Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Aika palata galluppien ihmeelliseen maailmaan

Eli vuorossa on täysin subjektiivisia pohdintojani hesarin uusimmasta kunnallisvaaligallupista.

 

Luvut olivat, Kok, 22%, Demarit 20,9%, Kesk 16,4% Ps 12,9% vihr 8,9% ja vas 8,7%

 

 Vihreät ja vasemmistoliitto ovat hyvin lähellä normaaleja lukujaan joten niiden suhteen gallupit eivät anna oikeastaan mitään pohdittavaa, mutta neljän suurimman suhteen tilanne on varsin kiinnostava.

 

Kokoomuksen pienehkö lasku toki mahtuu virhemarginaaliin, mutta toivon, että se merkitsee enemmänkin. Erityisesti kokoomuksen asema pääkaupunkiseudun dominoivana puolueena tarvitsisi vähän ravistelua niin, että kokoomuksen dominointi vähän hellittäisi ja he joutuisivat ottamaan entistä paremmin myös muut tahot huomioon. Jos tämä kannatuksen lasku on merkkinä tulevasta kehityksestä saattaa kokoomuksen asema kuntavaalien eniten ääniä keräävänä puolueena olla uhattuna.

 

Demarit ovat nimittäin saaneet vihdoin pitkään alaspäin osoittaneet käyränsä nousuun ja onkin mahdollista, että demareilla on voitolliset vaalit edessä. Toistuvien tappioiden masentamille vasemmistolaisille olisi kunnallisvaalivoitolla suuri merkitys. Saako demarit kunnallisvaaleista uutta uskoa toimintaansa? Tuo nousu on kuitenkin vielä sen verran pientä, ettei demareiden tappiokierteen katkeaminen ehkä sittenkään ole vielä mitenkään varmaa.

 

Keskustan gallupkannatus näyttää varsin merkittävää pudotusta aiempaan ja keskustan asema Suomen hallitsevana kuntapuolueena on selkeästi uhattuna. Tällä voi olla varsin paljon vaikutusta suomalaiseen politiikkaan jatkossa. Keskustan uusi puheenjohtaja Sipilä ei kuitenkaan ole vielä varsinaisesti noussut esille, joten keskustan kannatuksen kehitys lienee paljonkin sen varassa miten keskustaa äänestäneet ottavat vastaan uuden puheenjohtajan ja puolueen uuden suunnan (mikä se sitten onkaan). Riittääkö sitten tämä nostamaan keskustaa sen vanhoille luvuille? Itse epäilen sitä.

 

Perussuomalaisten kannalta luvut ovat varsin jänniä. Toisaalta kyse olisi puolueen noususta merkittäväksi kuntapuolueeksi ja samalla takapakkia jytkystä tulisi runsaasti. Kunnallistasolla nämä luvut ovat kuitenkin osoittamassa, että perussuomalaisista on tulossa vahva kuntapuolue. Mielenkiintoista on myös se, että perussuomalaiset näyttävät saavan uutta kannatusta nimenomaan keskustalta. Tämä tarkoittanee sitä, että suurten kaupunkien ulkopuolella perussuomalaiset tulevat nousemaan paikoin varsin merkittäväksikin tekijäksi. Jos tämä tulee toteutumaan, on kyse myös kunnallisdemokratian voitosta, sillä liian monessa kunnassa on keskustan hallitseva asema ollut demokratian kannalta ongelmallinen ja vahvan kilpailijan nouseminen näissä kunnissa olisi varmasti tervehdyttävää. Perussuomalaisten vaalitulos näyttää kuitenkin olevan varsin voimakkaasti kytköksissä siihen miten keskustan uusi puheenjohtaja onnistuu vakuuttamaan heitä aiemmin äänestäneet.

 

Gallupeilla ei toki ole vielä tässä vaiheessa suurtakaan merkitystä, sillä varsinainen vaalitaistelu ei ole vielä alkanut. Vaalien kannalta moni merkittävä seikka on vielä hämärän peitossa. Tärkeimpinä lienevät ehdokasasettelun onnistuminen eri puolueissa sekä se, että miten keskustan ja vihreiden uudet puheenjohtajat onnistuvat luomaan uskottavuutta puolueilleen. RKP:n johtajanvaihdoksella en sen sijaan usko olevan suurtakaan merkitystä puoleen kannatukselle. Toki myös eurosotkulla, kuntauudistuksella sekä monella muulla asialla tulee olemaan vaikutusta tulokseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minä odotan mielenkiinnolla Siikalan ja muidenkin tyttöjen mielipiteitä näistä kannatuslukemista.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Leskinen on aloittanut näköjään kuntavaalikamppanjoinnin, asialinjalla.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pienissä kunnissa lait pitkälti määrää mitä tehdään ja minne rahaa laitetaan,siinä on ihan sama mikä on puolueen jäsenkirja taskussa.
On silti mielenkiintoista huomata, että pidät sitä että ihmiset äänestävät pikkukunnissa siten kuin haluavat ongelmallisena, he siis äänestävät väärin?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tässä asiassa olemme varsin eri linjoilla. Kunnallispolitiikka on varsin tärkeää siinä miten asiat tehdään.

Minusta ihmiset saavat äänestää miten lystäävät, mutta pidän aina yhden puoleen dominointia demokratian kannalta hankalana asiana.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin, voivat päättää että hoitavatko vanhukset itse vai ostavatko palvelut muualta, ikävä kyllä tässä kohtaa raha on se mikä ratkaisee, ei jäsenkirja. Siellä missä rahaa on, näkyy myös politiittinen jäsenkirjan väri kun asioista päätetään. Ison rahan kunnissa asiat ovatkin toisin.

Pienissä kunnissa puolueiden sisällä yleensä löytyy suurempia eroja kuin puolueiden välillä. Suomessa oli aikoinaan yksi kunta jossa ei ollut yhtään puoluetta, sitä siis hallitsi yksinään ns. yhteislistalta valitut henkilöt.
Suomi on vapaa maa ja siellä saa äänestä siten kuin haluaa, on demokratian halveksuntaa jos rupeaa sanomaan että heidän äänestystuloksensa on demokratian vastaista koska yksi puolue saa niin paljon ääniä.

Olet yhä sitä mieltä että äänestäjät äänestävät väärin. Jos äänestäjät äänestävät vain yhtä puoluetta ei se todellakaan olen yhden puolueen dominoitia demokratiaa kohden vaan äänestäjien tahto.

Vaikka kunnat ovat itsenäisiä, niiden toimintaan valtio ohjaa rahavirroin ja mitä enemmän kunta on riippuvainen muiden kuntien tuloksesta saatavasta kuntaosuudesta, sitä riippuvaisempi se on valtionpäätöksistä. Ikävä kyllä tässä kohtaa vihreiden toimet näiden kuntien toimintaan ovat huomattavasti suuremmat kun niiden poliittinen painoarvo antaisi olettaa.

Vihreiden politiikka maaseutua kohtaan on yhtä kuin kurjistava, ja pian se yksi pitkäaikainen tavoite on totteutumassa ja tuo on Suomessa tapahtuvan maatalouden loppuminen ja maaseudun museoiminen. Merkit tuosta maatalouden alasajosta ovat olleet jo pitkän aikaa esillä mutta viime aikoina tuon politiikan tulokset alkavat näkymään jo konkreettisesti mm. sikataloudessa.

Niin väittänet tietenkin että eihän tuo pidä paikkaansa, mutta kun lukaisee teidän ohjelmaa maataloutta koskien niin siellä jopa ehdotetaan (kärjistetysti sanottuna) että maanviljelijän pitää maksaa teille siitä hyvästä että tuottaa elintarvikkeita.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

On valitettavaa, että tarkoituksella tulkitset sanojani väärin. En tiedä millä motiivilla sitä teet, mutta toivon, että lopetat sen (tosin tekstisi loppuosa antaa vihjeitä kirjoituksesi motiivista).

Demokratia ei ole täydellinen systeemi vaan siinä on eräänlaisia valuvikoja jotka aiheuttavat ongelmia. Se että nämä valuviat tunnistaa, ei tarkita missään mielessä sitä, että pitäisin vaikkapa yhden puolueen pitkää valta-asemaa demokratian vastaisena, mutta ongelmallisena kylläkin.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Marko Kivelä

"On valitettavaa, että tarkoituksella tulkitset sanojani väärin."....

..."Se että nämä valuviat tunnistaa, ei tarkita missään mielessä sitä, että pitäisin vaikkapa yhden puolueen pitkää valta-asemaa demokratian vastaisena, mutta ongelmallisena kylläkin."

Tulkitsen, no eihän sinun sanojasi mitenkään tulkita tarvitse kerrothan sinä itse että näet ongelmallisena sen että jossakin jotkut äänestävät yhtä puoluetta siten että se voi ns. yksin tehdä määräenemmistöiset päätökset, vai onko tuo väärin tulkittu?

Kerrot tuon olevan jopa olevan valuvika, josta pitää ilmeisesti päästä eroon? Vai miten sinun sanojasi pitäisi tulkita jottei tule tulkinneeksi väärin?

Ihmiset äänestävät niitä joita äänestävät ja on jotenkin outoa kutsua tuon tuomaa tulosta valuviaksi. Mikähän onkaan motiivisi kutsua äänestäjien äänestystulosta valuviaksi.. Hmmm.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hyvä tietää, että tässä maassa on edes yksi ihminen jonka mielestä demokratia on täydellinen systeemi joka takaa meille parhaat mahdolliset päätökset. Onhan meillä toisaan jo riittämiin niitä joiden mielestä kaikki poliittiset päätökset ovat pielessä joten toki mukaan mahtuu kaltaisesi demokraattisen päätöksenteon kunnioittamisen ehdoton puolustaja.

Oma kantani ei kuitenkaan kuulu näihin äärikantoihin. Uskon, että demokratia on toistaiseksi paras ihmisen kehittämistä päätöksentekosysteemeistä, mutta en pidä sitä täydellisenä. Pidän esimerkiksi yhden puolueen dominointia ongelmallisena sen takia, että tällä voidaan pahimmassa tapauksessa syrjäyttää vähemmistö kokonaan päätöksenteosta.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Mitähän käytännön merkitystä on sillä, jos Kokoomus menettää ja Sdp voittaa? Ei puolueilla juuri eroja ole. Eurokapitalistien tukipuolueita. Kunnallispolitiikassa jakavat virkoja keskenään palkkioiksi uskollisilleen. Muuten samaa eriarvoistavaa politiikkaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse on kuitenkin kunnallisvaaleista, ei EU-vaaleista tai edes eduskuntavaaleista. Kunnallisdemokratialla ja EU-politiikalla on harvinaisen vähän tekemistä toistensa kanssa.

Kunnallispoliittisella tasolla voi tämä muutos olla paikoin merkittäväkin. Esimerkiksi mainittu virkojen jako saattaa muuttua astetta vaikeammaksi jos vaikkapa demarit nousevat sopivassa kunnassa aidoksi kokoomuksen kilpailijaksi entisestä kokoomuksen apupuolueen asemasta. Jä tällöin 3-4 paikoilla olevien puolueiden merkitys kasvaisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Totta, ja siksi onkin perin surullista, ettei järjestelmässämme ole mitään muuta mahdollisuutta antaa palautetta kuin seuraavat vaalit - kuuluivat ne asiaan tai ei.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kuvittelen, että puolueet napahenkilöineen saavat koko ajan palautetta, mutta tarkoitanet sellaista palautetta joka todella pysäyttäisi puolueen johdon miettimään onko harjoitettu politiikka oikeaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Presiis. Pelkkä uhkakuva naapureiden menestyksestä voi olla riittävää. Esimerkiksi pääministeri Katainen (kok.) ei vaivautunut minulle vastaamaan viime kesänä aivan asialliseen ja monia kysymyksiä sisältäneeseen palautteeseen, jonka hänelle kirjoitin sähköpostitse.

Seuraus oli, että tein oman puoluevalintakantani. Valitettavasti vaikuttaa siltä, ettei valintani saanut puolue ole sekään tarttunut kovin hanakasti pohtimiini ongelmakohtiin. Pitänee vain koittaa olla kärsivällinen. Helppoa se ei ole.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mielenkiintoista nähdä, miten PS:n kannatus realisoituu - eli onko heillä asettaa riittävästi ehdokkaita ottamaan vastaan se luottamus jota kansa olisi tarjoamassa.

Hyvä kommentti muuten Kankaanniemeltä yllä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllähän tuo koskee kaikkia puolueita. Toivottavasti tulee ainoastaan hyviä ehdokkaita kuntien kannalta puolueesta riippumatta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Johtuuko PS kannatus luottamuksesta puolueeseen vai epäluottamuksesta muihin tarjolla oleviin puolueisiin? Joka tapauksessa näiden vaalien suuria kysymyksiä ovat perussuomalaisten onnistuminen hyvien ehdokkaiden saamisessa puolueen listoille ympäri maata.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Miten määritellään "hyvä" tai "laadukas" ehdokas? Näitä termejä viljellään innokkaasti, kertomatta mitä niillä oikeastaan tarkoitetaan.

Minut esimerkiksi on nimetty ehdokkaaksi - miten voisin tietää, olenko hyvä tai laadukas?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olen itse vihreiden ehdokkaana Espoossa, joten voisin tietysti kysyä samaa itseltäni ;) Luulen, että kaikki määrittelevät laadukkaan hivenen omalla tavallaan joten varmaankaan asian suhteen ei varsinaista konsensusta saada aikaan.

Mutta itse määrittelisin laadukkaan ehdokkaan joidenkin määrresanojen kautta. Osaava, täysjärkinen, yhteistyökykyinen, rehellinen ja luotettava ovat niitä ominaisuuksia joita itse yhdistäisin tuohon laadukkuuteen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä puolueet, jos niillä on riittävästi ehdokkaita, voivat saada hyvää osaamista, asiantuntemusta ja sitä kautta erikoistumista monilta eri toimialoilta avittamaan kunnallisessa päätöksenteossa.

Arvostan rehellisyyden lisäksi monessa tilanteessa myös kykyä itsenäiseen ajatteluun, jolla puolueen sisällä voi aikaansaada riittävän syvällistä pohdintaa eri linja-asioista. Työ uuttakin tekijäänsä opettaa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Veikkaisin jälkimmäistä. Toisaalta PS:llä ei oppositiopuolueena ole vielä ollut niin paljon tilaisuuksia lunastaa sitä luottamusta kuin monilla muilla.

Ja onhan sitä toki vielä muitakin vaihtoehtoja :)

Jani: yksi kysymys on siitä, saadaanko ylipäänsä ehdokkaita. Se vasta olisi harmillista, jos listalla on vain kaksi ehdokasta mutta äänimäärien perusteella läpi voisi mennä kahdeksan. Noin esimerkkinä.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kuulemani mukaan lähes jokaisessa kunnassa on jo nyt ylitetty edellisten vaalien ehdokasmäärät ja se enteilee mukavaa lopputulosta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toivon mielummin laatua. Suuressa määrässä toki tämäkin todennäköisyys kasvaa. Katsotaan mitä tapahtuu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Varmasti massasta löytyy enemmän laadukkaitakin ehdokkaita, mutta valitettavasti ehdokkaan laadukkuus ei tarkoita hänen lämpimenoaan ja laaduttomuus rannalle jäämistä. Tästä on paljon näyttöjä oikeastaan joka puolueella. Toivonkin Henryn tavoin, että kaikki puolueet pitäisivät tärkeänä turvata ehdokkaiden mahdollisimman korkean tason.

Jorma Kassinen

Toimi on konkari.

Hän tuntee realiteetit.
Mikään ei muutu.
Sitä voi käydä äänestämässä Repe Sorsaa vaihteeksi Aku Ankan sijaan vai mitähän sitä kokeilisi.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Kyllä eurojututkin vaikuttavat kunnallisvaaleissa. Erityisesti Kepu on asemassa, jossa se voi syyttää Kokoomusta ja Sdptä (+muita hallituspuolueita) rahojen juoksuttamisesta Välimereen ja tämän takia valtio leikkaa kuntien valtionosuuksia. Tästä taas seuraa kunnallisten palvelujen alasajo ja kehnosti hoidettu suurkuntauudistus.

Kysymys on vain siitä, rohkeneeko Kepu hädissään tarttua populismiin, kun se itse oli vielä kaksi vuotta sitten rahoittamassa Kreikkaa ja ajamassa kuntia yhteen suurkunniksi.

Perussuomalaisten menestystä voi haitata ainoastaan ehdokkaiden määrä eli vaikeus saada riittävästi osaavia ehdokkaita akutta maan. Rahaa taitaa Psllä olla käytettävissä jopa enemmän kuin Kepulla.

Sipilä vai Soini? Katainen vai Urpilainen?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ongelma onkin siinä, etteivät kunnallisvaltuustot vaikuta eurojuttuihin. Eli nähdäkseni yrität tehdä kunnallisvaaleista EU-vaaleja jota ne eivät tosiasiallisesti ole.

Mitä rahaan tulee, niin kunnallistasolla ns. puoluevero on usein se merkittävin rahoituslähde, eli veikkaan keskustan vielä olevan sillä suunnalla ylivoimainen perussuomalaisiin nähden.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kunnallisvaaleilla on vahvat linkit myös valtakunnanpolitiikkaan esimerkiksi siinä mielessä, että jos hallituspuolueet voittavat, ne tulkitsevat kunnallisvaalituloksen tueksi myös muulle politiikalleen. Ja tietenkin sama oppositiosta, eli he tulkitisisivat oman voittonsa vastalauseeksi hallituksen politiikalle. Kunnallisvaalien tuloksella on siis merkittävä vakutus myös valtakunnanpolitiikkaan. Puoleet saavat siitä henkistä tukea valitsemalleen linjalle (tai takapakkia).

Kutauudistus on lisäksi mielenkiintoinen, sillä se on relevantti molemmilla tasoilla, eivätkä äänestäjät varmaankaan tee kovin suurta eroa se suhteen, kummissa vaaleissa he mielipiteensä sanovat.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse koen asian niin, että valtakunnanpolitiikkaa tuodaan kunnallispolitiikkaan hyvin pitkälti vaalitaktisista syistä. Eli vaikkapa eu-politiikkaan vetoaminen kunnallisvaaleissa on mielestäni tietyllä tavalla tietoista harhaanjohtamista.

Toki tämän taustalla on ajatus, että kunnallisvaalien pitäisi keskittyä niihin asioihin joiden takia kunnallisvaltuutettuja valitaan, eli paikalliseen päätöksentekoon. Mitä enemmän teemat nostetaan valtakunnanpolitiikasta tai eu-politiikasta sitä vähemmälle jää se kunnallisvaltuustojen varsinainen työ ja se mihin näitä ihmisiä ollaan valitsemassa.

Eli toivon kunnallisvaalien päähuomion olevan kunnallispolitiikassa, en vaikkapa eu-politiikassa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Eli toivon kunnallisvaalien päähuomion olevan kunnallispolitiikassa, en vaikkapa eu-politiikassa.

Tuo pätee sekä yleisenä järkevänä politiikan tekoa selventävänä toiveena, että hallituspuolueiden strategiana tilanteessa, jossa niillä on taakkanaan pari ei suosittua hanketta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luulen, että miltei jokaisissa kunnallisvaaleissa oppositio haluaa tehdä kunnallisvaaleista enemmän äänestyksen hallituksen luottamuksesta ja hallituspuolueet haluaisivat keskittyä itse meneillään olevaan asiaan. Tämä lienee yksi politiikan lainalaisuuksista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Asuin reilut 15 vuotta muualla ja ihmetykseni oli suuri, kun tajusin, että eräässä kotikunnassani (alle 10.000 as.) oli yhdellä puolueella yksinkertainen enemmistö valtuustossa: 19/36 paikasta. Vaikea oli nähdä uudistuksia, kun niitä tuli vain yhdestä tuutista. Kun tuo tuutti oli tyytyväinen, mitään ei tapahtunut ja paikallisehden toimitusta painostettiin mm. ongelmien esiin nostamisesta ja mielipideosaston nimimerkkijutuista:)

Pidin sitä huonona tilanteena, vaikka se oli demokratiaa. Se nimittäin tuhlasi resursseja ja viivytti noin 15 vuodella prosessia, jossa 4 kuntaa lopulta yhdistyi: kokoluokka hyppäsi 17.000:een. Tilanne ei ollutkaan katastrofi, vaikka liitosta niin etukäteen kuvattiin.

Mitä EU-ongelmiin tulee, näyttää siltä, että ne voidaan kytkeä kunnallisvaaleihinkin. Jos sillä saadaan äänestys-% ylemmäksi ja ihmiset aktivoitumaan, niin mikä ettei. Puheet toriparkeista, jalankulkusilloista, festivaaliveloista, kaavoituksesta, sos. ja terv. budjeteista ja hallintokuntien määrärahaylityksistä ovat joka tapauksessa aina esillä.
Mieluummin yli 70% kuin 60% :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo äänestysprosentti on toki ihan hyvä pointti. Mitä enemmän ihmiset äänestävät, sitä enemmän he sitoutuvat ainakin jossain määrin päätöksentekoon ja sitä vahvemmalla mandaatilla systeemi toimii. Mutta en silti oikein usko, että sitä pitäisi tehdä tavalla joka nostaa vaalien keskeisiksi teemoiksi sellaisia asioita joihin vaaleilla ei vaikuteta oikeastaan lainkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lienenkö tullut vanhaksi, kun toivon äänestysinnon heräävän. Siitähän on äänestäjiä syyllistetty: älkää valittako, jos kerran nukutte!

On totta, ettei kunnanvaltuustolla EU-politiikkaan vaikuteta, mutta EU:n politiikka vaikuttaa joskus hyvinkin paljon alueiden ja kuntienkin eri hankkeiden elämään, toteutumistapaan ja kansainvälistymiseen (esim. ESR, aluetuet, Erasmus, Sokrates jne.).

Harhaan johtaminen "asiattomilla teemoilla" tuskin onnistuu sen paremmin kuin takinkäännötkään, jotka eivät ole näyttö rehellisyydestä: molemmista jää kyllä kiinni - ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Äänestäjien muisti on perinteisesti ollut varsin lyhyt. Nyt kuitenkin odotan mielenkiinnolla miten netin tietty "pysyvyys" vaikuttaa tulevaan vaalikäyttäytymiseen, eli muuttuuko politiikka sen takia, että vanhat kannanotot ja teot on entistä helpompi yhdistää toisiinsa ja näin omien edustajien ja muidenkin poliitikkojen valvonta helpottuu.

Juha Lehtinen

Ensinnäkin, sana on gallup, ei gallub.

Toisekseen, poliittinen valta perustuu vaaleihin, ei gallupeihin.

Kuitenkin, viime vaalien jälkeen hallitusvallan (eli: vallan) kaappasivat kuusi puoluetta, joista jokainen oli hävinnyt vaaleissa äänejä ja prosentteja. Eli siis: he eivät saaneet kansalta mandaattia.

Ainoa puolue, joka lisäsi hurjasti kannatustaan: ääniä, prosentteja ja eduskuntapaikkoja, jätettiin oppositioon (vallan ulkopuolelle), ja on lisäksi saanut päällensä kohtuuttomasti kritiikkiä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

kiitoksia korjauksista - tosin en kyllä väittänyt, että valta perustuisi galluppeihin. Kansan mandaatista olemme myös eri mieltä, sillä mandaatti on sillä jolla on enemmistö vaikka se enemmistö olisikin entistä kapeampi. Vallan kaappauksesta voitaisiin puhua jos vähemmistö olisi ottanut vallan vastoin äänestystulosta.

Ja näen kyllä toisin sen miksi vaalien voittaja jäi vallan ulkopuolelle, eli mielestäni he eivät joko haluneet valtaa ja vastuuta tai sitten he eivät ymmärtäneet sitä, että monen puolueen yhteishallituksessa kaikkien pitää tinkiä tavoitteistaan. Eli he joko välttelivät vastuuta tai he mokasivat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Epäilen, että asiat eivät ole aivan noin yksinkertaisia: "vastuun välttely tai mokaaminen". Ei ole ensimmäinen kerta, jolloin vaalitappion kokeneet liittyvät yhteen "padotakseen jotain vielä pahempaa" - kuviteltua tai ei. (Satuin elämään aikana, jolloin esim. kokoomusta ei missään tapauksessa olisi päästetty hallitukseen "yleisistä syistä johtuen". Aina löytyi keinot tähän. Ne me tiedämme.)

Näin voidaan tosin siirtää ilmiön tai ongelman kohtamista ajassa eteenpäin.

Ålandsbankenin varainhoidon johtaja Stefan Törnqvist, joka sanoi puhuvansa vapaasti, kun ei ole omaa lehmää ojassa, totesi 30.5.2012 Ajankohtaisessa kakkosessa, että (jos asiakkailla olisi ollut Kreikassa sijoituksia) "asiakkaani eivät olisi koskaan antaneet minulle anteeksi, jos en olisi vetänyt heidän sijoituksiaan pois Kreikasta".

Hänen mielestään meillä "keskustellaan aivan liian vähän" vaihtoehdoista. Se on mielestäni iso moka tai pelkoa kohdata toinen todellisuus, joka voi aktualisoitua hyvinkin nopeasti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse kuitenkin jäin sellaiseen käsitykseen, että perussuomalaiset oltaisiin otettu hallitukseen jos he eivät olisi olleet niin ehdottomia kynnyskysymyksensä suhteen. Joten en usko tuohon tarkoitukselliseen syrjäyttämiseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Toivonpa, Marko, että olet oikeassa. Toisaalta ehtoja asialle pani myös hallitustunnustelija:)
Eiköhän tuokin asia joskus ilmi tule, kuten tulevat Stasi-asiakirjatkin. Kärsivällisyyttä...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Vaalien voittaja oli kokoomus, eikä se jäänyt vallan ulkopuolelle.

Jos viitataan perussuomalaisiin, niin ymmärtääkseni heidän olisi hallituksessa pitänyt rikkoa omia lupauksiaan. Koska he halusivat mieluummin osoittaa äänestäjille olevansa suoraselkäisiä, he eivät suostuneet näihin ehtoihin.

Nyt valitettavasti kävi niin, että kokoomus sai lupauksenrikkojista - erityisesti vasemmistosta, SDP:sta ja KD:sta - tarpeeksi tukea saadakseen hallituksen muodostettua ilman suoraselkäisyyttä.

Jos tästä jotain hyvää pitäisi hakea, niin ehkä mainittujen kolmen puolueen äänestäjien joukossa nyt nähdään, minkä arvoisia ne vaalilupaukset ovat.

Käyttäjän SiniHirvonen kuva
Sini Hirvonen

Gallupit eivät kerro totuutta!
Tulevaisuus tuo aivan uuden suunnan koko maamme politiikalle:
http://suomenkuvalehti.fi/kuvat/2012/07/09/itsenai...

Kun eläkkeensaajat ja ikäihmiset saivat nyt taatusti oman puolueen, jossa myös maamme itsenäisyys ja itsemääräysoikeus ovat jokaiselle tärkeitä arvoja, on Ipu kera Seniorit ry.:n kanssa tulevaisuudessa nousujohteinen.

Ikävintä mitä politiikassa voi olla, on se että valtapuolueet käyttävät veronmaksajien rahoja näkyäkseen ja kuuluakseen.

Olen tasa-arvon kannalla politiikassakin ja sitä mieltä että nämä puoleutuet joutavat myös romukoppaan!

Mielipiteitänne kiitos!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse en odota mitään merkittävää uutta nousijaa politiikkaan, en myöskään eläkeläisten tai isenäisyydestä ääntä pitävien taholta.

Mitä puoluetukiin tulee, niin pidän niitä tärkeinä, sillä ilman niitä politiikka painottuisi vielä entistä enemmän niiden suuntaan joilla on varakkaita tukijoita ja muut marginalisoituisivat lisää. Mutta mielestäni tukien suhteen pitäisi tehdä sellainen muutos, että tukia maksettaisiin ääniosuuden mukaan, ei niin kuin nyt eduskuntapaikkojen mukaan.

Jorma Kassinen

Minä odotan Perussuomalaisten kovaa nousua kuntapolitiikkaan.
Ja Vihreiden kunnon laskua yhden asian marginaalipuolueen asemaan mihin se kuuluu.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tulet pettymään vihreiden osalta. Perussuomalaisten suhteen asia nähdään vähän myöhemmin - se riippuu siitä miten kolme suurta toimivat ja miten eu:n tilanne kehittyy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"... ja miten EU-tilanne kehittyy."
Vaikuttaa siltä Marko, että Sinäkin kaikesta huolimatta - vaikka vastentahtoisestikin - huomioit EU:n vaikutuksen kunnallisvaaleihin, mikäli ymmärsin oikein tuon viimeisen lauseen?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oikeassahan sinä olet. Kyllä se vaikuttaa, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa. Ei ainakaan suuressa määrin. Minusta on olennaisen tärkeää pitää kunnallisvaalit nimenomaan kunnallisvaaleina, eikä muuttaa niitä kunnallisvaalien nimellä kulkevaksi eu-vaaliksi tai hallituksen luottamuksen mittaukseksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kannatan Markon ehdotusta puoluetukien osalta. Toisaalta voisin myös kuvitella eläväni yhteiskunnassa, jossa puoluetukia ei ylipäänsä olisi.

Mutta: jos kaikki äänestäjät ottaisivat selvää siitä, millä puolueella on (itse kunkin mielestä) parhaat asiat - ja minkä puolueiden lupauksiin voi luottaa - niin puolueiden tuet ylipäänsä menettäisivät merkityksensä, niin yksityiset kuin julkisetkin. Kyllä jokainen halukas ehdokas/puolue saa nettisivut hankittua muutamalla kympillä, ja kyllä Google ne sen jälkeen löytää, ihan ilmaiseksi, kun vaan äänestäjä viitsii hakea. Puhumattakaan erinäisten lehtien vaalikoneista, jotka tuputtavat ehdokkaalle apua ihan ilmaiseksi (tai no, mainostuloilla toki, mutta kuitenkin). Mitä tarvittaisiin, että äänestäjät rupeaisivat ottamaan asioista selvää?

Ja niin, luonnollisesti toivon että olet väärässä uusien nousijoiden osalta. :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Puoluetueton tilanne olisi mahdollinen jos olisi jonkinlainen vaalimainoskielto, mutta tuskin sellaista saavutetaan. Vai luuletko ihan oikeasti, että vaaleissa äänestäjät kävisivät niin aktiivisiksi, ettei 50k€ laitto vaalimainontaan todellakaan vaikuttaisi? Toistaiseksi suurilla vaalibudjeteilla tai valmiiksi olleella julkisuudella etenkin eduskuntaan mennään. Kunnallisvaaleissa mahdollisuudet pienen budjetin ehdokkailla on jonkin verran paremmat.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En tosissani luule, mutta olihan se kiva ajatusleikki.

Haluaako joku äänestäjä tähän väliin tunnustaa, että mainoksilla on häneen vaikutusta?

Jorma Kassinen

"Tulet pettymään vihreiden osalta. Perussuomalaisten suhteen asia nähdään vähän myöhemmin "

Lyödäänkö vetoa?

Itse äänestän kokoomusta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En harrasta vedonlyöntiä, mutta muutaman kuukauden päästähän se nähdään. Espoon osalta itse jännitän kuinka käy kakkospaikan suhteen. Eli onnistummeko pitämään demarit takanamme vai onko heille syntymässä nostetta joka veisi heidät tällä kertaa toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen valta-asemaa Espoossa tuskin kukaan uhkaa, mutta olisin tyytyväinen jos se hivenen heikkenisi.

Jorma Kassinen

Mitäs jos putoatte nelospaikalle?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Sitten suremme aikamme ja sen jälkeen alkaa sen miettiminen mikä meni vikaan ja mitä voisi tehdä paremmin. Ei maailma siihen päättyisi, mutta toki aikansa tuo kirvelisi. En kuitenkaan pidä tätä mahdollisuutta kovinkaan suurena.

Jorma Kassinen

Lyödäänkö vetoa?

2008 espoo
KOK 37,8 26 42 802
VIHR 15,9 11 17 962
SDP 13,9 9 15 776
PS 11,6 7 13 171
RKP 8,7 6 9 860

2011 espoo
Kansallinen Kokoomus +0,1
Perussuomalaiset +9,0
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 14,4 -0,8
Vihreä liitto -1,8
Suomen ruotsalainen kansanpuolue -0,9
Suomen Keskusta -4,1
Vasemmistoliitto -1,0
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) -1,0

Peri Ferio

Kokoomuksen asema pääkaupunkiseudulla pysyy vakaana niinkauan kuin alivarustetun yksiön (37M2) hintapyyntö Torkkelinmäellä Helsingissä on 175.000€ ja vihreiden apulaiskaupunginjohtaja pitää sitä vain merkkinä Helsingin vetovoimaisuudesta.

Käyttäjän antero2 kuva
Taisto Orre

Mielenkiintoisia kommentteja kuitenkin.Muistakaa nyt silti että kunnallisvaalit ovat paikallisia vaaleja ja yhteistyö kaikkien järkevien aloitteiden suunnassa on tärkein asia. Ei sen esittäjän puoluepoliittinen
kanta ole ratkaiseva.Toki EU politiikka vaikuttaa myös kuntatasolla koska tuo 3.5 Miljardia lisätukea ERVK:lle on lähes sama summa kuin valtionavustuksia vähennetän eli 3,4 Miljardia.
Kuka vielä uskoo Vasemmistoon ja Vihreisiin ?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kunnallisvaalien ja kunnallisen päätöksenteon suhteen lienemme suurin piirtein samoilla linjoilla.

Mutta en tuosta ERVK:n lisätuesta ja valtionavustusten vähentämisestä oikein tiedä mitä sanoa. Sillä ne eivät oikein liity toisiinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset