkauttaminen kokonaan olisi symboliselta merkitykseltään varsin merkittävä askel matkalla aidosti sukupuolineutraaliin yhteiskuntaan."

Uskotko oikeasti tälläisen yhteiskunnan syntyvän? Kaikkia sitten kutsuttaisiin vaikkapa tovereiksi? Kun sukupuoli kielletään ja siihen viittaminenkin antaa aihetta epäilykseen jostain rikokseen viittaavasta, niin sairaaksi muuttuu meno.

Mutt hyvä, että puolueenne valitsi näin. Tervemenoa marginaaliin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

miten mahdoitkaan lukea tuon kohdan? Ei tarkoitin kyllä juuri sitä mitä kirjoitin. Vaikkapa kampanjointi sen puolesta, että äänestyspäätöksen perusteena olisi sukupuoli lisää sukupuolten välisiä aitoja, ei pienennä niitä.

Se ettei sukupuolella olisi väliä vaaleisssa, työpaikkojen saamisessa yms ei tarkoita, että meidän tulisi olla samanlaisia tai että erilaiset sukupuoliroolit ja niihin liittyvät käyttäytymistavat kiellettäisiin. Se tarkoittaa vain, että yhtä synnynnäistä ominaisuutta ei nostettaisi keskeiseen asiaan asioissa joihin sen ei pitäisi vaikuttaa. En vain usko, etä tähän päästäisiin voimakkaalla sukupuolten vastakkainasettelulla. Juuri sitä vastustan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Feminismiähän on monenlaista, ja vihreään ajatteluun sointuu mainiosti esim. ekofeminismi, joka on poliittista eläinfilosofiaa. Radikaalin ekofeminismistä tekee se, että se löytää yhteyksiä naisten sekä toisaalta ympäristön ja eläinten alistamisen väliltä. Ei ole hedelmällistä kritisoida naisten heikompaa asemaa kiinnittämättä samalla huomiota myös vaikkapa eläinten heikompaan asemaan.

Santeri Halmetoja

Tuosta feminismin laajasta kirjosta ja suhteesta tasa-arvoon tuli mieleen Mary Daly, joka oli feministinen akateemikko Massachusettsin Boston Collegessa. Daly ei suostunut ottamaan miespuolisia opiskelijoita kursseilleen. En oikein ymmärrä ainakaan tuollaista tasa-arvokäsitystä.

Olavi Mansikka

Toihan on loistava juttu. Nyt ainakin tietöää että vihreät eivät halua miesten ääniä. Eikä tarvi miettiä että heitä äänestäs. Onnea van vihreille feministi miehille. Kumma kun lehdet eivät ole tarttuneet täkyyn. Oliskohan hyvä siskoverkosto vaikuttanut.

Tasa-arvo on eri asia kuin feministi. ja sitä olisin kannattanut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hmm... luitko kirjoitukseni loppuun?

Olavi Mansikka

Luin. ja luin myös kohdan missä kerroit jo sisäisistä klikeistä. aito feministi ei tule koskaan kannattamaan tasa-arvoa vaan naisen aseman korostamista. loppu oli ihan sanahelinää...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #52

Ei ollut. Se oli toteamus, että suuri joukko noista itsestään feminismi- nimitystä käyttävistä on aidosti tasa-arvon puolella. Muuten nuo kohdat eivät olisi päätyneet ohjelmaan.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #54

Sanahelinää... feministejä mitä feministejä. Onnea vaan. pari vuotta niin toivottavasti marginaaliin päädytte. Mihinkään ismiin tasa-arvossa oikeassa sellaisessa kannata tukeutua... Varsinkaan miehen ja naisen välisessä. Itse ihmettelen kun menit paljastamaan ton klikin. siitä saavat vastustajat vaan lisää vettä myllyyn. Odottelen muutaman persun tulevia kirjoituksia vihreiden sisäisestä klikistä...

Janne Suuronen

Jostain syystä tämä kirjoitus hymyilyttää :)

Jukka Mäkinen

Kyllä se vaan olisi parempi, että liityt Marko persuihin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Minun makuuni tuossa mainitsemassasi puolueessa on liian huonoa politiikkaa, liian huonoa käyttäytymistä ja liian vähän demokratiaa. Mielummin olen puolueessa joka ajaa empaattista ja parempaan tähtäävää politiikkaa. Eli perussuomalaiset eivät ole minulle vaihtoehto lainkaan. En yksinkertaisesti ole riittävän katkera ja kyyninen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vihreitä kannattava mies ei saa enää antaa osaa palkastaan vaimonsa käyttöön. Tämä olisi naisten "ostamista".

Hyvä uudistus. Moni mies joka haluaa pitää rahansa itse, ja ostaa niillä vaikka moottoripyörän, ryhtyy Vihreiden kannattajaksi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Mitä nämä miehet poissulkevat naisklikit ovat? Etkai tarkoita kuitenkaan vihreiden naisjärjestöä? Sellainen on tietääkseni ainakin kaikilla eduskuntapuolueilla. (Okei, muutoksella tuskin.)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Femakko on muuten feministisika.

Totta puhuen vähän harmittaa, että Vihreiden puoluekokouksista uutisoituu pääosin yhdentekeviä aiheita. Ei tee hyvää puolueen julkisuuskuvalle ja poliittiselle uskottavuudelle oikeiden äänestäjien keskuudessa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mistä sinä olisit toivonut enemmän juttuja?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisiko seuraavan ek-vaalivuoden teemat olleet mielenkiintoisempia. Rakenneuudistus, ydinvoima, sote-uudistus, ilmastopolitiikka, ympäristökysymykset, Nato... Konkretiaa noihin isoihin kysymyksiin. Tiedän, että tylsiä ovat. Nyt mediassa saatiin läpi huumeet ja sukkahousut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #69

Rakenneuudistuksen iso osa, eli kuntasäästöt ovat vielä avoinna, soteuudistus on avoinna, ilmastolaki saatiin juuri eteenpäin, samoin kansallispuistoja, Natokanta tuli muotoon ehdollinen vastustaminen yhdistyneenä valmiuteen kannanmuutoksiin jos turvallisuustilanne muuttuu. Sukkahousukannasta en tiedä, vain tempauksesta ja huumeet ovat oma juttunsa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #70

Tiedän suunnilleen mitä päätettiin. Kyse on siitä minkä osan suuri yleisö siitä sai tietää. Kukaan ei suoranaisesti auta Vihreitä ohjelmansa tiedottamisessa. Soinin ploki osoittaa miten se halutaan vastustajan leirissä tulkita. Pitäisi miettiä miten Vihreää sanomaa saa viestitettyä äänestäjille saakka. Nyt sinne kulkeutuu vain hälyä ja jopa virheellistä viestiä.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Eikö se ole niin, että feministi on naisasia-aktivisti, ja feminismillä viitataan siihen aatteellismaailmankatsomukselliseen perustaan, jolta käsin kulloistakin naisasiaa ajetaan?

Typerä on se, joka kuvittelee yhtäsuuruusmerkin "naisasian" ja "tasa-arvon" välille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kuten edellä taisin mainita, on tosiaan niitäkin feministejä, jotka haluavat laajentaa tasa-arvon koskemaan muitakin kuin miehiä ja naisia, esim. juuri ekofeministit.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Pienenä sivuhuomautuksena: Tasa-arvoa ei ole koskaan saavutettavissa, ei kansakunnan sisällä eikä sukupuolten välillä. Toki siihen on pyrittävä, mutta esimerkiksi sukupuolten erilaiset preferenssit tekevät tasa-arvon mahdottomaksi. Jääräpäinen tasa-arvoa pakottava sääntely aiheuttaa todennäköisesti enemmän tyytymättömyyttä kuin luo tasa-arvoa (toki voidaanhan se että kaikki on riittävän tyytymättömiä katsoa tasa-arvoksi).

Paras tapa vaikuttaa ihmisten tyytyväisyyteen ja siten tasa-arvoon on koulutus ja kasvatus. Kun ihmiset ymmärtävät paremmin sen miten "maailma toimii" ja minkälaisia odotuksia elämältä toisilla ihmisillä ja toisella sukupuolella on kykenevät he paremmin huomioimaan toisensa ja edistämään hyvinvointia eli sitä tasa-arvon perimmäistä tavoitetta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Yksilön vaikutusmahdollisuudet rakenteellisiin vääristymiin ovat minimaalliset, niiden korjaaminen vaatii pitkäjänteistä poliittista toimintaa. Mutta se että tarvitaanko tuohon säätelyä on monimutkaisempi juttu, riippunee siitä, minkälaisesta vääristymästä puhutaan.

Esimerkiksi tiedetään, että armeijan luoma pakollinen välivuosi vaikuttaa jonkin verran nuorten miesten kouluttautumiseen. Sitä voidaan tasoittaa periaatteessa kahdella tavalla, eli poistamalla asevelvollisuus tai kompensoimalla jollain tavoin tuo haitta (keinoina voisi olla lisäpisteet sisäänpääsyyn tai vaikkapa paikkakiintiöt). Armeija ei toki tietääkseni ole keskeinen tekijä miesten selvästi alhaisemmassa kouluttautumisessa, mutta se on ehkä selkeimmin osoitettavissa sukupuolesta johtuvaksi rakenteeksi jolle yksilöt eivät voi paljoakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset