Järjen käyttö on sallittua Vihreisiin päin kallellaan olevia kommentteja yhteiskuntaamme

Talvivaara osoittaa miksi viherpiiperrystä tarvitaan

Sotku Talvivaaran kaivoksen ympärillä jatkuu. Nyt jo Vuokatin alueen järvistä on mitattu kohonneita sulfaattipitoisuuksia. Talvivaara on ongelman lisäksi myös erinomainen oppitunti siitä mitä saattaa tapahtua kun viherpiiperrystä ei oteta vakavasti. Jo nyt useampi järvi on saastunut, eikä nämä ikävät uutiset jääne tähän.

 

Muun muassa vihreiden ajama politiikka tähtää juuri siihen, ettei tällaisia ympäristökatastrofeja pääsisi syntymään. Tämä pätee niin kaivoksiin kuin muuhunkin teolliseen toimintaan. Tarkoitus ei ole estää kaivostoimintaa, mutta tarkoitus on saada siitä mahdollisimman haitatonta. Tähän keinoina ovat mm. lupaehdot ja niiden valvonta. Nyt näyttää siltä, että lupaehtojen luomisen aikana on jotain mennyt pahasti pieleen. Eikä se valvontakaan välttämättä ole ollut riittävän ripeää.

 

Nyt näistä virheistä olisi otettava opiksi. Jatkossa kaivosteollisuuden pitää pystyä parempaan ja tämä käytännössä merkitsee sitä, ettei kaivosteollisuus saa enää suhtautua ympäristön suojeluun toisarvoisena asiana. Me emme tarvitse Suomeen kuolleita suolajärviä, emmekä sitä, että matkailuelinkeinon pohjaa rapautetaan.

 

Viherpiiperrystä tarvitaan jotta tämänkaltaiset ongelmat saadaan pidettyä minimissään. Puhtaan taloudellisen voiton tavoittelu ei saa merkitä ympäristön pilaamista. Suomeen mahtuu kyllä kaivoksia, mutta ihan minne tahansa niitä ei voi perustaa ja ennen kaikkea on tärkeää, että näissä kaivoksissa on niin omistajilla kuin henkilökunnallakin selkeänä tavoitteena minimoida ympäristöongelmat. Yhdenkään kaivoksen väki ei saa suhtautua ympäristöstä huolehtimiseen jonninjoutavana viherpiiperryksenä.

 

Jos viherpiiperryksestä on pakko puhua, niin olkoot se sitten synonyymi vastuullisuudelle ja ongelmien ehkäisylle ennen kun ne syntyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Luga-joella tapahtuu paljon tähdellisempää - missä Ville Niinistö piileskelee?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Käsittääkseni asiasta ollaan oltu jo aika paljon yhteydessä Venäjään jonka vastuulla kyseisen ongelman ratkaisu on. Mutta totta, tuo on monin verroin pahempi ongelma.

Santeri Halmetoja

Vihreät jatkavat taisteluaan suomalaisia työpaikkoja vastaan. Vaikka viherlinkolaiseen tapaan kaikista ekologisin asia minkä voi tehdä, on itsemurha. Silloin ei luonto enää rasitu.

Ehkä vastenmielisintä kaivosteollisuuden vastustamisessa vihreissä on se, ettei kovinkaan moni vihreistä itse ole ikinä tehnyt tuottavia töitä kuten kaivosmiehet. Hyvä siinä sitten vastustaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli saastutetaan ja tuhotaan kaikki vaan kuhan joku pösö saa siitä tuottoa? Olemme tässä asiassa aika lailla toisenlaisilla linjoilla. En minä, eikä ympäristöministeriö pyri lakkauttamaan kaivosteollisuutta Suomesta, vaan pitämään huolta siitä, että Suomi säilyy asuttavassa ja nautittavassa kunnossa, eikä tästä tule mitään myrkyllistä autiomaata.

Toivon myös, että jos vielä päätät kommentoida blogiini, yrität seuraavan kerran tehdä sen asiallisemmalla tavalla.

Santeri Halmetoja

Mutta kun kaikki eläminen kuluttaa luonnonvaroja. Kannattaako tällaisessa taloudellisessa tilanteessa kaivaa 60-luvun ideologisia laseja silmille. Helppo on huudella Espoosta, ettei Kainuussa tarvita kaivostyöpaikkoja. Vihreät vastustavat myös Sodankylän suunniteltua kaivosta koska siellä on pakkolunastettu Natura-suo.

Pitääkö täällä Pohjoisessa olla 30 % työttomyys, vai kiinnostaako se edes siellä Espoossa?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Totta kai kaivosteollisuus saastuttaa, mutta ympäristöriskit ja oman vastuunsa vakavasti ottava kaivos saastuttaa paljon vähemmän kuin kaivos jossa asiaa ei oteta niin keskeisenä seikkana. Minä en puhunut kaivosten sulkemisesta vaan siitä, että on yhteiskunnan tehtävä varmistaa, että näillä kaivoksilla asiat tehdään mahdollisimman hyvin. EI niin, että romutetaan pohjoisen Suomen matkailuelinkeino puoleksi vuosisadaksi jotta saadaan maksimoitua 20 vuotta käytössä olevan kaivoksen voitot jotka eivät taatusti päädy paikallisten taskuun.

Puhtaan luonnon varaan perustuvaa matkailuelinkeinoa ei saa vaarantaa vain sen takia, että ympäristöstä huolehtiminen leikkaa vähän kaivosfirman voittoja.

Matti Jalagin

Joku pösö?

Eikö Suomen valtio omista kohtuullisen siivun Talvivaaraa?

Olin jostain lukevinani, että vihreät tarjoavat vaihteeksi kaikenkattavaa lääkettä eli verotusta tähänkin ongelmaan eikä tätäkään tulevaa veroa tulla korvamerkitsemään vaan uitetaan yhteiskassaan jaettavaksi mm. Afrikkaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vihreät ajavat kaivosveroa joka on ainakin minun näkemässäni versiossa tarkoitus jakaa osin valtiolle ja osin kaivoskunnalle. Tämänkaltainen vero on olemassa jo muutamassa maassa. Minusta on hyvä, että sekä Suomi että paikallinen kunta saavat siivun siitä mitä maaperästämme kaivetaan. Itse nostaisin myös maanomistajan saamaa korvausta joka on nyt 0,15% kaivetun malmin arvosta. Mm. Ruotsissa tämäkin on selvästi korkeampi.

Matti Jalagin

Täsmennätkö, minkä lain mukaan Suomessa tuo korvaus nostetusta malmista lasketaan ja mistä arvosta se muodostuu?

Olen ollut siinä luulossa, että maanomistaja saa vain Kaivoslain mukaisen korvauksen per vallattu hehtaari.

PS. millä tavoin tuo vero estää likaamasta luontoa vai onko ajatus, että sen tuotolla korjataan sitten kaivoksen jälkiä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kaivoslaista on kyse:

Tutkimusten aikana vuosittain maksettava korvaus on 20 euroa hehtaarilta.

Jos kaivos perustetaan, maksetaan louhintakorvaus, jossa kiinteä osuus on 50 euroa hehtaarilta. Maanomistajalle maksetaan myös 0,15 prosenttia provisiota vuoden aikana louhitun metallin arvosta.

Matti Jalagin

9 luku
Malminetsinnästä, kaivostoiminnasta ja kullanhuuhdonnasta suoritettavat korvaukset
99 §
Malminetsintäkorvaus

Malminetsintäluvan haltijan on suoritettava malminetsintäalueeseen kuuluvien kiinteistöjen omistajille vuotuinen korvaus (malminetsintäkorvaus).

Malminetsintäkorvauksen vuotuinen suuruus kiinteistöä kohti on:

1) 20 euroa hehtaarilta malminetsintäluvan voimassaolon ensimmäiseltä neljältä vuodelta;

2) 30 euroa hehtaarilta malminetsintäluvan voimassaolon viidenneltä, kuudennelta ja seitsemänneltä vuodelta;

3) 40 euroa hehtaarilta malminetsintäluvan voimassaolon kahdeksannelta, yhdeksänneltä ja kymmenenneltä vuodelta;

4) 50 euroa hehtaarilta malminetsintäluvan voimassaolon yhdenneltätoista vuodelta ja sen jälkeisiltä vuosilta.

Malminetsintäkorvaus ensimmäiseltä vuodelta on maksettava viimeistään 30 päivänä siitä, kun malminetsintälupa on tullut lainvoimaiseksi. Seuraavilta vuosilta korvaus on maksettava vastaavana ajankohtana.
100 §
Louhintakorvaus

Kaivosluvan haltijan on maksettava kaivosalueeseen kuuluvien kiinteistöjen omistajille vuotuinen korvaus (louhintakorvaus).

Louhintakorvauksen vuotuinen suuruus kiinteistöä kohti on 50 euroa hehtaarilta. Lisäksi louhintakorvauksena maksetaan:

1) 0,15 prosenttia vuoden aikana louhitun ja hyödynnetyn metallimalmin kaivosmineraalien lasketusta arvosta; sitä laskettaessa otetaan huomioon malmin sisältämien hyödynnettyjen metallien keskiarvohinta vuoden aikana ja muiden malmista hyödynnettyjen tuotteiden keskimääräinen arvo vuoden aikana;

2) kaivosmineraalin taloudelliseen arvoon vaikuttavat perusteet huomioon ottaen kohtuullinen korvaus louhitusta ja hyödynnetystä muusta kaivosmineraalista kuin metallimalmista sen mukaan kuin:

a) kiinteistön omistaja ja kaivosluvan haltija sopivat; tai

b) kaivosviranomainen kiinteistön omistajan tai kaivosluvan haltijan hakemuksesta vahvistaa.

Jos kaivosmineraalin taloudelliseen arvoon vaikuttavat perusteet ovat olennaisesti muuttuneet, kiinteistön omistaja tai kaivosoikeuden haltija voi vaatia kaivosviranomaista tarkistamaan 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetun korvauksen.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Olet oikealla asialla Marko. Itseasiassa tuo sana "viherpiiperrys" joutaisi jo lentää romukoppaan.

Se on tärkeää työtä ja minä ainakin olen tyytyväinen silloin, kun puhutaan luonnonsuojelusta ja tehdään vielä jotain sen hyväksikin.

terv. Eeva

Onni Puuronen

Tiesitkös, että monet kaivostyöläiset vastustivat aikoinaan myös ammattiliittoja juuri näillä samoilla perusteluilla. Pelättiin, että jos kaivosyhtiöt velvoitetaan sitoutumaan parempiin työehtoihin, niin työt loppuvat kokonaan.

Käyttäjän kunniatohtori kuva
Arto Heikinaro

Voin kertoa näin tehtailijana ja atomivoiman kannattajana, että tällä kertaa kannatan vihreitä. Hassi ja kumppani teki hyvän teon viedessään Talvivaaran kaivoksen Eurokomission syyniin.

Joka tapauksessa tiedän, että vihreillä ei ole mitään puuteollisuutta, vaateteollisuutta eikä muutakaan teollisuutta vastaan. Teollisuus ja vihreät aatteet eivät ole toisensa poissulkevia asioita. Vihreät kannattavat jopa autoteollisuuden säilymistä Uudessakaupungissa. Nyt on vain niin, että Suomesta on ulkoistettu kaikki kunnon teollisuus kaukomaille ja nyt lopuksi koitetaan ryöstää Suomen kansallisomaisuuskin eli luonnonvarat monikansallisten firmojen toimesta. Suomi on jo kuin afrikan banaanivaltiot. Täällä huseeraa monikansalliset yhtiöt ryöstämässä luonnonrikkauksia ja jäljelle jää raiskattu luonto.

Työpaikkoja muuten on sitten turha odottaa kaivostoiminnan tuovan. Nyt on jo nähty, että noiden ulkomaisten kaivosten johtoporras työnjohtoineen tulee ulkomailta. Suomalaiselle duunarille jää vain afrikan kollegan osa eli tehdä likaista pienipalkkaista kaivostyötä. Ennen, kun Suomen valtio omisti kaivokset ja koko kaivosbusiness oli suomalaisten hallinnassa, asiat oli toisin. Niitä aikoja on turha enää muistella.

Ja nyt on jo nähty, että Talvivaaran ympäristöongelma vie pohjaa matkailulta. Matkailusta Talvivaaran alueella on nyt ensi kertaa hävinnyt enemmän työpaikkoja kuin Talvivaaran kaivos työllistää.

Joka kannattaa Talvivaaran kaivoksen tapaista kaivostoimintaa, kannattaa monikansallista suurpääoman ryöstötoimintaa, ympäristön vapaata saastuttamista, naapureiden oikeuksien polkemista, terveyshaitoista piittamattomuutta. Sanalla sanoen Talvivaaran kaivostoiminnan ja vastaavan kaivostoiminnan kannataja on itseasiassa melkoinen rikollinen.

Perhana taidanpa liittyä vihreisiin. Nyt on saatava loppu tälle Suomen luonnon raiskaamiselle. Voinen olla vihreä vaikka kannatankin atomivoimaa.

Jarmo Makkonen

Suomessa on kymmeniä toimivia kaivoksia ja ainoastaan Talvivaarasta, pääosin suomalaisomisteisesta kaivoksesta itketään jatkuvasti. Eivätkö nämä ruotsalaiset ja kanadalaiset kaivosyhtiöt tee ollenkaan jätettä Suomeen vaikka saavat eduskunnan tahdon mukaisesti ilmaiseksi kaivaa kultaa Suomen maaperästä? Yhden kultakaivoksen jäteallas tuli kuukaudessa täyteen viime syksynä ja nyt kaikki jäteliemi valuu vesistöön mutta tästä media ja Vihreät ovat hiljaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kaikki kaivokset ovat samalla viivalla. Niiden tulee pystyä noudattamaan annettuja lupaehtoja. Jos jossain syntyy merkittävää ympäristön saastumista on viranomaisten tehtävä puuttua siihen ja lehdistön tehtävä on kertoa siitä julkisuuteen.

Jarmo Makkonen

Eipä taida olla vai miksi tästä ruotsalaisesta Nordic Mines -yhtiöstä Raahessa ei tiedotusvälineissä puhuta mitään ja Talvivaara on jatkuvasti esillä. Ruotsalainen Yhtiö haluaa päästää suurempia määriä rautaa, arseenia ja mangaania vesistöön pintavalutuskentän kautta koska jätealtaat ovat täynnä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En tiedä miksi siitä ei puhuta, mutta hyvä että toit senkin esille.

Jyri Terttu

Puhutaan kuitenkin faktoista. Täällä Helsingissä kaikki on saastuneempaa kuin Sotkamossa. Olen asunut vuosikymmeniä kummallakin paikkakunnalla. Ja viikonloppu Vuokatissa on edelleen miellyttävä kokemus. Suosittelen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Totta. Esimerkiksi pääkaupukiseudun noin miljoona ihmistä saastuttaa aika paljon. Ja toivotaan, että se Sotkamo säästyy siltä, mitä olemme saaneet aikaan täällä etelässä.

Jyri Terttu

Samaa mieltä. Ja toivottavasti tänne Kallioon ei mitään kaivosta pykätä...

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Talvivaarassa on kiistatta ollut ja on yhä ongelmia.
Talvivaarassa on ryhdytty korjaustoimiin.
Vihreillä on alan ministeri.
Tältä pohjalta mietityttää Pietikäisen ja Hassin kantelu.
Eivätkö he luota ministeri Niinistöön?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Luultavasti takana on ajatus, että sitä todennäköisemmin asiassa tapahtuu myönteistä kehitystä mitä useammalta taholta tulee painetta. Ja yleensä se pitää paikkansa.

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Oikein! Viherpiipertäjiä tarvitaan ympäristöasioiden vahtikoiriksi, mutta ehdotonta valtaa heille(kään) ei pidä antaa.
Ja lupakriteerien sekä vaadittujen toimenpiteiden pitää perustua konkreettisesti ja objektiivisesti todettuihin ympäristöhaittoihin tai sellaisten luotettaviin ennusteisiin, eikä kenenkään mutuun tai mielensä pahoittamiseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tästä voimme olla samaa mieltä ;)

Irmeli Koivuhalko-Pyjama

Juuri tällaisten asioiden takia vihreitä tarvitaan, eikä suvaitsevaisen monikulttuuri homolesbofanituksen. Back to the roots ja äänestäjät kiittää.

Mika Samuel Kiekkijev

Yhden kerran täytyy olla Vihreiden kanssa samoilla linjoilla, Talvivaarassa on asiat hoidettu aivan päin v****a, eikä siinä selittelyt auta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Marko minä ainakin arvostan Vihreiden kaivospolitiikkaa ja olen ollut huomaavinani, että siihen on tullut kansallista painotusta, joka vaan parantaa tätä linjaa.

Monikansalliset yhtiöt kun tulevat myllertämään maat ja vievät rikkaudet, kansallisvaltioille ei jää muuta kuin haitat ja asukkaille tuhottu ympäristä ja saastuneet vedet sekä raiskattu kulttuuri. Pahimmassa tapauksessa työvoimakin tuodaan ulkomailta ja työläiset elävät irrallaan alueen asukkaista aidattomissa reservaateissa.

Perussuomalaisilla on tyysti pallo hukassa kaivosasioissa. Eräskin ehdokas sanoi uraania niin turvalliseksi, että sitä voi syödä -ainakin linnut.

Ympäristövaikusten arviointi pitää tehdä ammattitaidolla. Talvivaarassa sama henkilö, joka hyväksyi luvat meni töihin kaivokselle. Missä petti kontrolli.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En itse asiassa tiedä perussuomalaisten kaivospolitiikasta juuri mitään - edes sitä onko sitä. Koitin eilen kysäistä Tossavaiselta kantaa kaivosveroon mutta hän väisti kysymyksen...

Marko Kervinen

Miten vihreät voivat omia talvivaaran itselleen? Eikö ole niin että paikalliset asukkaat seurasivat tilannetta tarkkaan kylätoimikuntineen?

Vihreät sitten ottavat kunnian itselleen. Voivat muutkin olla ympäristötietoisia olematta vihreässä puolueessa.

Vihreitten imago on muodostunut turkistarhaiskuista ja kettutytöistä.

Yksi kettutyttö muuten taidettiin savustaa ulos yhteisöstä kun ei ollut tarpeeksi radikaali. Tietääkö Marko Kivelä enemmän? Lehdessä oli vuosia sitten juttu hylätyn kettutytön kohtalosta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Omia? Mistä ihmeestä puhut?

Mitä kettutyttöihin tulee, niin olet kylläkin väärillä jäljillä. Nuo suoran toiminnan aktivistit eivät kuulu vihreisiin, eivät ainakaan minun tietääkseni ja syynä siihen on se, että vihreät ovat liian maltillisia. Lisäksi vihreiden kanta laittomuuksia vastaan saattaa vaikuttaa.

Pieni porukka yritti oikein perustaa radikaalivihreää puoluetta viime vaalien alla, mutta en sen koommin ole siitä kuullut mitään. Eli jos mielikuvasi vihreistä on kettutyttöjen varassa olet kyllä aika tavalla pihalla siitä mitä vihreät ovat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitokset Marko jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta. Otsikko oli kirjoitusvihrettä lukuunottamatta myös ilmeisen harkittu.

Se, mistä olen eri mieltä, on, että ympäristöasioissa ei oikeastaan voi sallia viherpiiperrystä. En usko, että Lehtomäen sijasta olisitte pystyneet sijoittamaan ministeriksi yhtään sen parempaa ministeriä. Vai olisitteko löytäneet tehtävään kaivostekniikan ammattilaisen? Minulla ainakin on epäilys, että homma meni osittain pieleen siksi, että kukaan lupa-asioita käsitelleistä henkilöistä ei ollut riittävän perehtynyt tekniikkaan. Tosin olihan se uutta tekniikkaa yhtiöllekin, joten sitä suuremmalla syyllä vastapuolella olisi pitänyt olla vähintään yhtä ammattilainen. Näinpä homma tahtookin jäädä piiperryksen tasolle, kun sen pitäisi olla ammattilaisen jälkeä myös valvonnassa.

STUK on ydinvoima-asioissa ilmeisesti paljon pahempi pelote. Tietenkin ydinvoimaloiden ja muun säteilyn käytön määrä on huomattavan pieni verrattuna siihen, minkä kaiken kanssa ympäristöministeriö joutuu toimimaan. Mutta joka tapauksessa valvovan viranomaisen pitäisi olla vähintään samalla tasolla valvottavien kanssa, mielellään hiukan edellä. Ministereiksi osuu harvoin tekniikan ammattilaisia, joten he joutuvat väkisinkin luottamaan siihen, että virkamiesorganisaatio tuottaa varmaa tietoa.

Ministerille olisi tietenkin myös eduksi, jos hänellä olisi oman puolueensa taholta tarjolla ammattimaista taustatukea. Lehtomäki taisi ympäristöministerinä kärsiä myös sen puutteesta. Tekniikan ja luonnontieteiden ammattilaiset kun tahtovat loistaa poissaolollaan tuolla politiikan ympyröissä. Vaikka kentän ääntä ja ministeriön ammattilaisten ääntä on hyvä kuunnella, on vaikea kuvitella ministeriä, joka pystyy oikein suodattamaan saamansa tiedon ilman sellaisten luotettavien henkilöiden tukea, jotka ovat samalla myös mahdollisimman objektiivisia saadun tiedon suhteen.

Ikävä kyllä olen sitä mieltä, että turhan usein tehdään ensin poliittinen päätös, mitä halutaan, ja sitten katsotaan, miten saatavilla olevat tiedot sovitetaan tukemaan päätöstä. Kun kuitenkin pitäisi tehdä päinvastoin.

Nyt Talvivaaran yksittäistapauksessa on tietenkin hyvä, että yritykseen kohdistuu painetta. Mutta edelleenkin sen paineen on oltava asiallista. Jääskeläisen esittämä epäilys, että yleisölle annetaan mittasuhteiltaan virheellisiä uhkakuvia, vie pohjaa pois koko valvonnan ja vaatimusten uskottavuudelta. On pystyttävä tekemään selkeä ero mitattavissa olevien todellisten vaarojen ja vain uhkaavien mielikuvien välille. Toisaalta, kuten lääkärin pitäisi ottaa potilaan vaivat todellisina, lähiympäristön asukkaiden kokemat haitat ovat samalla tavalla todellisia. Ei niitä voi pelkkiin raja-arvoihin vetoamalla mitätöidä.

Heititte esimerkiksi Jääskeläisen kanssa esille luvut 500, 250 ja 7000 mg/l. Veikkaisin saavani lukujen karkean merkityksen selville, jos tekisin jonkin verran tutkimustyötä netissä. Se, että Talvivaara on hakenut lupaa pitoisuudelle, joka on 14-kertainen suositukseen verrattuna, kuulostaa kauhealta. Jolloin, jos jotkut asiat ovat liian hyviä ollakseen totta, tämä kuulostaa liian pahalta ollakseen totta. Ja silloin sille täytyy olla toinen selitys.

Yritys varmaan osaa lähettää asialle henkilöt, jotka selittävät asiat raamatullisesti parhain päin. Silloin vastapuolen ainoa mahdollisuus on esittää omat näkökantansa aukottomasti ja tarkasti.

Meniköhän perille. En ole edes itse ihan varma, pysyinkö johdonmukaisena.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kiitos kommentista. Tuo asiantuntemuksen puute ja tekniikan outous tosiaan näyttäisi olleen alkuperäisen luvan myöntämisen ongelmia. Mutta se näyttää olleen ongelmana myös kaivosyhtiön puolella, nimittäin jos uskotaan, että alkuperäiset luvut ovat vilpittömin mielin annettuja. Sen verran ne ovat heittäneet.

Tuo riittävän asiantuntemuksen saaminen lienee ikuinen ongelma tämänkaltaisissa asioissa, joten virheet lienevät ymmärrettäviä, enkä itse nyt niin kiinnostunut syyllisistä ja syyllisyydestä olekaan. Tärkeämpää on ottaa tästä tapauksesta oppia ja korjata puutteet.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toivottavasti en antanut käsitystä, että itse olisin kiinnostunut syyllisistä. Olen täsmälleen samaa mieltä, että virheistä pitää yrittää oppia. Ja vahingot pitää pyrkiä mahdollisuuksien mukaan korjaamaan.

Toisaalta tietenkin vahingon aiheuttajan pitäisi vastata aiheuttamastaan vahingosta mutta se ei ole tietenkään se ensijainen asia. Sen ajattelun pitäisi kuulua jo suoraan toimijoiden ajatusmaailmaan. Jos aiheutat vaikkapa tahattomasti vahingon, josta joku toinen kärsii, niin kyllä sinun pitäisi pyrkiä ensisijaisesti vastaamaan vahingoista ja niiden korjaamisesta.

Kalle Lehtonen

Viherpiipertävät messuavat kasvihuoneilmiöstä ja hiilidioksista, samaan aikaan kun kaikki todelliset ongelmat jäävät huomiotta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Niinkö luulet? Itse olen aktiivisesti mukana vihreissä ja voin vain todeta, että ihan valtaosa ajasta menee muuhun kuin kasivihuoneilmiön pohtimiseen. Esimerkiksi tiistaina uudenmaan piirin kevätkokouksessa puhuimme sekä uudenmaan harvinaisten lajien elinpiirin turvaamisesta että lähiluonnosta... Se mistä media repii otsikoita on niin vihreiden kuin kaikkien muidenkin puolueiden suhteen varsin pieni osa kaikesta mitä teemme ja mitä ajamme.

Jan Gustafsson

Ei kannata takertua joihinkin yksittäisiin päästölukuihin. Korkeatkaan pitoisuudet eivät välttämättä ole kauhean ongelmallisia, jos niitä esiintyy rajatulla alueella.

Talvivaarassa täytyy saada selvyys kokonaistilanteesta eli siitä, onko mahdollista saada päästöt siedettävälle tasolle kohtuullisin kustannuksin. Toivottavasti toiminta voi jatkua ilman että syntyy kohtuutonta haittaa naapureille ja muille elinkeinoille.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ovat ilmeisesti lisäämässä tekniikkaa puhdistuspuolelle, eli ainakin nyt paineen myötä ovat parantamassa tilannetta. Toivottavasti myös onnistuvat.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Eikö Talvivaara ole mainio esimerkki talousliberaalien ajamasta markkinaohjauksesta? Ympäristöasioita laiminlyönyttä yhtiötä rangaistaan pörssissä niin kovasti, että osakekurssi on laskenut kolmessa kuukaudessa neljän euron lukemista 2.15 euroon. Jos tätä käytetään esimerkkinä niin te vihreät olette tarpeettomia ja pelkkä markkinaohjaus riittää.

(en oikeasti usko talousliberaalien ideoihin, vaan yo. on sarkasmia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olisikin asiat noin helppoja... Minusta olisi oikein mukavaa jos markkinaohjaus riittäisi, mutta valitettavasti todellisuus kertoo toista.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Esimerkki viherpiipertämisestä käytännössä: Täällä Lappeenrannassa on Kaukaan paperitehdas, ollut jo pitkään. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaukas Vielä 1980-luvun alkupuolella ei ollut mitenkään tavatonta, että tehtaan röyhtäilyt haisivat laajalti kaupungilla tuulen alapuolella. Raha siellä haisee, täällä sanottiin ei kovin omaperäisesti. Vähitellen tehdas on uusinut koneitaan, ja nykyään hajupäästöt ovat sanomalehteen pääsevä uutinen. Myös Saimaa tehtaan edustalla on paremmassa kunnossa. Olisikohan näitä tapahtunut, jos ympäristöasioilla ei olisi alkanut olla merkitystä 1980-luvun aikana ja myöhemmin yhä enemmän?

Kalle Virtanen

Talvivaaran osakkeenomistajana ja ahneena kapitalistina totean, että tuollaisella ympäristötöppäilyllä pilataan hyvä bisnes. Suraavaksi pitäisi Talvivaarassa alkaa rikastamaan uraania. Jos jo nikkelin kanssa tulee ongelmia niin...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oikeassa olet. Tarpeettomalla töppäilyllä ja väärällä säästämisellä ammutaan omaan jalkaan.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

"Talvivaara osoittaa miksi viherpiiperrystä tarvitaan"

Aivan.

Juuri tuollaisiin asioihin Vihreiden tulisikin enemmän keskittyä sekä profiloitua - sen sijaan, että pääosin haaskaavat energiaansa (ja muiden) kaiken maailman ihmisoikeussaivarteluun homoineen, lukumääräneutraaleine avioliittoineen (vai miten se nyt meni?) sekä muine kauheuksineen.

Edellisillä tarkoitan fanaattisuutta, jota Vihreät edustaa noiden asioiden suhteen.

Tuollaista Talvivaaraan liittyvää viherpiiperrystä toivoisi tietysti kaikilta puolueilta.

Jouko Koskinen

Vihapiiperöillä on ohjelmalliset syynsä sabotoida kaikkia suomalaisia hyödyttäviä hankkeita. Suunniteltu uraanin erottaminen vuotovesistä oli se viimenen ja raskain virhe. Kaivostoiminnan pysäyttäminen pysäyttää puhdistuksenkin.
http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104338-talv...

Jos uraanivuoto kyetään lopettamaan kannattavasti, ei voine olla sen vaikeampaa erotella muut raskasmetallit. Samoin ravinnekuorma - pienikin johdonmukaisuus edellyttää että talteenotto olisi erittäin suotavaa juuri vihreiden lempparin - uusiutuvan energian jatkokäytön kannalta. Lannoitekäyttö on helposti sabotoitavissa juuri raskasmetalli- ja fissiili -säteilyfobialla.

http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/talvivaara+i... :

"Talvivaaran Kaivososakeyhtiö investoi yhteensä yli 13 miljoonaa euroa ympäristötekniikkaan. Investoinneilla pyritään parantamaan kaivoksen poistoveden laatua ja vähentämään hajuhaittoja ja pölyämistä ympäristöön......"

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Jos vastuullisuuden vaatiminen on sabotointia, niin kai sitten niin. Itse ihmettelen enemmän sitä, että joillakin on käsittämätön into uhrata sekä luonto että lähiseudun ihmisten elinkeinot jotta yksittäiset firmat saisivat mellestää mahdollisimman vapaasti. On ihan aidosti mahdollista tehdä myös mielekästä liiketoimintaa kestävillä periaatteilla ja toimintatavoilla - myös kaivosalalla.

Jouko Koskinen

Ihan oikeasti muuten Raahessa luonnonpuron vesi oli huonompaa kuin ns. päästöt.
Kaikissa kaivoksissa pitää tietenkin pyrkiä samaan. Mutta kun sekää ei riitä terroristeille.

Juha Mattila

Taitaa pikemminkin tuo Talvivaarakin olla monen muun ympäristöön liittyvän vaarankohteen kanssa juuri tuon viherpiiperryksen tulosta? Nimittäin sen viherpiiperryksen, joka viime aikoina suurten puolueiden lailla menee hallitukseen kuin hallitukseen eikä katso "kihlausten" ehtojen perään ainakaan yhtä tarkkaan kuin heidän äänestäjänsä.

Viherpiiperrys kun on sitä, että liittoudutaan kulloinkin eniten kustakin ympäristösanktiosta ja -muutoksista hyötyvän kanssa ja maksatetaan lystit kansalla, joka ei näistä "parannuksista" juuri hyödy. Pääasia, että viheropit saadaan seurauksista ja kustannuksista välittämättä ajettua yksiniitisesti maksiimissaan läpi.

Perin totuttua ja inhimillistä, mutta kuuluu samaan sarjaan esim. demarien kanssa, jotka myöskään eivät kunnioittaneet vaalitulosta eli kansan vastalausetta heidän harjoittamalleen politiikalle vaan jatkoivat kuin mitään korjauksen tarvetta ei olisi ollut. Kuinka kauan voidaan harjoittaa politiikkaa äänestäjien tahdonvastaisesti, puner- ja viherpiipertäjät?

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Ihmiselle pitää asettaa rajat ympäristön likaamisen suhteen ja rahan etusijalle asettamisesta pitää luopua, sillä ympäristön hyvinvointi on tärkein tekijä kaikelle elämälle maapallolla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Viherpiiperrys on koominen sana, siinä leimataan ympäristönsuojelutyö ihme neiteilyksi tai nyhverrykseksi. Suoraan sanottuna mikään ei ole niin mahtavaa kun upean luonnon puolella seisominen ja ympäristöstä ja luonnonvaroista huolehtiminen. "Viherpiiperryksen" luulisi olevan jokaisen suomalaisenkin ykkösprioriteeteissa ihan hemmetin korkealla.

Koko meidän kulttuurimmekin kumpuaa luonnosta ja luonnonvaroista. Luonnonsuojelijat ovat täyttä rautaa. Hyvää viikonloppua!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos samoin, hyvää viikonloppua! Ainoana soraäänenä tähän sanoisin kuitenkin seuraavasti: Koska kyse on toisaalta ihmisten toimeentulosta, "Viherpiipertäjien" näkökantojen erityisesti pitää perustua pitäville tosiasioille. Sellaisten uhkakuvien esittäminen, jotka eivät ole todellisia, osuu omaan nilkkaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Talvivaara osoittaa ympäristötarkastajien hyödyttömyyden.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

(Selvittämättömät?) rikokset osoittavat poliisien hyödyttömyyden.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Helpompaa on Juho, havaita paska vedessä kuin väkijoukossa.

Juha Korhonen

Viherpiipertäjät pysykööt lestissään, kyttäämässä luonnon saastuttajia, siinä teette hyvää työtä. Kun vain ymmärtäisitte pysyä poissa asioista, mitä ette ilmeisestikään lainkaan ymmärrä:

* 'ilmastonmuutos'-huijaus

* hyödytön ns. 'humanitaarinen' maahanmuutto http://ajattelemista.blogspot.com/2012/04/siirtola...

* sukupuoliasiat

* ym ym

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pidän edelleen mielenkiintoisena kuinka jotkut kykenevät uskomaan kokonaisen tieteenalan kattavaan salaliittoon.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilmastonmuutos ilmi selvä huijaus. Ihminen ei voi syyllistää minua hiilijalanjäljestäni ja samalla hyväksyä muuttoliikkeen kääntöpiirien väliltä tänne eskimoalueille igluihimme, hiilijalanjälkeämme lisäämään.
Vihreille kuitenkin kiitos ympäristömme siistiytymisestä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tunnetko montakin kokonaisen tieteenalan kattavaa huijausta? Mukaan siis tarvitaan tuhansia ja taas tuhansia osallistujia. Ei kuulosta kovinkaan uskottavalta - itse asiassa ilmastonmuutoskin on paljon uskottavampi kuin tuo salaliitto jonka haluat nähdä.

Petteri Hiienkoski

Paino sanalla PIIPERRYS. Vihreän ympäristöministerin vihreydestäkö on kysymys, kun mitään ei saada aikaan? Ensin kuolee ihmisiä, nyt lintuja, kalat varmaan kuolleet aikapäiviä sitten. Sylttytehtaalle vie verinen vana, mutta Ville-setä on vain hyvin, hyvin vihainen.

Surkuhupaisaa tässä on se, että suomalaiset europarlaamentarikot (entisiä ympäristöministereitä!) ovat pyytäneet EU-komissiota tutkimaan, ovatko SUOMEN viranomaiset rikkoneet valvontavastuutaan! Sirpa Pietikäinen, jonka tunnemme ympäristöpolitiikkamme tehokkaimpana ympäristöministerinä, yrittää vielä EU-parlamentista käsin tehdä mitä tehtävissä on, kun kotimaan ympäristöministeri ei saa asiaa kuntoon. Uskomatonta!

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122095-hs-yllattav...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ennen kun jatkat niin tutustu asiaan hieman lisää. Voisit aloittaa vaikkapa täältä:

http://suomenluonto.blogit.fi/niinisto-%E2%80%9Dta...

Petteri Hiienkoski

Eikö tuo juuri ole sitä piiperrystä? Huulet liikkuu, mutta toimeen ei ryhdytä. Tätä on jatkunut jo jonkin aikaa. Naispuolisillakin kollegoilla tuntuu olevan enemmän "munaa".

Valitettavasti Vihreiden ympäristöpolitiikalta on karissut uskottavuus, jota valtapoliittinen pelaaminen ydinvoimaratkaisuissa aikanaan avitti, samoin kuin politiikan painopisteen siirto ympäristön kannalta toisarvoisiin asioihin, kuten avioliittolain romuttamiseen tai utopistisen kansalaispalkan ajamiseen.

Kokemus on myös osoittanut, että saamattomimmat ympäristöministerit ovat poikkeuksetta tulleet juuri Vihreistä. Ehkä poikkeuksena Kepun Paula Lehtomäki, joka oli taloudellisesti kiinni Talvivaaran verisessä suossa Vihreiden katsellessa hallituskumppanin saamattomuutta sivusta. Meillä ja tulevilla sukupolvilla ei yksinkertaisesti ole enää varaa viherpiiperrykseen.

Ainoastaan politiikan suunnanmuutos ja palaaminen perusasioihin Vihreissä voi palauttaa puolueen uskottavuuden ja kilpailijoiden kunnioituksen. Tähän haluan rohkaista ja kannustaa!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei mielestäni. Pidän hyvänä, että ensin tutkitaan ja jos epäselvyyksiä esiintyy, niin sitten annetaan korjata virheensä. Ja vasta jos tämä ei onnistu, niin sitten ottaisin kovemmat keinot käyttöön. En tiennyt, että teillä kristillisillä on toinen linja tässä - uskotte näemmä paniikkijarrutuksiin.

Petteri Hiienkoski

Tutkikaan, tutkitaan... Talvivaaran ympäristörötöksistä on raportoitu jo pitkät tovit, selvityksiä on pyydetty ja tehty, tehty ja pyydetty. Ja kaivos vain kylvänyt kuolemaa eikä ihmisuhreiltakaan ole vältytty. Eikö olisi jo korkea tehdä johtopäätöksiä?

Ilmastonmuutoksen suhteen Vihreät toimivat päinvastaisesti. Siinä epävarmuustekijöitä ei huomioida vaan vaaditaan ylimitoitettuja toimia, jotka eivät ole balanssissa ongelman peruslogiikan kanssa.

Jos omaat ns. ekologisen omantunnon, joutunet tunnustamaan, että jotain on vialla, kun ei Vihreätä puoluetta johtava ympäristöministeri näytä Talvivaara-asiassa tekevän asialle juuri muuta kuin esittävän julkisuuteen lausuntoja tyytymättömyydestä. Tietenkin jos ympäristölliset kysymykset ovat toissijaisia, mitään syytä ryhtyä toimenpiteisiin ei ole.

Viimeisimpien selitysten (vrt. ministeri Jyri Häkämiehen lausunnot)mukaan ympäristöministerillä ja hänen ministeriöllään ei olisi valtuuksia puuttua asiaan. Jos tämä todella pitää kutinsa, mitä virkaa ministerillä ylipäätään on?

Olen seurannut Vihreän liikkeen kehitystä likeltä sen varhaisvuosista alkaen eikä suunta ole viime vuosituhannen lopun jälkeen ole ympäristönökökulmasta ollut rohkaiseva, vaan ihan viime vuosilta suorataan tyrmistyttävä.

Vihreiden osallistuminen hallitusvastuuseen näyttää olevan ympäristönsuojelun kannalta kaikken huonoin vaihtoehto, koska oppositiossa Vihreiden saamattomuuteen ei juuri puututa. Vihreiden sisällä jäljellä olevat ekologiset äänenpainot, jotka oppositiossa kannustaisivat hallitusta rohkeampaan ympäristöpolitiikkaan, vaikenevat hallitusvastuussa lojaajiudesta omiin johtajiinsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset